TradeVille: În ce investim banii în următoarea jumătate de an?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2023

TradeVille: În ce investim banii în următoarea jumătate de an?

Listarea Hidroelectrica a stârnit un interes mare pe plan local, aducând în piaţă un volum mare de lichidităţi, fiind subscrisă de peste trei ori de către investitorii retail, în contextul în care Fondul Proprietatea (FP) a vândut şi restul de acţiuni, şi integral de către investitorii instituţionali încă din primele câteva zile. Ca rezultat al acestui interes sporit, indicele BET s-a apreciat în ultima săptămâna cu peste 2%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

În cele de mai jos, propunem câteva teme investiţionale, care au fost tratate în prima jumătate a anului în analizele Trevi I.Q. realizate de TradeVille şi care merită să rămână în atenţia investitorilor, chiar şi după o listare istorică, aşa cum a fost Hidroelectrica. Analizele propuse acoperă sectorele cele mai performante din acest an, cu perspective foarte bune şi pentru următoarele două trimestre.

Sectorul tehnologic şi inteligenţa artificială

Cel mai în vogă subiect la nivel global din acest an este, bineînţeles, inteligenţa artificială (AI), care a condus la performanţe istorice pentru companiile din sectorul tehnologic, în timp ce toate celelalte sectoare ale pieţei au stagnat sau au fost în scădere. După ce Microsoft a deschis calea prin parteneriatul sau cu OpenAI, creatorul ChatGPT, AI a declanşat o adevărată evervescenţă globală. Cu toate că Microsoft se găseşte cu câţiva paşi înaintea altor companii, concurenţa este extrem de strânsă între marii jucători ai pieţei care s-au alăturat trendului: Alphabet, Apple, Meta Platforms, Amazon, c3Ai, Nvidia, AMD şi multe altele.

Printre top performerii din 2023 se numără Apple, care a intrat în istoria Wall Street, devenind prima companie cu o valoare de piaţă de peste 3 trilioane de dolari, în timp ce, de la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor companiei s-a apreciat cu aproape 50%. Microsoft, în creştere cu aproape 40% în 2023, a atins un nou maxim istoric în 15 iunie, de 348,10 dolari, trecând peste recordul înregistrat în noiembrie 2021. Nvidia, de departe una dintre cele mai performante acţiuni din ultimele câteva decenii, cu un randament de 24.000% în ultimii 20 de ani, a înregistrat şi anul acesta performanţe superioare competitorilor săi, marcând o creştere de aproape 186%, depăşind astfel de aproape cinci ori randamentul indicelui Nasdaq.

Confruntare în metaverse

Metaversul şi căştile AR/VR reprezintă un alt subiect foarte discutat în acest an. Meta Platforms, care momentan deţine supremaţia în piaţa globală a căştilor AR/VR, cu o cotă de aproape 48%, se pregăteşte de o confruntare puternică cu Apple, după ce acesta şi-a anunţat, în cadrul conferinţei WWDC, planurile de lansare a căştii Vision Pro. Potrivit McKinsey, metaversul are potenţialul de a genera 5 trilioane de dolari până în 2030. Citigroup, pe de altă parte, consideră că valoarea ar putea fi chiar de 2,6 ori mai mare.

De la listarea din 2012, preţul acţiunilor Meta Platforms a crescut de 7,6 ori, înregistrând doar în acest an o creştere de aproape 133%.

Sectorul serviciilor de streaming, în creştere exponenţială în ultimii ani

Indsutria de streaming a cunoscut o creştere exponenţială în ultimii ani, Netflix menţînându-şi poziţia de lider al platformelor de streaming video în SUA cu o cotă de piaţă de peste 44%. Disney îl urmează, însă, puţin mai de departe, cu o cotă de 6,4% la finalul primului trimestru din 2023.

Strategia curentă a Netflix se axează, în special, pe măsurile de limitare a partajării parolelor, care par să dea roade, compania înregistrând o medie zilnică de 73.000 de noi abonaţi în perioada imediat următoare aplicării restricţiilor. Ca urmare, JP Morgan şi-a majorat ţinta de preţ de la 380 la 470 de dolari, menţionând că măsurile introduse ar putea alimenta creşterea veniturilor în următorii doi ani.

În acelaşi timp, numărul de abonaţi care folosesc abonamentele mai ieftine cu reclame, lansate în noiembrie 2022, reprezintă 7% din totalul utilizatorilor Netflix, estimându-se că rată va creşte la 58% până în 2027. De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Netflix a urcat cu peste 48%.

Disney, pe de altă parte, se bucură de întoarcerea lui Bob Igor la conducere, care a crescut de cinci ori valoarea companiei între 2005 şi 2020. Planurile de reducere a costurilor şi lansarea abonamentelor cu reclame se aşteaptă să dea rezultate în perioada următoare.

Şi nu în ultimul rând, Spotify, a cărui preţ a crescut cu peste 96% în 2023, beneficiază de optimismul investitorilor cu privire la reducerile de costuri şi disponibilizările implementate. Totodată, analiştii se aşteaptă ca Spotify să obţină primul său profit anual în 2024. Potrivit celor mai recente statistici, Spotify se află pe primul loc în ceea ce priveşte streamingul muzical global, cu o cota de piaţă de 31%.

Top evoluţii BET în 2023

În perioada 30 decembrie 2022 - 21 iunie 2023, cele mai performante trei acţiuni din componenţa indicelui BET au fost cele ale Bursei de Valori Bucureşti (+33%), Sphera Franchise Group (+30%) şi Transport Trade Services (+27,1%).

BVB şi-a continuat trendul ascendent în care s-a înscris încă din anul 2022. Compania remarcă creşterea numărului de investitori la bursa locală, în special datorită IPO-ului Hidroelectrica, realizând, de asemenea, demersuri consistente pentru operaţionalizarea Contrapărţii Centrale (CCP).

Grupul Sphera a reuşit să transfere costurile generate în 2022 în preţul produselor sale, bugetându-şi venituri în creştere cu 21% faţă de 2022 şi o creştere a EBITDA cu 58%.

Compania de logistică şi transport fluvial TTS a avut parte de un an 2022 de excepţie, dar şi de un prim trimestru din 2023 cu mult peste aşteptări, fapt care a dus cotaţia în topul celor mai performante acţiuni din BET în 2023.

Cu toate că BRD a raportat performanţe financiare record, în contextul unui mediu cu dobânzi ridicate, incertitudinile economice caracteristice acestui an au determinat banca să nu distribuie dividende, pentru prima oară după anul 2020, marcat de debutul pandemiei COVID-19. Drept urmare, BRD a avut parte de una dintre cele mai slabe evoluţii dintre companiile din BET. În baza istoricului băncii, există o posibilitate însemnată ca anul viitor aceasta să plătească două dividende.

Deşi nu se află în top 3, cotaţia acţiunii Aquila, unul dintre liderii pieţei de distribuţie din România, a avut parte de o apreciere consistentă în 2023, raportând rezultate financiare peste aşteptări în primul trimestru din 2023. Compania urmăreşte creşterea numărului de branduri proprii, dar şi fuziuni şi achiziţii de alte firme.

Small Caps, unele dintre cele mai interesante acţiuni

Acţiunile cu capitalizare redusă pot fi unele dintre cele mai interesante acţiuni pe care un investitor le poate deţine, datorită potenţialului semnificativ de creştere. Acestea pot fi, de asemenea, extrem de volatile, având mai multe riscuri decât cele cu capitalizare medie şi mare.

Sincronizarea unei pieţe este dificilă, dar investitorii cu o toleranţă la risc ridicată ar trebui să ia în considerare perioadele de recesiune ca pe un moment pentru a investi în acţiuni cu capitalizare mică. Iar pentru investitorii care nu au suficient timp pentru a analiza individual companiile şi vor să îşi reducă riscul, pot să apeleze la un ETF, precum SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF cu simbolul DE.ZPRR.

Avem small caps şi la BVB, unde indicele AeRO a supraperformat în aceste 6 luni, şi avem lideri ale căror acţiuni au crescut cu peste 40%. Câteva exemple sunt: 2B Intelligent Soft, Foraj Sonde Videle şi Air Claim.

Serviciile de croazieră se redresează

Industria serviciilor de croazieră se redresează rapid după încheierea pandemiei COVID-19. Marii jucători din industrie estimează revenirea la profitabilitate începând cu acest an. Pentru a susţine creşterea cererii, companiile planifică extinderea capacităţilor operaţionale. Totodată, companiile sunt nevoite să profite de ocazia redresării activităţilor pentru a-şi achita datoriile semnificative acumulate în perioada pandemiei.

Cea mai mare companie, la nivel global, care furnizează servicii de croazieră este Carnival. Din această industrie, se mai distinge Royal Caribbean Cruises, cu o flotă globală de 64 de vase de croazieră care circulă în aproximativ 1.000 de destinaţii din întreaga lume, dar şi Norwegian Cruise Line, cu o flotă de 30 de nave, la care se vor mai adauga 7 în perioada 2023-2028. În 2023, aceste companii au avut parte de o revenire spectaculoasă a preţului acţiunii.

Energia verde, în atenţia tuturor

Cum energia verde şi noul trend ESG sunt pe buzele tuturor, Tesla rămâne în centrul atenţiei şi continuă să-şi mărească cota de piaţă, în timp ce fondatorul său, Elon Musk, a cam încheiat subiectul Twitter şi se poate focusa, din nou, pe inovaţie. Recent, compania a publicat producţia şi livrările din al doilea trimestru, depăşind cu uşurinţă aşteptările pieţei.

Un pariu ceva mai riscant din această industrie poate fi reprezentat de Lucid, care, în 2022, a depăşit producţia estimată de autovehicule electrice, propunându-şi, pentru 2023, să producă cu 43% mai mult. De asemenea, Nio a reuşit să livreze 31.041 de vehicule în primul trimestru din 2023, reprezentând o creştere de 20,5% faţă de primul trimestru din 2022.

Deşi, la momentul actual, piaţa locală nu ne oferă prea multe alternative de investiţii în energia verde, Simtel poate reprezenta o soluţie. Compania este liderul de piaţă din România pe segmentul de instalare de panouri fotovoltaice şi a înregistrat, în primele trei luni din 2023, o creştere a profitului net de peste zece ori, în contextul unei cereri sporite.

Industria farma în era post-Covid

Odată cu încheierea pandemiei, industria farma s-a reorientat spre tratarea unei probleme care stă la baza a 112.000 de decese pe an, şi anume obezitatea. În 2020, 38% din populaţia mondială era supraponderală sau obeză, estimându-se ca, până în 2035, procentul să depăşească 50%. Dintre companiile din Big Farma, Novo Nordisk şi Eli Lilly deschid drumul spre o nouă eră în tratarea obezităţii la nivel mondial, cu cele două medicamente care şi-au câştigat o popularitate ridicată de la anunţarea rezultatelor studiilor clinice: Wegovy şi Mounjaro. De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Novo Nordisk a înregistrat o creştere de peste 16%, în timp ce preţul acţiunilor Eli Lilly a urcat cu aproximativ 26%.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. In nimic legat de Tradeville. Au inselat oamenii.

    1. Când/ cu ce?

      Fiecare este responsabil de propriile investitii. Nici o platforma nu garanteaza investitiile. Poti considera ca ai fost inselat atunci cand vrei sa retragi capital din platforma si nu ti se permite. Este bine sa fim putin mai rezervati in spatiul public.

      sunt utilizato ral platformei Tradeville inca de prin 2008 si nu m-am simtit inselat vreodata de acestia!

      decizia de a investi sau nu este fix la tine. 

      nu tot ce e pe taraba trebuie cumparat! ;) 

      fii profesionist, ce draq! :)))

      Duduie, Tradeviile a desenat memorandumul Vivre Deco. Citeste investigatiile in presa. De aia si a plecat aia Mihaela aia sefa de la Tradeville la Investimental. Stia ca se sparge. Nu e unicul caz cu prospectele Tradeville. Multe din listarile lor, investitorii au fost pagubiti.

    Obligatiuni de stat, SNG si actiuni inafara.

    Bob lgo re Iger. Cumparati Petrobras.

    Cele mai profitabile 6-12 luni din viata dumneavoastra de investito rpot arata in felul urmator:

    1) vindeti actiunile H20 cand ajung la 150-160, pentru ca tot atunci o sa o faca si cei avizati; 

    2) apoi asteptati sa apara zvonurile si atacurile cand shortarea va deveni posibila la noi, dar trebuie sa cumparati de dinainte BNET, NRF si alte asemenea tinte apetisante ; 

    3) in fine, dupa ce va umpleti de banet, bagati toti banii in recomandarile de pe IFF ca sa uitati de grija lo rpentru totdeauna.

    Mult spo rla investitii! 

    1. Va deveni si la noi posibila shortarea? Au anuntat brokerii ceva?

      S-ar putea sa urmeze sfaturile tale si o sa il ai pe constiinta.

    Podcastul „Justiția reală din Romania” este prezentat de Coltuc Marius Vicentiu

    Il puteti gasi pe toate retele sociale si pe justitiareala.ro 

    De-asemenea pe #euiesinstrada de pe Tiktok 

    Tucker Carlson de Romania 

    SPUNE STOP ABUZURILOR! 

    1. Tucker Carlson de Romania...LOL...

      si Iohannis e sle epy Joe de Romania? 

    Care bani? Ai cui bani?

    in educatie!

    nu investesti cand toti striga sa investesti! 

    nu investesti cand a explodat piata de guruu si cazacu si etoro si mai stiu eu ce btcisti cu bula istorica in pret aur per btc ei postau baliverne de pro btc.. cu pret energie spre negativ.. 

    investesti cand piata plange! 

    somaj pe minim - inflatie - putere consum - bondur amortite … gov si ecb varsa ca nebunii credit ca bani ioc lichiditate…. toate zic ca sa faci cu randuiala si chibzuiala. 

    oricum urmeaza / ne aflam in era lacomiei din aceasta generatie! 

    a decade of greed!  

    s c cr e t 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb