TradeVille: IBM - Frumoasa din pădurea adormită?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie

Sursa foto: facebook / IBM

Sursa foto: facebook / IBM

Într-o eră a schimbărilor tehnologice, International Business Machines Corp. (IBM) din SUA a reuşit să-şi recâştige statutul de pionier în industria IT. IBM a captat din nou atenţia investitorilor odată cu publicarea unor rezultate trimestriale care au depăşit aşteptările şi o perspectivă optimistă pentru anul în curs, bazată pe inteligenţa artificială (AI). Aceste performanţe remarcabile au condus la depăşirea unor nivele istorice ale cotaţiei, ultima dată atinse în urmă cu zece ani, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

IBM este o companie globală cu sediul în Armonk, New York, Statele Unite ale Americii, fondată în 1911. Cu o istorie bogată în inovaţie şi dezvoltare tehnologică, IBM a influenţat profund dezvoltarea tehnologică a secolului XX şi XXI. IBM oferă o gamă largă de produse şi servicii, inclusiv hardware, software, servicii cloud, servicii de consultanţă şi servicii de gestionare a infrastructurii IT, dar poate cel mai urmărit segment din prezent este cel al AI, după cum a confirmat-o şi CEO-ul companiei în teleconferinţa privind rezultatele financiare: "AI accelerează. Afacerile generate de Watsonx aproape că s-au dublat faţă de trimestrul precedent".

IBM este cunoscută pentru inovaţiile sale tehnologice remarcabile. A dezvoltat primul computer comercial, IBM 701, în anii 1950, şi a jucat un rol important în dezvoltarea computerelor personale şi a internetului. Compania operează divizia IBM Research, care a produs numeroase inovaţii tehnologice, cum sunt hard-disk-urile. Compania a traversat mai multe cicluri ale istoriei tehnologiei, cel mai recent fiind o trecere la cloud computing după achiziţia de 34 de miliarde de dolari a Red Hat, în 2019.

IBM a investit masiv în serviciile cloud şi în dezvoltarea tehnologiilor de inteligenţă artificială. Platforma sa cloud, IBM Cloud, oferă servicii de calcul, stocare şi analiză de date, iar IBM Watson, un sistem AI (similar cu ChatGPT), este folosit într-o serie de aplicaţii din mai multe sectoare.

IBM se bucură de un sprijin important din partea investitorilor instituţionali, aceştia reprezentând 56% din totalul acţionariatului. Ceea ce atrage atenţia este raportul semnificativ dintre valoarea achiziţiilor de acţiuni efectuate de către aceşti investitori în ultimele 12 luni, care a fost de două ori mai mare decât valoarea vânzărilor.

AI - posibil să adauge mii de miliarde de dolari economiei globale

Inteligenţa artificială este o ramură a informaticii care creează un sistem capabil să îndeplinească sarcini similare celor umane, cum sunt recunoaşterea vorbirii şi a textului, învăţarea conţinutului şi rezolvarea problemelor. Cu ajutorul tehnologiilor bazate pe AI, computerele pot îndeplini sarcini specifice prin analiza unor cantităţi uriaşe de date şi recunoaşterea acestor modele recurente de date.

Conform unui raport McKinsey, impactul inteligenţei artificiale generative asupra proceselor companiilor ar putea adauga mii de miliarde de dolari pentru economia globală. Cele mai recente estimări arată că AI ar putea adauga echivalentul a 2.600 - 4.400 de miliarde de dolari anual. Pentru comparaţie, întregul PIB al Regatului Unit în 2021, când s-a înregistrat un record, a fost de 3.100 de miliarde de dolari.

Printre principalii concurenţi ai IBM din acestă nişă se regăsesc Amazon, Microsoft, Alphabet şi Nvidia.

IBM s-a evidenţiat în 2023 prin parteneriate importante, pe segmentul de AI, cu companii precum: Siemens - pentru îmbunătăţirea întregului ciclu operaţional; Diageo (producător de băuturi alcoolice) - pentru accelerarea digitalizarii în 180 de ţări; Adobe - pentru a încorpora AI-ul Watson în platforme precum Photosop, PDF etc; AWS; Salesforce; Sevilla FC - echipa spaniolă de fotbal foloseşte WatsonX pentru a utiliza programul Scout Advisor, un instrument care o ajută să aleagă noi potenţiali jucători.

Totodată, IBM se gândeşte şi la următorii unicorni, în ultimul trimestru din 2023 punând la bătaie un fond de 500 de milioane de dolari destinat startup-urilor din domeniul inteligenţei artificiale. În plus, IBM a anunţat că intenţionează să plătească până la 2,32 de miliarde de dolari pentru StreamSets şi webMethods, două companii lidere în domeniul API, care vor facilita creşterea segmentului AI al companiei.

Rezultatele financiare ale IBM, peste aşteptări

IBM şi-a publicat săptămâna trecută rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2023. Compania s-a confruntat cu "un mediu macroeconomic foarte provocator, incert şi volatil", conform directorului financiar James Kavanaugh, citat de CNBC. Totuşi, rezultatele companiei au depăşit toate aşteptările analiştilor. Veniturile IBM au crescut cu 4% în ritm anual, la 17,38 de miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor cu 100 de milioane de dolari. Pentru anul 2023, veniturile au atins aproape 62 de miliarde de dolari, cifra anticipată în previziunile oferite de companie, marcând o creştere de 3%, susţinută de performanţele puternice din segmentele Software şi Consultanţă. Profitul net, de 3,29 miliarde de dolari, sau 3,55 dolari/acţiune, a crescut de la 2,71 miliarde de dolari, sau 2,96 dolari/acţiune, depăşind totoadată şi cifrele aşteptate de analişti.

Un aspect important de remarcat este creşterea marjelor brute pe toate segmentele de business, care se situau oricum la niveluri foarte ridicate. Dacă marjele pentru segmentul software se pot extinde cu uşurinţă odată cu creşterea vânzărilor, cele din segmentul consultanţei sunt mai dificil de realizat, mai ales pe un segment atât de popular şi cu competitori puternici.

Fluxul de numerar liber a atins 11,2 miliarde de dolari, cel mai mare înregistrat după 2019. Analiştii Bank of America au catalogat această reuşită drept cea mai importantă a companiei, depăşind valoarea estimată de ei, notează TradeVille

În ultimii ani, IBM şi-a concentrat afacerea pe creşterea ofertelor sale de cloud hibrid şi AI, deoarece un număr tot mai mare de companii caută să adopte astfel de instrumente pentru a-şi spori productivitatea.

Directorul financiar le-a declarat analiştilor că cele două segmente, software şi consultanţă, sunt aşteptate să înregistreze o cerere crescută, ele reprezentând acum 75% din baza de venituri, faţă de 55% în 2020. Astfel, IBM va deveni din ce în ce mai mult omonim cu dezvoltarea AI.

Pentru 2024, IBM a estimat că veniturile vor creşte într-un interval de o singură cifră şi că va genera un flux de numerar liber de 12 miliarde de dolari, un nou record. Rata de creştere a veniturilor, deşi poate fi considerată mică, trebuie pusă în contextul în care IBM apelează de multe ori la tranzacţii de tip M&A (două au fost anunţate deja, StreamSets şi webMethods).

Rezultatele financiare au dus la o apreciere de 9,5% a cotaţiei acţiunilor IBM şi la un volum ridicat de tranzacţii. Pe parcursul zilei raportului financiar, preţul s-a dus spre 200 de dolari - aproape de maximul istoric atins în martie 2013, dar a închis şedinţa la 190,43 dolari. Este pentru prima dată în zece ani când cotaţia acţiunii a depăşit valoarea de 190 de dolari. În acelaşi timp, cotaţia a reuşit să iasă dintr-un canal lateral masiv, început încă din 2015. Opt analişti de pe Wall Street şi-au majorat previziunile pentru acţiunile IBM în urma raportului, potrivit datelor FactSet. Astfel, IBM revine în rândul companiilor care reuşesc să stabilească un nou record al cotaţiei după scăderile înregistrate în 2022.

Oportunităţi şi riscuri în investiţia în IBM

Oportunităţi

- Boom-ul AI de anul trecut nu a impactat suficient compania: IBM a fost pionier în aducerea Inteligenţei Artificiale în atenţie cu asistentul virtual "Watson". Momentul de glorie a fost în 2011, când a învins, la televizor, un jucător cunoscut la "Jeopardy!". Cu apariţia ChatGPT în 2022, interesul pentru AI a revenit ca temă de investiţie. Cu toate acestea, cotaţia acţiunilor IBM nu a fost afectată semnificativ. Conform CEO-ului IBM, valoarea veniturilor din segmentul AI s-a dublat din trimestrul al treilea din 2023 în ultimul trimestru din 2024. În 2023, preţul acţiunii IBM a crescut cu doar 16%, mult sub alţi competitori precum Nvidia sau Microsoft, care au urcat cu 300%, respectiv 80%.

- Creşteri istorice ale dividendului: anul trecut, randamentul dividendului IBM (4,06%) a fost în top 5 dintre companiile incluse în indicele Dow Jones, depăşind companii precum Coca Cola, Cisco sau J&J. IBM aparţine grupului de companii "Dividend Aristocrats" datorită istoricului lung de distribuire de dividend, din 1916, iar de 28 de ani acesta creşte fără întrerupere. Compania este aşteptată să anunţe şi anul acesta, în aprilie, o nouă creştere a dividendului.

Riscuri

- Concurenţa şi cota de piaţă: IBM activează pe pieţe extrem de competitive, cu rivali care includ alţi giganţi din domeniul tehnologiei şi startup-uri agile. În unele domenii, cum ar fi cloud computing şi AI, IBM se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea unor companii precum Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure şi Google Cloud. Menţinerea sau câştigarea cotei de piaţă în aceste sectoare competitive poate fi o provocare.

- Teritoriu supra-cumpărat: deşi pentru o bună perioadă de timp, cotaţia acţiunii s-a menţinut între nivelele obişnuite ale indicatorului RSI (30 şi 70), în momentul de faţă, acesta indică o valoare de 82. Ultima dată când a fost înregistrată o valoare similară a fost în 2011 şi poate fi considerat că preţul acţiunii este supralicitat. Totodată, media mobilă simplă de 200 de zile este cu aproape 25% sub preţul actual. Conform teoriei, acest lucru înseamnă că acţiunile pot să mai coboare înainte de a găsi un suport pe termen lung.

- Evaluare: conform site-ului de specialitate Alpha Spread, valoarea intrinsecă a IBM în scenariul de bază este de 173,4 dolari, ceea ce sugerează că preţul din piaţă este în momentul de faţă supraevaluat cu 7%. Totodată, scorul profitabilităţii este de numai 61, comparativ cu 90 pentru Nvidia.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: IBM.com, raport companie, teleconferinţă rezultate, MarketBeat, McKinsey.com, investors.com, TradingView, stockanalysis.com, WSJ, NYTimes, stockrsi.com, Alpha Spread.

---------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb