Iproeb, Visual Fan şi Air Claim sunt companiile cu cele mai bune evoluţii anul acesta, în cadrul indicelui bursier BETAeRO, potrivit unui agregator de rezultate elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille. Acest agregator analizează evoluţia trimestrială a 11 companii din indicele BETAeRO şi include doar companiile care şi-au raportat voluntar rezultatele financiare trimestriale, deşi nu erau obligate, evidenţiind astfel angajamentul lor faţă de transparenţă.
• Ce este BETAeRO?
BETAeRO este indicele care reprezintă Piaţa AeRO de la BVB - locul unde se pot lista acţiunile companiilor mai mici, precum IMM-uri sau start-up-uri. Această piaţă este mai puţin costisitoare şi cu cerinţe mai mici faţă de companiile care se listează pe Piaţa Principală, ceea ce le permite societăţilor nou venite la bursă să se familiarizeze cu mediul pieţei de capital înainte să facă pasul decisiv de a trece pe piaţa principală. Indicele BETAeRO cuprinde un număr de 37 de companii, dintre care cele mai mari ponderi au fost înregistrate de către Simtel Team (11,4%), Comvex (9,5%), Holde Agri Invest (7%) şi DN Agrar (6,5%).
Top 3 companii ca mărime din indice sunt Comvex, cu o capitalizare bursieră de 1,1 miliarde de lei, urmată de Simtel (446,5 milioane de lei) şi Grup Şerban (318,8 milioane de lei).
În cursul anului 2024, printre companiile care au performat cel mai bine din indice se numără Iproeb (+71,8%), Visual Fan (+57,9%) şi Air Claim (+43%), în timp ce societăţile cu cea mai slabă performanţă în portofoliul investitorilor se numără Softbinator Technologies (-35,9%), SIFI CJ Logistic (-32,1%) şi Chromosome Dynamics (-31,2%).
Din punct de vedere al performanţei pe bursă de la începutul anului, din selecţia noastră, cel mai bun randament a fost oferit de Simtel Team, cu 32%, şi cea mai mare scădere a fost înregistrată de Argus Constanţa. La baza performanţei jucătorului din energie regenerabilă a stat o triplare a profitului în primele trei luni, iar evoluţia negativă a producătorului de ulei alimentar a fost generată de trecerea la o pierdere netă din cauza unor cheltuieli cu dobânzile ridicate.
• Top rezultate în BETAeRO
Compania cu cea mai mare cifră de afaceri, în primul trimestru al acestui an, a fost Sipex, care a înregistrat venituri din vânzări de 69,3 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut şi cu 186% mai mult faţă de mediana veniturilor companiilor analizate. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri din acest trimestru a fost înregistrată, însă, de 2B Intelligent Soft, +455% faţă de perioada similară a anului precedent. Creşteri la fel de impresionante au fost realizate de companie şi în cazul profitului net (+714%) şi a EBITDA (+609%).
Valoarea mediană a cifrei de afaceri din cadrul selecţiei este de 24,2 milioane de lei, în timp ce mediana creşterii anuale a cifrei de afaceri este de 5%.
În cazul profitului net, Electroprecizia Săcele a reuşit să depăşească creşterea BENTO, înregistrând un avans de 1,023% al profitului net comparativ cu primul trimestru din 2023.
• Top scăderi în BETAeRO
La polul opus, cele mai slabe performanţe pe cifra de afaceri au fost înregistrate de Life is Hard, cu o scădere de 33%, în timp ce, în cazul profitului net, trei companii s-au bătut pentru cele mai mari scăderi: Norofert (-100%), Life is Hard (-98%) şi 2Performant Network (-98%). Life is Hard a marcat şi cea mai mare scădere a indicatorului EBITDA (-70%), fiind astfel compania cu cele mai slabe rezultate din acest trimestru pe toţi cei trei indicatori financiari analizaţi.
• Evaluarea companiilor din BETAeRO
Media multiplului P/E pentru cele 11 companii analizate este de 16,7, în timp ce mediana se ridică la 13. Printre companiile cu cel mai mic P/E se numără PRSN, MET şi BENTO, în timp ce ELZY ajunge la 57,5.
Mediana multiplului P/E pentru toate companiile din componenţa indicelui BETAeRO se ridică la 10,4, în timp ce companiile din indicele BET, care reprezintă piaţa principală de la BVB, au un multiplu similar, de 10,5, ceea ce ilustrează că societăţile sunt la aproximativ aceeaşi evaluare din partea pieţei.
Mediana multiplului P/S în selecţia prezentă de companii este de 1,6, aceeaşi valoare fiind prezentă şi în cazul medianei P/B.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: BVB, platforma Tradeville, rezultate financiare companii.
--------------------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.