TradeVille: Indicele american S&P 500 a crescut cu peste 17%, de la începutul anului

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie

Sursa foto: facebook / S&P Global

Sursa foto: facebook / S&P Global

Indicele bursier S&P 500, care a câştigat peste 17% anul acesta, este numit adesea un barometru al economiei americane. Un raport elaborat recent de Departamentul de Analiză al TradeVille examinează performanţele indicelui în prima jumătate a anului şi factorii macroeconomici care au influenţat aceste rezultatate.

Indicele S&P 500, cum sugerează şi numele, include 500 de companii listate de top din SUA, alese după capitalizarea de piaţă. Acesta a fost lansat de agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's şi este considerat unul dintre cei mai importanţi indicatori ai acţiunilor mari din SUA şi chiar ai întregii pieţe de acţiuni datorită adâncimii şi diversităţii sale. Nu este posibil să investeşti în S&P 500 deoarece este un indice, dar poţi investi într-un ETF precum DE.SXR8, care replică compoziţia şi performanţa sa. Preţul indicelui este influenţat nu numai de performanţa financiară a companiilor, ci şi de indicatorii economici care formează sentimentul pieţei. Aceşti indicatori sunt clasificaţi în trei categorii: principali, întârziaţi şi coincidenţi.

TradeVille: Indicele american S&P 500 a crescut cu peste 17%, de la începutul anului

Rata şomajului şi Indicele Preţurilor de Consum (IPC) sunt indicatori principali pentru S&P 500, influenţând aşteptările investitorilor cu privire la performanţa economică viitoare. Importanţa lor este accentuată de mandatul dual al băncii centrale (Fed) - "stabilitatea preţurilor şi ocuparea completă a forţei de muncă" -, care îşi bazează deciziile de ajustare a ratelor dobânzii pe aceşti indicatori. Creşterea S&P 500 de la sfârşitul anului precedent a fost "alimentată" de declaraţiile preşedintelui Fed, Jerome Powell, privind reducerile de dobânzi, sporind astfel relevanţa acestor indicatori în percepţia investitorilor.

Indicele Preţurilor de Consum (IPC)

În data de 13 iunie 2024 a fost publicat raportul IPC pentru mai 2024. Acesta a indicat menţinerea creşterii anuale a inflaţiei la nivelul de 3,3%, sub aşteptările pieţei, de 3,4%, apropiindu-se astfel mai mult de ţintă stabilită, de 2%. IPC-ul de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a crescut cu 0,2% faţă de nivelurile din aprilie, mai puţin decât previziunile de 0,3%.

După publicarea raportului, probabilitatea pentru reducerea ratei dobânzii la întâlnirea Fed din 18 septembrie a crescut de la 54% la 73%, iar indicele S&P 500 a deschis cu 0,8% mai sus în următoarea sesiune de tranzacţionare.

Următorul raport IPC va fi publicat în data de 11 iulie, iar estimările actuale pentru creşterea inflaţiei de bază pe an sunt de 3,1%.

Rata şomajului

Rata şomajului este un alt indicator important urmărit atent de către Fed şi de investitorii de pe piaţa americană. Cel mai recent raport, publicat pe 5 iunie pentru luna mai 2024, a arătat o creştere anuală a ratei a şomajului de la 4% la 4,1%. Creşterea totală a locurilor de muncă de 206.000 a depăşit prognoza economiştilor, de 189.000, conform Econday. Angajatorii din sectorul privat însă au adăugat doar 136.000 de locuri de muncă, ratând prognozele de 160.000. Câştigul mediu pe oră a crescut cu 0,3% în iunie, conform estimărilor. Creşterea salarială pe 12 luni a fost, la fel, în linie cu aşteptările, ajungând la 3,9%, cea mai mică din iunie 2021.

Angajările din sectorul guvernamental au sporit cu 70.000 de locuri, cea mai mare creştere din decembrie 2024, stimulată de administraţiile locale.

"Până acum, nu vedem semne apocaliptice pe piaţa muncii, dar investitorii ar trebui să fie precauţi atunci când aceasta este susţinută de salariile guvernamentale", a declarat Jeffrey Roach, economist-şef la LPL Financial.

După publicarea raportului, probabilitatea pentru reducerea dobânzii Fed în septembrie a crescut de la 73% la 75%.

"Acum avem dovezi clare ale răcirii pieţei muncii, cu o creştere oarecum alarmantă a ratei şomajului în ultimele luni, ceea ce ar trebui să ofere Fed mai multă încredere că inflaţia consumatorilor va reveni în curând la ţinta de 2%", a declarat Scott Anderson, economist-şef al SUA la BMO Capital Markets.

În urma publicării raportului, S&P 500 a crescut cu 0,5%, atingând al 34-lea record din acest an, iar randamentul titlurilor de trezorerie pe zece ani a scăzut cu opt puncte de bază, la 4,28%.

An electoral

Anul 2024 este remarcabil pentru piaţa americană şi din cauza faptului că este unul electoral, alegerile noului preşedinte al Americii fiind programate pentru 5 noiembrie 2024.

Din punct de vedere statistic, în 19 din cele 23 de alegeri prezidenţiale (83%), S&P 500 a înregistrat o performanţă pozitivă. Este remarcabil faptul că între 1928 şi 2016, randamentul mediu al S&P 500 în perioada alegerilor unui republican a fost de 15,3%, în timp ce pentru un democrat a fost de numai 7,6%. În alegerile prezidenţiale din 2020, în care cei doi candidaţi actuali s-au confruntat pentru funcţia de preşedinte, randamentul indicelui S&P 500 a fost de 16%.

98 de companii din S&P 500 au oferit randamente superioare indicelui

După un an 2023 în care S&P 500 a crescut cu 25%, majoritatea băncilor de investiţii anticipau, la sfârşitul acelui an, atingerea unui nou maxim record pentru indicele american, cu preţuri ţintă estimate pentru finalul anului 2024 situate între 4.200 de puncte (JPMorgan Chase) şi 5.100 de puncte (Goldman Sachs şi Citigroup). În cursul anului curent, o parte dintre aceste bănci au revizuit în creştere ţintele, cele mai optimiste fiind oferite de BMO Cap Markets şi Goldman Sachs, de 5.600 puncte.

Din perspectiva evoluţiei preţului de la începutul acestui an, indicele american S&P 500 a crescut cu 17,3%. Din companiile incluse în S&P 500, 98 au oferit investitorilor randamente superioare indicelui, cele mai importante fiind Super Micro Computer (US.SMCI), cu o creştere de 197%, urmată de NVIDIA Corp. (US.NVDA), cu o creştere de 159%.

TradeVille: Indicele american S&P 500 a crescut cu peste 17%, de la începutul anului

Din punct de vedere al sectorului de activitate, 36% dintre companiile care au înregistrat o creştere de la începutul anului superioară celei a S&P500 provin din sectorul tehnologic, urmate de cele din sectorul financiar, care reprezintă 14%, notează TradeVille.

În ultimul an, indice american a înregistrat o creştere de 25%. S&P 500 nu numai că a atins borna de 5.000 de puncte în februarie 2024, dar după o corecţie de 6% în luna aprilie, a urmat un raliu susţinut, iar în prezent se află la un nou maxim istoric, de 5.570 puncte. Indicele se tranzacţionează peste mediile mobile EMA de 8, respectiv 21 de zile, dar şi peste SMA de 200 de zile.

Indicatorul RSI, însă, arată o divergenţă negativă faţă de preţ şi, dacă această divergenţă va persista în perioada următoare, am putea asista la o corecţie ce ar putea aduce cotaţia în apropierea mediilor mobile, o zonă de suport importantă regăsindu-se la 5.350 - 5.400 puncte.

Riscuri şi oportunităţi ale investiţiei în S&P 500

De ce aleg investitorii S&P 500?

- Expunere la cele mai dinamice companii din lume: Investiţia în S&P 500 expune investitorii la unele dintre cel mai dinamice companii din lume, precum Apple, Amazon, Walmart sau Nvidia.

- Randamente consistente pe termen lung: Deşi randamentele în fiecare an pot varia semnificativ, S&P 500 a avut performanţe consistente pe termen lung

- Nu este necesară o analiză complicată: Investiţia în S&P 500 prin intermediul unui ETF sau fond de indici înseamnă că investitorii nu trebuie să analizeze sau să aleagă acţiuni.

Riscuri:

- Indicele este dominat de companii de mari dimensiuni: S&P 500 este dominat de companii de mari dimensiuni, cele mai mari zece componente reprezentând aproape o treime din ponderea indicelui. Acest lucru înseamnă că S&P 500 are o expunere limitată la acţiuni de dimensiuni mici şi medii.

- Indicele prezintă riscuri clasice legate de investiţiile în acţiuni: S&P 500 are toate riscurile legate de investiţii în acţiuni, precum volatilitatea şi riscuri de scădere.

- Include doar companii americane: S&P 500 este concentrat, incluzând doar acţiuni americane.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Investopedia, bls.gov, investors.com, Barron's, MorningBrew, Slickcharts, Tradingview, MarketWatch, MorningStar.com.

---------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb