TradeVille: Novo Nordisk - rezultate dezamăgitoare, perspective optimiste

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august

Sursa: ro.wikipedia.org

Sursa: ro.wikipedia.org

Novo Nordisk A/S, liderul mondial în producţia de insulină şi medicamente pentru tratarea diabetului, a dezamăgit investitorii prin raportarea unor rezultate financiare aferente trimestrului al doilea din 2024 sub aşteptări şi prin reducerea perspectivelor privind profitul operaţional la nivelul întregului an. Mărirea capacităţilor de producţie pentru a face faţă cererii în creştere, progresele înregistrate de companie pe partea de cercetare-dezvoltare, dar şi aprobarea comercializării medicamentului Wegovy în China, sunt doar parte din premisele ce fac ca CEO-ul companiei să fie încrezător în atingerea ţintelor stabilite, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Novo Nordisk este o companie farmaceutică din Danemarca, fondată în anul 1989 prin fuziunea a două societăţi care au început să producă insulină încă din 1923. Compania deţine în prezent birouri în 80 de ţări, zece centre de cercetare-dezvoltare în China, SUA, Danemarca, Marea Britanie şi India, şi are peste 60.000 de angajaţi. Capitalizarea bursieră a Novo Nordisk - cea mai mare din Europa - a depăşit PIB-ul Danemarcei în anul 2023.

Novo Nordisk acoperă peste 50% din producţia globală de insulină. Compania produce medicamente pentru cinci tipuri de boli: diabet zaharat de tip 1 şi 2, obezitate, hemofilie şi tulburări endocrine, medicamente ce sunt comercializate în aproximativ 170 de ţări. Principalele medicamente comercializate sunt Wegovy, Saxenda şi Ozempic.

Novo Holdings A/S deţine 28% din acţionariatul companiei şi 77% drepturi de vot, restul de 71,8% fiind controlat de investitori instituţionali şi de retail. Novo Holdings este deţinută integral de Novo Nordisk Foundation.

Preşedintele şi CEO-ul companiei Novo Nordisk este Lars Fruergaard Jorgensen din ianuarie 2017, însă acesta activează în cadrul companiei încă din 1991.

Sectorul farma, în creştere semnificativă

Industria farmaceutică, responsabilă pentru cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuţia de medicamente a cunoscut o creştere semnificativă în ultimele două decenii, iar veniturile farmaceutice la nivel mondial au totalizat 1,48 trilioane de dolari în 2022, conform Statista. Mai mult decât oricare altă industrie, sectorul farmaceutic este dependent de cercetare, dezvoltare, inovaţie, marile companii din domeniu investind sume importante în această direcţie, sume care, în 2022, s-au ridicat la peste 240 de miliarde de dolari la nivel global. Descoperirea de noi medicamente este vitală pentru creşterea continuă a companiilor farmaceutice, iar vânzările de noi medicamente de marcă pot oferi contribuţii semnificative la veniturile totale.

Domenii precum obezitatea şi bolile cardiovasculare au câştigat în ultimii ani tot mai mult teren, concurenţa devenind acerbă. Obezitatea este în prezent a cincea cauză de deces la nivel mondial. Există aproximativ 112.000 de decese pe an care sunt legate de obezitate. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite, însă aproape 50% dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare, diabet şi accidente vasculare cerebrale sunt rezultatul dietelor necorespunzătoare.

Potrivit unui raport publicat de Federaţia Mondială a Obezităţii, până în 2035, mai mult de jumătate din populaţia globală va fi supraponderală sau obeză, dacă nu se vor lua măsuri semnificative. Cele mai mari creşteri ale ratelor de obezitate s-au înregistrat în rândul copiilor şi adolescenţilor, respectiv în ţările cu venituri mici sau medii din Asia şi Africa. Obezitatea infantilă afectează 30% dintre copiii sub 20 de ani şi 14,8% dintre elevii de liceu.

Conform unor studii, costurile anuale plătite de persoanele cu exces de greutate ar putea ajunge la 4 trilioane de dolari până în 2035, la nivel mondial, ceea ce reprezintă aproximativ 2,9% din PIB-ul global.

Concurenţă acerbă pe piaţa medicamentelor destinate pierderii în greutate

Wegovy, medicamentul lansat în iunie 2021, şi care generează cele mai mari vânzări, a demonstrat o reducere medie a greutăţii de până la 15%-17%, după 68 de săptămâni de adminstrare, la pacienţii fără diabet. În luna iulie 2024, EMA (European Medicine Agency's) a avizat actualizarea prospectului medicamentului Wegovy prin includerea datelor ce arată reducerea cu 15% a riscului de deces cardiovascular, implementare ce ar urma să aibă loc până la finalul lunii august. Astfel, conform studiilor, Wegovy, pe lângă reducerea în greutate, reduce şi riscul asociat bolilor cardiovasculare. Principalul concurent al Wegovy pe piaţa medicamentelor destinate pierderii în greutate este Zepbound, medicament lansat de către Eli Lilly în SUA, în decembrie 2023, şi care are alături de Mounjaro, o cerere peste aşteptări, reuşind să genereze în trimestrul al doilea din acest an venituri de 4,3 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor, conform rezultatelor publicate de compania Eli Lilly.

Medicamentul companiei Amgen, MariTide, încă este în teste, dar se pare că ar avea avantaje în faţa medicamentelor deja consacrate, Wegovy şi Zepbound, prin faptul că studiile arată că poate fi administrat cu o frecvenţă mai rară, însă rezultatele obţinute durează mai mult.

Pfizer se află în urmă în cursa pentru cercetare şi dezvoltare, înregistrând rezultate mixte pentru medicamentul său cu administrare orală, Danuglipron.

Vânzările Novo Nordisk - în creştere cu 25%

Vânzările Novo Nordisk s-au situat la 68 de miliarde de coroane daneze (9,97 miliarde de dolari) în cel de-al doilea trimestru din 2024, în creştere cu 25% faţă de trimestrul al doilea din 2023, însă cu 80,5 milioane de dolari sub estimările analiştilor.

Vânzările medicamentului Wegovy s-au ridicat la 11,66 miliarde de coroane daneze (1,7 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea 2024, în creştere cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, dar sub estimările analiştilor (13,5 miliarde de coroane daneze) şi reprezintă 17% din totalul vânzărilor.

La finalul lunii iunie 2024, compania a raportat o creştere anuală de 2 milioane de pacienţi ai produselor destinate obezitatiii şi diabetului, totalizând peste 42 de milioane de pacienţi la nivel global.

Din punct de vedere al ariei geografice peste 50% din totalul vânzărilor au fost realizate în America de Nord, 40,9 miliarde de coroane daneze (6 miliarde de dolari), reprezentând o creştere de 38% faţă de vânzările înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

EBIT raportat a fost de 25,93 miliarde de coroane daneze (3,8 miliarde de dolari), în creştere cu 9% faţă de trimestrul al doilea din 2023, de asemenea, sub prognoza LSEG de 26,86 miliarde de coroane daneze (3,93 miliarde de dolari). Profitul operaţional a fost afectat în principal de pierderea de 5,7 miliarde de coroane daneze (834 milioane de dolari) pe care compania a înregistrat-o ulterior stopării studiului privind medicamentul Ocedurenona achiziţionat în 2023 de la KBP Biosciences PTE. În cadrul studiilor, medicamentul destinat pacienţilor cu hipertensiune arterială şi boală renală cronică nu a dus la rezulatele aşteptate, motiv pentru care compania a fost nevoită să stopeze testele şi să îşi asume pierderea.

Profitul net al perioadei a fost de 20 de miliarde de coroane daneze (2,93 miliarde de dolari), în creştere cu 3% faţă de anul anterior. Câştigul pe acţiune, de 0,66 dolari, a ratat estimările analiştilor, care se aşteptau la 0,73 dolari, notează TradeVille. Lars Fruergaard Jorgensen, CEO-ul companiei, s-a declarat mulţumit de rezultatele din prima jumătate a anului 2024, dar şi de progresele obţinute pe partea de cercetare dezvoltare. Deşi a sporit concurenţa faţă de anii anteriori, compania este încrezătoare în capacitatea sa de scalare şi acoperire a cererii în creştere şi în îndeplinirea ţintelor pentru semestrul al doilea 2024.

Perspective pozitive

Compania a crescut previziunile în ceea ce priveşte intervalul de creştere a vânzărilor pentru întreg anul 2024, de la 19% - 27% în luna mai, la 22% - 28%, însă şi-a redus perspectivele de profit operaţional, anticipând o creştere în intervalul 20% - 28%, faţă de 22% - 30% comunicată iniţial.

Odată cu aprobarea medicamentului Wegovy în China, a doua cea mai mare piaţă din lume, vânzările sunt aşteptate să crească. Compania intenţionează să îşi mărească capacitatea de producţie, dar se aşteaptă la provocări pe partea de ofertă, în SUA, cererea depăşind oferta pentru produsele destinate reducerii în greutate. Piaţa de medicamente destinate obezităţii este estimată să valoreze aproximativ 150 de miliarde de dolari până în 2030. Pentru a face faţă cererii în creştere, compania a demarat construcţia unei noi fabrici de producţie în Carolina de Nord, proiect de peste 4 miliarde de dolari, aşteptat să se finalizeze între 2027 şi 2029.

Pentru întreg anul 2024, analiştii estimează obţinerea de către companie a unor venituri de 42 de miliarde de dolari şi un proit pe acţiune de 3,30 dolari.

În februarie 2024, compania a demarat, pe o perioadă de 12 luni, un program de răscumpărare de acţiuni în valoare totală de 20 de miliarde de coroane daneze (2,9 miliarde de dolari).

Preţul acţiunii NVO a urcat cu 48%, în ultimul an

Preţul acţiunilor Novo Nordisk (NVO) a înregistrat o creştere de 48% în ultimul an şi de 30,7% de la începutul lui 2024 (YTD), randamente ce le depăşesc pe cele ale indicilor americani S&P 500 şi Nasdaq. De asemenea, în ceea ce priveşte creşterea YTD, acţiunile NVO ocupă poziţia a doua în cadrul sectorului farma, după acţiunile Eli Lilly (+50,5%).

În 25 iunie 2024, cotaţia NVO a atins un maxim istoric (148,15 dolari), după anunţul companiei conform căruia medicamentul Wegovy a primit aprobarea comercializării în China, a doua mare economie a lumii.

În urma publicării rezultatelor financiare aferente trimestrului al doilea din 2024, sub aşteptările analiştilor, dar şi a unei prognoze în scădere pentru următorul semestru din 2024, în şedinţa din 7 august, preţul acţiunilor a scăzut cu 8%, până la nivelul de suport din preajma mediei mobile de 200 de zile (119 dolari).

Gap-ul creat ulterior publicării rezultatelor a fost acoperit în şedinţele următoare, preţul crescând peste mediile mobile pe termen scurt EMA de 8, respectiv 21 de zile. Pentru perioada următoare, un nivel important de suport îl regăsim la 120 de dolari, în timp ce zona de rezistenţă se află la 136 de dolari.

TradeVille: Novo Nordisk - rezultate dezamăgitoare, perspective optimiste

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Novo Nordisk

Oportunităţi

Wegovy: Aprobarea comercializării medicamentului în China, dar şi includerea în prospect a indicaţiilor privind reducerea riscului asociat bolilor cardiovasculare, ar putea duce la creşterea vânzărilor companiei. Cererea în creştere pentru medicamentele destinate pierderii în greutate şi diabet este estimată să ajungă la o piaţă de 150 de miliarde de dolari până în 2030.

O industrie profitabilă şi inovatoare: Importanţa industriei farmaceutice pentru populaţia globală face ca această să fie atractivă pentru investitorii pe termen lung, estimându-se că piaţa va ajunge să valoreze peste 353 de miliarde de dolari până în 2030.

Recomandările analiştilor: Potrivit analiştilor de pe Wall Street, ţinta medie de preţ pentru următoarele 12 luni se situează la 147 de dolari, în creştere cu 10% faţă de preţul din piaţă. În acest sens, cea mai pesimistă analiză estimează un preţ de 82 de dolari, pe când cea mai optimistă indică 175 de dolari.

Rezilienţă în perioadele de contracţie economică şi recesiune: Companiile farmaceutice şi de biotehnologie reprezintă un sector defensiv, ce nu este afectat în mod semnificativ de şocuri economice şi de recesiuni.

Riscuri

Recomandările analiştilor: La momentul actual, valoarea intrinsecă a companiei, estimată de Alphaspread, se ridică la 681,08 coroane daneze (99,65 dolari), ceea ce înseamnă o supraevaluare cu 26% faţă de preţul din piaţă, 918,6 coroane daneze (133 de dolari), valoarea companiei fiind bazată pe anticiparea performanţelor viitoare.

Dividende: Dividendele distribuite de Novo Nordisk au un randament de 1,15%, în timp ce randamentul mediu al dividendelor din sectorul Big Pharma din SUA se situează la 3%.

Concurenţă: Compania se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai mare în domeniul pierderii în greutate, atât din partea companiilor mai mici, cât şi a giganţilor farmaceutici, principalul concurent fiind în prezent Eli Lilly, prin Zepbound.

Reglementări: Preşedintele SUA, Joe Biden, şi senatorul Bernie Sanders au solicitat companiilor Novo Nordisk şi Eli Lilly să reducă preţurile medicamentelor pentru pierderea în greutate şi diabet, ceea ce ar putea afecta veniturile companiilor.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: NovoNordisk, Yahoo Finance, Statista, The Economist, Reuters, CNBC, Bloomberg, SeekingAlpha, Data Dynamics, Marketbeat, Nasdaq.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb