TradeVille: Indicele BET bate piaţa din Europa

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2024

TradeVille: Indicele BET bate piaţa din Europa

BVB - lichiditate şi număr de investitori în creştere

Bursa de Valori de la Bucureşti le aduce un plus de valoare investitorilor chiar şi în acest an, în contextul în care indicele BET a reuşit să bată piaţa din Europa. Astfel, indicele BET - reprezentatul pieţei principale din România, a marcat de la începutul anului şi până cum (YTD) o creştere de 12,1%, trecând cu mult peste piaţa din Europa. Indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 6,5% YTD, ceea ce face ca acest an să fie deja al treilea la rând de când BVB înregistrează performanţe superioare.

Cu toate acestea, indicele american S&P 500 a luat-o înainte, înregistrând o creştere de 21,2%, în contextul în care acţiunile marilor companii de tehnologie, care constituie o parte importantă din indice, au primit un impuls din partea entuziasmului investitorilor cu privire la tehnologiile de AI.

SC Bursa de Valori Bucureşti SA a raportat venituri operaţionale de 30 de milioane de lei în primele nouă luni din 2024, cu 18% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2023, şi un profit net de 11 milioane de lei, în scădere cu 39%. La nivel consolidat, veniturile au scăzut cu 4%, iar profitul net cu 52%, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 19%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grupul Bursei de Valori Bucureşti este format din Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi filialele acesteia, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest, precum şi Institutul de Guvernanţă Corporativă, care are, totuşi, o situaţie financiară nesemnificativă. Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată ca instituţie publică în anul 1995. Ulterior, în 2005, aceasta şi-a schimbat forma juridică, devenind societate comercială. Domeniul principal de activitate al BVB este reprezentat de administrarea pieţelor financiare, iar filialele societăţii-mamă asigură compensarea/decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare efectuate la BVB şi menţin registrele acţionarilor. În prezent, CCP.RO Bucharest, care va opera Contrapartea Centrală, este în curs de operaţionalizare. În România, grupul nu are concurenţă.

La 31 august 2024 nu exista acţionar majoritar, persoanele juridice deţinând 80% din drepturile de vot ale companiei, în timp ce persoanele fizice controlau restul de 19%. Printre cele mai notabile nume din acţionariatul Bursei regăsim: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Aegon Pensii, NN Pensii, Lion Capital (fost SIF1), Infinity Capital Investments (fost SIF5), Evergent Investments (fost SIF2).

Evenimente importante pentru piaţa de capital din România şi cea internaţională

Printre evenimentele care au influenţat de departe pieţele de capital în cursul anului 2024 se numără decizia de reducere a ratei de politică monetară a BCR în România - aceasta fiind prima reducere de dobânzi din ultimii trei ani şi un semn pentru piaţă că majorarea inflaţiei s-a mai temperat. Un factor important a fost jucat şi de faptul că dobânzile au început să scadă şi la nivel internaţional, Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut primele reduceri de dobânda la sfârşitul lunii mai, în timp ce Fed SUA a fost mai rezervată şi a debutat cu scăderi de dobândă în luna septembrie.

Mediul politic joacă şi el un rol important în cadrul pieţei de capital. Acest an a fost marcat de alegeri impoartante. Săptămâna trecută, Trump a câştigat al doilea mandat în SUA, ceea ce s-a transpus în mişcări importante pe piaţa americană - dinamică care, cel mai probabil, se va transpune într-un ritm mai lent şi în piaţa din România. În acelaşi timp, românii se pregătesc pentru vot pentru a doua jumătate a lunii noiembrie.

La nivel local, printre cele mai importante evenimente de pe piaţa de capital din 2024 s-au numărat noile listari de acţiuni şi obligaţiuni. Printre companiile noi care au venit cu acţiuni la bursă s-au numărat în acest an Premier Energy (PE; capitalizare 2,5 miliarde de lei), Glissando (GGC; capitalizare 18,9 milioane de lei), JT Oil (JTG; capitalizare 140,6 milioane de lei) şi Fort (4RT; capitalizare 44,4 milioane de lei).

Obligaţiunile au continuat să prezinte un interes pentru investitorii de la BVB, chiar dacă ultima reducere a ratei de dobândă de către BNR a dat un semnal de reducere a randamentelor în viitor. Printre obligaţiunile corporative care au venit în acest an la bursă s-au numărat: Impact (IMP27E), Bittnet (BNET28A), Life is Hard (LIH28), Ski Surianu (SKI29) şi Artprint (ATPR28).

Nu au lipsit nici titlurile de stat. În total, în cursul anului curent s-au derulat cinci emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, printre care ultima a înregistrat un record la BVB - aproape 3,5 miliarde de lei investiţi şi peste 26.000 de ordine de subscriere.

Profit în scădere pentru BVB

BVB a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, la nivel individual, o diminuare a veniturilor operaţionale cu 18% faţă de primele nouă luni ale anului 2023, generând 30 de milioane de lei. Pe de altă parte, veniturile din tranzacţionare au crescut cu 23%, datorită unei lichidităţi mai mari în piaţă şi a unui număr crescut de investitori. Veniturile din vânzarea de date au avut, de asemenea, o evoluţie pozitivă, crescând cu 24% faţă de anul anterior, iar veniturile din taxele percepute emitenţilor au înregistrat o creştere de 12% de la an la an. Cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 21,42 milioane de lei, înregistrând o creştere de 15% faţă de perioada similară din 2023, influenţate de inflaţie, care a determinat majorări ale cheltuielilor de personal, preţurilor serviciilor şi achiziţiilor de imobilizări.

Compania a încheiat primele nouă luni cu un profit net în scădere cu 39%, ajungând la 11 milioane de lei. La nivel consolidat s-a remarcat aceeaşi tendinţă, veniturile operaţionale înregistrând o scădere de 4%, până la 57,34 milioane de lei, în timp ce profitul net a atins 10,4 milioane de lei (-52%), notează TradeVille.

În al treilea trimestru din 2024, veniturile operaţionale consolidate ale BVB au fost de 18,90 milioane de lei, marcând o scădere faţă de al treilea trimestru din 2023, influenţate de declinul înregistrat pe segmentul de tranzacţionare. Veniturile Depozitarului Central (DC) au scăzut cu 9%, la 9,43 milioane de lei, ca urmare a efectului de bază al veniturilor unice din oferta Hidroelectrica (H2O), însă au fost susţinute de creşterea valorii portofoliilor administrate de agenţii custode. Cheltuielile operaţionale consolidate au crescut cu 11%, totalizând 16,44 milioane de lei, pe fondul cheltuielilor adiţionale pentru implementarea proceselor CCP.RO, inclusiv costuri de consultanţă şi servicii de suport. Profitul operaţional consolidat al grupului BVB a fost de 2,46 milioane de lei, iar profitul net consolidat a scăzut semnificativ la 2 milioane de lei, comparativ cu 18,14 milioane de lei în al treilea trimestru din 2023. CCP.RO a înregistrat o pierdere netă de 2,95 milioane de lei, din cauza cheltuielilor semnificative legate de procesul de autorizare şi implementare.

Preţul acţiunii BVB, în declin

TradeVille: Indicele BET bate piaţa din Europa

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor BVB a marcat o scădere de 20%, în timp ce, în ultimele 12 luni, diminuarea a fost de 22%. Dinamica a fost cu mult sub nivelul pieţei în general, indicele BET înregistrând o creştere de 18,6% în ultimele 12 luni, în timp ce de la începutul anului şi până acum avansul a fost de 12,4%.

Anul 2024 a fost marcat de un trend descendent pentru acţiunile operatorului Bursei din România, fiind semnificativ afectat de scăderile înregistrate de indici în perioada august - septembrie. La începutul lunii septembrie, după mai multe şedinţe la rând fără creşteri pe indicii din România, dar şi pe fondul anunţului de eliminare a tickerului BVB din componenţa indicelui BET, preţul a scăzut cu circa 15% în decurs de trei şedinţe, marcând cea mai mare mişcare din acest an.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BVB

Oportunităţi

Proiect: Proiectul Contrapărţii Centrale (CCP.RO) al Bursei de Valori Bucureşti vizează lansarea primelor contracte futures pe acţiuni şi energie în iulie 2025, cu alte produse planificate pentru 2027 şi 2028. Acţionarii au aprobat o majorare de capital de 5 milioane de euro, din care 3 milioane de euro sunt susţinute de BVB, pentru a atinge cerinţele de capital conform regulamentului EMIR. Proiectul, care a întâmpinat întârzieri legate de schimbarea furnizorului de tehnologie, ar trebui să devină profitabil în 2027 şi să ajute la consolidarea pieţei de capital din România.

Creşte numărul de investitori: Numărul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti s-a dublat în ultimii trei ani, crescând de la 100.000 la peste 200.000, avans ce reflectă un interes mai mare al românilor pentru investiţiile pe piaţa de capital. În acelaşi timp, numărul de conturi de investiţii directe a înregistrat o creştere considerabilă, depăşind recent pragul de 200.000.

Efecte macroeconomice: Stabilizarea şi scăderea treptată a dobânzii de referinţă poate crea un mediu macroeconomic propice investiţiilor pe piaţa de capital, atrăgând investitori de retail şi instituţionali către companiile listate la BVB. Dobânzile mai mici reduc atractivitatea depozitelor bancare, orientând investitorii spre instrumente cu randamente mai mari, precum acţiunile. Grupul BVB poate valorifica această oportunitate, promovând piaţa de capital ca alternativă atractivă de investiţie şi încurajând listarea companiilor care pot beneficia de condiţii favorabile de finanţare.

Continuă listările: Ultimii trei ani au fost marcaţi de listarea pe BVB a mai multor companii în vederea tranzacţionării, ceea ce le-a oferit investitorilor noi oportunităţi de investiţii şi a deschis şi mai mult bursa spre publicul larg. Printre nume "de calibru" care au venit la bursă în ultimii ani au fost Hidroelectrica şi Premier Energy, în timp ce doar pe parcursul anului 2024 s-au listat deja patru companii noi.

Riscuri

Fluctuaţie: Anul 2024 a fost mai modest în privinţa listarilor la BVB. Cu excepţia Premier Energy, care aduce venituri datorită lichidităţii sale, majoritatea emisiunilor au fost de obligaţiuni, acestea neavând aceeaşi amploare a volumelor. Pe lângă Premier Energy, doar acţiunile Fort, Glissando şi JTOil au fost listate. Această situaţie limitează veniturile constante din listari pentru BVB, Premier Energy şi Hidroelectrica fiind excepţii. Totuşi, anul 2025 se preconizează a fi mai activ pe piaţa bursieră. Mediul macroeconomic, cu rate ale dobânzii în scădere, ar trebui să stimuleze interesul investitorilor pentru noi companii. Recent, mai mulţi emitenţi, inclusiv Altex, Maib şi IBB Holding, dar şi afaceri cu creştere puternică şi popularitate în rândul consumatorilor, precum Lunet, şi-au exprimat intenţia de a se lista.

Excludere: În septembrie, în urma şedinţei Comisiei Indicilor, s-a decis excluderea operatorului BVB, alături de compania Conpet, din indicii BET, BET-TR şi BET-TRN, urmând ca locul acestora să fie luat de Premier Energy şi Antibiotice Iaşi. O astfel de excludere are efecte directe asupra evoluţiei preţului din cauza faptului că ETF-urile care urmăresc indicii nu vor mai fi nevoiţi să cumpere acţiunile operatorului de la Bucureşti.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, raport companie, TradingView, FactSet, platforma Tradeville, bursa.ro.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e si normal sa bata BET piata din Europa!

    economia romaneasca urca si va mai urca mult si bine, economia europeana ... nu prea.  

    tot ce se intampla e normal.  

    BET va performa mult peste cac40, ftse, etc...  

    La noi e puterea, ma!  

    Ban.Cher.Vali 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb