TradeVille: Meta Platforms, în anul inteligenţei artificiale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie

Sediul companiei Meta în Menlo Park, CA (Sursa foto: https://about.meta.com)

Sediul companiei Meta în Menlo Park, CA (Sursa foto: https://about.meta.com)

După un 2023 excepţional, Meta Platforms Inc. din SUA pare hotărâtă să-şi continue creşterea şi în 2024, adoptând un nou motto: "inteligenţă artificială". Lăsând în urmă pierderile cauzate de experimentul metavers, compania face publică achiziţia a 350.000 de cipuri H100 de la Nvidia, menite să o ajute să-şi construiască propria inteligenţă artificială generativă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Meta Platforms, unul dintre cei 7 Magnifici ai anului 2023, este cea mai mare reţea de social media din lume, având 3,96 miliarde de utilizatori activi lunar (MAU). Compania integrează sub cupola sa unele dintre cele mai populare servicii de social media la nivel global: Facebook, Instagram, Messenger şi WhatsApp. Veniturile din publicitate reprezintă mai mult de 90% din veniturile totale ale companiei. Peste 45% dintre acestea provin din SUA şi Canada şi peste 20% din Europa. Un focus important pentru companie l-a reprezentat realitatea augumentată şi virtuală, având o cotă de piaţă de peste 50% din livrările de căşti, fiind lider la nivel global. Cu toate acestea, segmentul a continuat să-şi adâncească pierderile, cele mai recente declaraţii ale companiei părând să indice o reorientare a businessului către produse mai profitabile, cum sunt cele alimentate de inteligenţa artificială.

Meta Platforms este deţinută majoritar de către investitori instituţionali, care controlează peste 78% din totalul acţiunilor. Cei mai mari trei investitori, Vanguard Group, Blackrock şi FMR, deţin împreună peste 21% din total.

În ultimele 12 luni, conform WSJ, persoanele cu funcţii de conducere din cadrul companiei au tranzacţionat peste 3,2 milioane de acţiuni Meta Platforms, 53% dintre acestea fiind achiziţionate, iar restul vândute. Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, a vândut, în ultimele două luni, acţiuni Meta Platforms în valoare totală de aproape jumătate de miliard de dolari, după o pauză de doi ani în care preţul acţiunilor companiei a atins cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani. CEO-ul deţine aproximativ 13% din totalul acţiunilor, situându-se pe locul al şaptelea în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere netă de aproximativ 125 de miliarde de dolari.

Meta Platforms - unul dintre liderii publicităţii digitale

Meta Platforms este unul dintre liderii publicităţii digitale la nivel global. Insider Intelligence estimează că, în 2023, compania a capturat 20,8% din toate vânzările de publicitate digitală din SUA şi preconizează că va avea o cotă de piaţă similară şi în 2024. Doar Google deţine o cotă de piaţă estimată mai mare pentru ambii ani. Schimbările de confidenţialitate de la Apple, combinate cu o incertitudine economică generală, au afectat considerabil acest segment al Meta Platforms, care este şi principala sursă de venit pentru companie.

Experţii din piaţă se aşteaptă la o uşoară încetinire a publicităţii în 2024. Cheltuielile totale pentru publicitate sunt estimate să crească cu 5,3%, la 936 de miliarde de dolari în 2024, marcând o uşoară scădere faţă de creşterea de 5,8% din 2023.

Catalizatori pentru acţiunile Meta, în 2024

Analiştii de la Mizuho Securities şi-au reiterat recent preţul ţintă pentru acţiunile companiei, la 470 de dolari, de la 400 de dolari anterior, menţinând recomandarea BUY ("cumpără"), cu un potenţial de creştere de aproape 27% faţă de data publicării raportului. Aceştia susţin că există trei catalizatori care ar putea susţine creşterea preţului acţiunilor Meta Platforms în următoarele luni.

- Monetizarea Reels, stimulată de cererea în creştere a companiilor de publicitate chineze. O analiză a Citi arată că Reels au generat o creştere de 40% a timpului petrecut pe Instagram de la lansare, iar redările zilnice au depăşit 200 de miliarde. Citi estimează că veniturile din Reels au atins 18 miliarde de dolari în 2023, reprezentând aproximativ 12% din veniturile totale ale companiei.

- Prognoza privind cheltuielile operaţionale este aşteptată să scadă pe parcursul anului fiscal, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

- Serviciul de mesagerie WhatsApp ar putea creşte cu o treime veniturile companiei prin utilizarea inteligenţei artificiale pentru automatizarea serviciului destinat clienţilor.

Totodată, potrivit afirmaţiilor lui Zuckerberg de la finalul anului 2023, Meta Platforms s-ar putea transforma într-o companie axată pe inteligenţă artificială. "Inteligenţă artificială va fi principalul nostru domeniu de investiţii în 2024", spunea el în octombrie. Compania a făcut public recent că a cheltuit miliarde de dolari pe cipurile Nvidia concepute pentru centrele de date, esenţiale pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale. Compania a contractat 350.000 de cipuri H100, iar obiectivul este să ajungă la 600.000 până la sfârşitul anului 2024. Costurile cu unităţile de procesare grafică s-ar putea ridica la peste 9 miliarde de dolari.

În 2023, Nvidia a livrat 150.000 de cipuri H100 către Meta Platforms, de trei ori mai mult decât către companii precum Alphabet, Amazon şi Oracle, fapt care îi conferă platformei de social media un avantaj competitiv. Doar Microsoft a primit o cantitate similară cu cea livrată companiei Meta, notează TradeVille .

Meta Platforms, în topul celor mai performante acţiuni din indicele S&P 500

Meta Platforms a avut un an excelent în 2023, după un 2022 de coşmar, încheind pe locul 2 în topul celor mai performante acţiuni din indicele S&P 500, după Nvidia, cu o creştere de 193,4% şi o capitalizare de piaţă de 907,4 miliarde de dolari. "Anul eficienţei", aşa cum a fost numit de Mark Zuckerberg, s-a tradus prin numeroase disponibilizări (peste 20.000) şi spre o reorientare a companiei către inteligenţa artificială generativă, lăsând în umbră metaversul. Astfel, Meta Platforms a devenit unul dintre cei 7 Magnifici care au codus cea mai mare parte a câştigurilor indicelui S&P 500 în 2023. Acesta din urmă a încheiat anul cu o creştere de 24%, Meta Platforms deţinând o proporţie de 2,08% din coşul indicelui.

Compania şi-a continuat creşterea şi în 2024, înregistrând un avans de circa 12% şi reuşind recent să încheie ziua cu o capitalizare de piaţă de peste un trilion de dolari pentru prima după 21 septembrie 2021. Platforma de social media a experimentat o scădere semnificativă a valorii acţiunilor sale în 2022, de 64,22%, timp în care capitalizarea de piaţă ajunsese la 236 miliarde de dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Meta Platforms

Oportunităţi

- BUY: Opinia generală a Wall Street este că Meta Platforms îşi va continua creşterea în acest an. Conform FactSet, 81% dintre cei 63 de analişti care acoperă acţiunile companiei i-au atribuit un rating BUY ("cumpără"). Preţul mediu ţintă al analiştilor pentru următoarele 12 luni este de 392,53 dolari. Preţul maxim prognozat de analişti se situează la 477 de dolari, ceea ce ar putea genera o creştere de peste 21%.

- Estimări: Analiştii estimează că Meta Platforms va înregistra o creştere de 21% pentru veniturile din al patrulea trimestru, ajungad la 38,9 miliarde de dolari. Creşterea anuală a profitului net pe acţiune din trimestrul al patrulea este estimată la 175%, până la 4,84 dolari/acţiune. Pentru întregul an, analiştii se aşteaptă la un profit net pe acţiune de 14,36 dolari (+67%), în comparaţie cu o scădere de 37% în 2022.

Riscuri

- Leadership: Sheryl Sandberg, fosta CFO şi una dintre cele mai proeminente femei din industria tech, a declarat că urmează să părăsească Consiliul de Administraţie, continuând să fie alături de companie doar în calitate de consilier informal. Doamna Sandberg, în vârstă de 54 de ani, s-a alăturat companiei când aceasta era încă un start-up, activând ca CFO timp de peste 14 ani şi ca membru în Consiliul de Administraţie timp de 12 ani.

- O acţiune scumpă: Meta Platforms are în prezent un P/E de 34, depăşind de 2,5 ori mediana sectorului din care face parte. Totodată, potrivit Alpha Spread, valoarea instrinsecă a companiei în scenariul de bază este de 293,2 dolari, fapt care sugerează o supraevaluare de 25% faţă de preţul curent.

- Urmează un an cu ajustări? Analiştii estimează că ar fi puţin probabil ca cei 7 Magnifici să repete randamentele din 2024, cu atât mai mult cu cât un eveniment similar nu s-a mai întâmplat din 1999, sugerând faptul că ar putea urma o ajustare. Mai mult, doar o singură dată în acest interval de timp, cele 7 acţiuni au rămas cele mai mari din indice timp de doi ani consecutivi. Un al doilea "an al eficienţei", care să conducă la o performanţă similară a preţului, va fi mai dificil de realizat, analiştii estimând o revenire a creşterii costurilor.

- Volatilitate: conform preţurilor opţiunilor call şi put, piaţa se aşteaptă la o mişcare post-raportare de peste 28 de dolari, reprezentând 7% din preţul actual. O astfel de volatilitate poate determina investitorii să reducă din expunere înainte de un astfel de eveniment. Meta Platforms va dezvălui cele mai recente rezultate financiare după închiderea şedinţei de tranzacţionare de pe 1 februarie.

Sursele menţionate de TradeVille .în acest raport sunt: Statista, Yahoo Finance, Bloomberg, WSJ, Investors' Business Daily, Morning Star, Barron's, Reuters, Business Insider, BBC News, Alpha Spread.

------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. meta estate trust!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb