TradeVille: Holde Agri Invest - preţ atractiv pentru acţionarii semnificativi

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2023

TradeVille: Holde Agri Invest - preţ atractiv pentru acţionarii semnificativi

De la sfârşitul lunii aprilie şi până la începutul lunii iunie a anului curent, o parte dintre acţionarii semnificativi ai Holde Agri Invest au acumulat titluri în valoare cumulată de 542.250 RON, pe fondul preţului în scădere al acţiunii, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Descriere companie

Activitatea de bază a companiei Holde Agri Invest constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deţine în proprietate sau pe care le are contractate sub formă de arendă. Conform estimărilor conducerii şi în baza informaţiilor publice furnizate de APIA, Holde Agri Invest se situează în top 15 cei mai mari operatori de teren agricol din România.

Compania exploatează o suprafaţă de aproximativ 13.200 de hectare împărţită în patru nuclee:

- Roşiori (jud. Teleorman) - 3.830 ha;

- Frumuşani (jud. Călăraşi) - 3.720 ha;

- Conteşti (jud. Dâmboviţa) - 3.350 ha;

- Videle (jud. Teleorman) - 2.300 ha.

La data de 15.05.2023, Sevenx Ventures SRL, companie controlată de preşedintele Consiliului de Administraţie, Iulian Cîrciumaru, şi de Leonard Leca, investitor activ şi fost CFO al Grupului Ţiriac Holdings, deţinea 16,24% din capitalul social al companiei. De asemenea, Vertical Seven Group S.A., în cadrul căreia Iulian Cîrciumaru deţine 28% din capitalul social, are o participaţie în Holde Agri Invest de 10,87%. Restul de aproximatv 73% din capitalul social este deţinut de persoane fizice (56,33%) şi persoane juridice (16,55%).

Un an agricol bun la orizont

Conform datelor United States Department of Agriculture (USDA), vremea din ultima perioadă, caracterizată de ploi consistente în Europa Centrală şi de Sud-Est, arată faptul că recolta de răpiţă în această regiune va fi una excepţională. Mai exact, USDA estimează o producţie record pentru România, de 2,2 milioane de tone de răpită, peste cifra de 1,6 milioane de tone atinsă în 2017. Suprafaţă cultivată de răpiţă se află pe un trend ascedent în România, estimându-se că în 2023 se va recolta de pe 603.000 hectare (+31% vs. 2022). În anul agricol 2021-2022, Holde Agri Invest a cultivat răpitţă pe 18% din suprafaţă totală exploatată, fiind foarte probabil ca această structură să nu difere semnificativ în anul agricol curent.

În ceea ce priveşte cultura de grâu, care urmează, la fel că răpiţa, să se recolteze în cursul lunilor iunie şi iulie, consultanţii firmei franceze Agritel estimează că România ar urmă să recolteze o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, în revenire semnificativă faţă de anul trecut (+21%) şi aproape de nivelul record din 2021. În anul agricol anterior, compania a cultivat grâu (inclusiv bio) pe 32% din suprafaţa exploatată.

În anul 2022, producţia de cereale din România a fost cu 50% mai mică decât cea înregistrată în 2021. Această scădere se poate explica şi prin faptul că 2021 a fost un an record, în care România a fost singura ţară din lume care a primit calificativul "excepţional" la toate recoltele agricole. Astfel, în 2022, s-au recoltat doar 19,18 milioane de tone, din care 12.6 milioane de tone au mers către export, conform INS. Cu toate acestea, fermierii susţin că o parte din această cifra este reprezentată de producţia ucraineană amestecată cu cea din România, fiind etichetată ca de provenienţă românească. În acest sens, la începutul lunii mai 2023 a intrat în vigoare interdicţia importurilor de cereale şi plante oleaginoase din Ucraina, fiind valabilă până la data de 15.09.2023.

Principalii acţionari îşi măresc deţinerile pe fondul preţului în scădere

Începând cu data de 27.04.2023 şi până la 08.06.2023, persoane cu responsabilităţi de conducere sau care au o legătură strânsă cu Holde Agri Invest (Vertical Seven Group S.A., Sevenx Ventures SRL şi Leonard Leca) au achiziţionat din piaţă un număr cumulat de 460.627 de acţiuni, realizând tranzacţii la un preţ mediu de 1,177 RON, ceea ce rezultă într-o valoare a acestora de 542.250 RON. De menţionat este faptul că, în baza preţului de închidere din 14.06.2023, preţul acţiunii HAI s-a diminuat cu 14,5% pe parcursul anului curent, fiind, totodată, mai mic cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, suprafaţa exploatată de companie se află în continuă creştere, operând în acest an agricol 13.200 ha (+10% vs. anul anterior), urmând ca, în cazul în care discuţiile avansate din prezent se concretizează, compania să înceapă anul agricol următor cu 15.000 de hectare. De asemenea, la momentul actual, datele pedologice disponibile indică faptul că majoritatea culturilor ce urmează să fie recoltate în vară se prezintă în condiţii bune spre foarte bune.

Perspective

Până la sfârşitul anului 2023, conform conducerii companiei, Holde Agri Invest va avea în exploatare 15.000 de hectare, fiind, în prezent, aproape de a achiziţiona un al cincilea nucleu, situat în partea de est a României.

Compania îşi menţine în continuare planul de a se lista pe Piaţa Principală de la BVB, ţintind ca în următorii patru ani să atingă o capitalizare de 100 de milioane de euro şi să devină parte a indicelui BET, în vederea atragerii de finanţare din partea investitorilor insitutionali şi a unor entităţi financiare internaţionale precum BERD.

În vederea atingerii acestui deziderat, compania are în prezent un contract pentru servicii de market making, ceea ce îi asigură o lichiditate ridicată, precum şi adoptarea raportării financiare conform IFRS. De asemenea, recenta înfiinţare a unui Consiliu de Administraţie reprezintă un pas normal şi necesar în vederea listarii pe Piaţa Principala.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Holde Agri Invest

Oportunităţi

- Potenţial mare de creştere: compania activează într-un domeniu de activitate cu potenţial mare de creştere în România, dat de posibilitatea îmbunătăţirii productivităţii pe hectar a fermierilor români.

- Conducerea experimentată a companiei: managementul şi conducerea companiei au reuşit să ducă Holde Agri Invest în top 15 cei mari operatori de teren agricol din România în decurs de doar câţiva ani.

- Structura diversificată a culturilor: compania nu este dependentă de o anumită cultură, diversificându-şi portofoliul de produse pentru a minimiza riscul.

Riscuri

- Acoperire geografică relativ redusă: Grupul concentrează ferme doar în sudul României.

- Marje relativ reduse: specifice domeniului de activitate, dar şi culturilor pe care le exploatează.

- Volatilitate ridicată a cotaţiei: în ultimul an, preţul acţiunii a variat destul de semnificativ, având o evoluţie YTD de -14,5%.

TradeVille: Holde Agri Invest - preţ atractiv pentru acţionarii semnificativi

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: economica.net, USDA, Agro-tv.ro, INS, Forbes.ro, BVB, calcule TradeVille, rapoarte companie.

--------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.

TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potentialelor conflicte şi interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "în următorii patru ani să atingă o capitalizare de 100 de milioane de euro"

    Deci vor sa creasca de 4 ori in 4 ani. Am inteles eu bine, sigur sunt euro si nu lei? 

    E de admirat, dar de unde aceasta crestere? Din trecerea la piata principala desigur, ca doar avem atatea exemple gen Bittnet si Safe.

    1. la vremuri noi, tot noi

      vreau finantare dar nu renunt la privilegii, e capital intensive, fara administratori nu se face businessul dar de fapt asa e oriunde. cu ce e hai special de a avut acel contract de management? dar acest sop? eu daca as intra ca actionar in hai, as vea vreo putere? am aceleasi drepturi si interese cu majoritarii si managementul? 

      Puterea este aceeași, nu însă și interesele. Puterea pe acțiune, ma refer. Dacă votezi altfel decât majorității, adică după interesele tale, nu te vei regăsi în decizii. Cel mai bine e sa stai deoparte, sa I lași cu sop urile lor

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb