TradeVille: Perspectivele AI salvează AMD

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2023

TradeVille: Perspectivele AI salvează AMD

AMD a încheiat trimestrul al treilea din 2023 cu rezultate peste aşteptările Wall Street, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 4% faţă de perioada similară din 2022. Imediat după raportare, în 31 octombrie, preţul acţiunilor AMD a scăzut cu peste 5%, pe fondul estimărilor sub consens pentru ultimul trimestru din 2023, reuşind, însă, să recupereze întregul declin pe măsură ce compania a oferit o prognoză mai optimistă pentru cipurile sale AI în 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Advanced Micro Devices (AMD) este o companie americană de semiconductori, cunoscută pentru proiectarea şi dezvoltarea de procesoare pentru calculatoare şi tehnologii grafice. AMD a debutat ca o companie de retehnologizare a microprocesoarelor şi a altor produse existente, cu scopul de a le creşte viteza şi eficienţa. Prin creştere organică şi achiziţii, AMD este în prezent un furnizor de top de tehnologie CPU* atât pentru computere desktop, precum şi pentru servere, tehnologie grafică GPU, procesoare de calcul de înaltă performanţă (HPC) şi de inteligenţă artificială (AI), procesoare FPGA şi acceleratoare de reţea.

Lisa Su, directorul general al companiei şi, totodată, cel mai mare investitor individual (0,22% din totalul acţiunilor), a condus una dintre cele mai mari redresări recente din sectorul tehnologic, potrivit Forbes. Preţul acţiunilor AMD a crescut de peste 35 de ori de când Su a devenit CEO, în octombrie 2014, şi până în prezent. Sub conducerea ei, AMD a depăşit producţia Intel de CPU, oferind produselor sale un avantaj în ceea ce priveşte viteza şi performanţa. Lisa Su este doctor în inginerie electrică, având o experinţă de peste 28 de ani în industria de semiconductori. Înainte să se alăture AMD, în 2012, Lisa Su a lucrat pentru 17 ani la IBM şi Freescale.

AMD este deţinută în proporţie de 74,47% de investitori instituţionali, dintre care cei mai mari sunt Vanguard Group, cu 8,6% din totalul acţiunilor, BlackRock, cu 7,5%, şi State Street Corp., cu 4%, potrivit Yahoo Finance.

*Note: CPU = Central Processing Unit, GPU = Graphics Processing Unit, HPC = High Performance Computing, FPGA = Field Programmable Gate Array

*Industria semiconductorilor, în centrul revoluţiei digitale globale

Lumea trece printr-o revoluţie digitală, iar în centrul acestor transformări se află industria semiconductorilor, considerată coloana vertebrală a electronicii moderne. Cele mai mari cinci companii din S&P 500, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet şi Meta Platforms, excluzând Nvidia, cu o pondere totală de aproape 23% în indice, depind de semiconductoare pentru a-şi alimenta produsele şi servicii.

Procesul de fabricaţie este, însă, unul extrem de complex, jucătorii fiind îndeaproape interconectaţi pentru designul, producţia, asamblarea, testarea şi mai apoi vânzarea semiconductorilor. Industria semiconductorilor este divizată în trei categorii mari:

- IDM (Integrated Device Manufacturer) - companii care controlează întregul proces, de la planificare şi design, la producţia efectivă (ex. Samsung Electronics, Texas Instruments, Intel).

- Turnătorii (Foundries) - companii care se focusează doar pe procesul de fabricare, implicând investiţii de capital semnificative (ex. TSMC, care deţine peste 50% din această piaţă încă de la înfiinţare, şi GlobalFoundries).

- Fabless - companii specializate în designul semiconductorilor, fără resurse pentru a avea linii de producţie interne (ex. Nvidia, Apple, Qualcomm, AMD, Broadcom).

În afară de cele trei, există companii specializare în optimizarea designului, numite "Design Houses", care fac conexiunea dintre designeri şi turnătorii, prelucrând designul astfel încât să fie potrivit pentru facilităţile de producţie ale unei fabrici, şi companii specializate în IP (Proprietate intelectuală), care se ocupă doar de vânzarea licenţelor de design, fără a produce semiconductori sub brandul propriu (ex. Arm). După ce procesul de fabricare a luat sfârşit, semiconductorii trec spre companiile OSAT (Outsourced Semiconductor Assembly and Test), care se ocupă de testarea şi ambalarea semiconductorilor.

TradeVille: Perspectivele AI salvează AMD

Potrivit Cognitive Market Research, piaţa globală a companiilor fabless a fost evaluată la 206,8 miliarde de dolari în 2022, estimându-se că va ajunge la 248,9 miliarde de dolari în 2023 (+10,2%). În timp ce trimestrul al doilea este, în mod obişnuit, un trimestru cu scăderi, anul acesta, în perioada aprilie - iunie 2023, s-a înregistrat o creştere a livrărilor de GPU-uri şi a cotei de piaţă pentru toţi cei trei mari jucători, AMD, Nvidia şi Intel, datorită normalizării pieţei PC-urilor. Astfel, Intel a încheiat trimestrul cu o cotă de 68% din piaţă, urmat de Nvidia - cu 18% şi de AMD - cu 14%.

AMD beneficiază de revenirea pieţei PC-urilor

AMD a încheiat trimestrul al treilea din 2023 cu o cifră de afaceri de 5,8 miliarde de dolari, peste estimările consensului, de 5,7 miliarde de dolari, şi cu 4% peste nivelul din intervalul iulie - septembrie 2022. Profitul net ajustat pe acţiune (Non-GAAP) a fost de 0,70 dolari, de asemenea peste aşteptările Wall Street de 0,68 dolari şi cu 4% peste cel înregistrat în perioada similară a anului precedent. Prin comparaţie, principalul rival al AMD, Intel, a raportat, săptămâna trecută, rezultate semnificativ peste aşteptări, dar cifra de afaceri a fost în scădere cu 8% în ritm anual.

Pe segmentele de business, compania a raportat următoarele:

- Segmentul Data Center, care include procesoarele serverelor şi cipurilor AI ale AMD, numite GPU, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de dolari, o valoare similară cu cea din trimestrul al treilea din 2022, dar în creştere cu 21% comparativ cu trimestrul precedent.

- Cifra de afaceri din segmentul Client, care include vânzările de procesoare pentru PC-uri, au crescut cu 42% faţă de anul precedent, ajungând la 1,5 miliarde de dolari.

- Segmentul de Gaming a înregistrat o scădere de 8% a cifrei de afaceri, până la 1,5 miliarde de dolari, pe fondul unui număr mic de vânzări de cipuri "semi-personalizate".

- Segmentul Embedded, compus în mare parte din achiziţia Xilinx, a generat o cifră de afaceri cu 5% mai mică decât în anul anterior, pe fondul "reducerii veniturilor în piaţă comunicaţiilor".

TradeVille: Perspectivele AI salvează AMD

Pentru ultimul trimestru, AMD se aşteaptă la o cifră de afaceri de aproximativ 6,1 miliarde de dolari, implicând o creştere de 9% în ritm anual şi de 5% faţă de trimestrul al treilea. Prin comparaţie, analiştii estimaseră o cifră de afaceri de 6,37 miliarde de dolari.

Pentru segmentul Data Center, AMD se aşteaptă la o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în ultimul trimestru din 2023, până la aproximativ 400 de milioane de dolari, şi la un nivel de peste două miliarde de dolari în 2024, susţinută, în mare parte, de unităţile sale de procesare grafică cu focalizare pe inteligenţa artificială, MI300A şi MI300X.

Raportări mixte în industria semiconductorilor

Preţul acţiunilor AMD a înregistrat iniţial o scădere de peste 5% în sesiunea after-market din 31 octombrie, după ce compania a publicat rezultatele, estimările pentru ultimul trimestru din 2023 sub consens dezamăgind investitorii. Însă, o oră mai târziu, după ce compania a dat o prognoză optimistă pentru cipurile sale AI în 2024, preţul a recuperat terenul pierdut, încheind sesiunea after-market la 97,92 dolari, uşor sub preţul de închidere de 98,5 dolari. Şi Intel şi Nvidia au înregistrat o scădere de aproape 0,7% în sesiunea after-market, după ce AMD şi-a publicat rezultatele.

Sezonul raportărilor din cel de-al treilea trimestru a fost, în mare parte, mixt până acum, reflectând impactul nesiguranţei economice asupra creşterii profiturilor. Săptămâna trecută, atât veniturile uşor sub estimările consensului ale diviziei de cloud a Alphabet, cât şi previziunile mai prudente ale Meta Platforms au dezamăgit investitorii. Scăderile de preţ ale celor doi giganţi au fost compensate, însă, de Microsoft şi Amazon, care au reuşit să readucă liniştea în piaţă prin rezultate solide şi perspective optimiste.

În industria semiconductorilor, care dă direcţia bursei, raportările au fost de asemena mixte, cu Texas Instruments anunţând o scădere de 25% a profitului net în trimestrul al treilea din 2023, în timp ce Intel a încurajat investitorii prin rezultatele sale solide şi perspective pozitive. După publicare rezultatelor Texas Instruments, văzut ca un indicator al industriei, şi a prognozelor sale pesimiste, indicele semiconductorilor PHLX a înregistrat o scădere de 4%, marcând cea mai slabă performanţă dintr-o singură zi din 2023 şi cea mai mare scădere procentuală de după 22 decembrie 2022.

La jumătatea sezonului de raportări, 78% din companiile din S&P 500 au depăşit aşteptările în ceea ce priveşte EPS (profit net pe acţiune), iar 62% au raportat venituri mai mari decât estimările consensului, potrivit datelor FactSet. Cel mai aşteptat, însă, a fost raportul Apple de ieri seară, a cărui performanţă este văzută ca un barometru al sănătăţii economice globale şi al cheltuielilor consumatorilor, în special.

S&P 500 a înregistrat o scădere de 3,8% în perioada iulie-septembrie, afectat de performanţele în scădere a celor 7 Magnifici. În perioada ianuarie-septembrie, indicele de referinţă a înregistrat o creştere de 12,1%, însă, eliminând performanţele celor 7 giganţi, care totalizează 28% din coşul indicelui, creşterea ar fi fost de doar 1,8%.

Din punct de vedere al performanţei YTD, AMD se situează undeva pe locul 13 în S&P 500, cu o creştere de 49.25%, depăşind de 5.6 ori performanţă S&P 500, prima de pe lista fiind, bineînţeles, Nvidia, cu o creştere de 174.59%. Însă, raportat doar la industria semiconductorilor, AMD s-a situat pe locul 2 că performanţă în 2023.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AMD

Oportunităţi

- Nvidia ar putea pierde cotă de piaţă: în iunie 2023, AMD a lansat noua serie de procesoare mari, MI300, intrând în competiţie directă cu seria Hopper de la Nvidia şi cu procesoarele Gaudi ale Intel pe piaţa AI. Deşi Nvidia este liderul necontestat al procesoarelor de inteligenţă artificială, analiştii estimează că MI300 al AMD va depăşi performanţa procesoarelor Gaudi şi chiar ar putea "fura" din cota de piaţă a Nvidia.

- "Buy": AMD are în prezent 29 de recomandări "buy" ("cumpără") şi nici un rating "sell" ("vinde"), conform WSJ. Preţul ţintă mediu pentru AMD este de 135,85 dolari, cu un maxim la 200 de dolari şi un minim la 98,5 dolari, ceea ce implică o creştere medie de aproape 38% în următoarele 12 luni, cu un maxim care ar putea genera o dublare a preţului, raportat la preţul de închidere din data de 31.10.2023.

- Insider trading: în august şi septembrie, Lisa Su a vândut două tranşe a câte 75.000 de acţiuni AMD, fiecare valorând aproximativ 8 milioane de dolari. În acelaşi timp, de la începutul anului până în prezent, acţiunile AMD au fost tranzacţionate de patru membri ai Congresului american. Toate tranzacţiile insiderilor au fost de vânzare în 2023.

Riscuri

- Declinul pieţei PC-urilor: potrivit IDC, trendul descendent al livrărilor de PC-uri a continuat şi în al treilea trimestru din 2023, volumele globale înregistrând o scădere cu 7,6% faţă de anul anterior, până la 68,2 milioane de unităţi de PC-uri livrate. Cu toate acestea, ritmul de scădere anuală a încetinit, indicând că piaţa a depăşit punctul cel mai scăzut. Intel estimează că piaţa PC-urilor ar putea ajunge la 270 de milioane de unităţi la finalul anului 2023 şi la 300 de milioane în 2024, fapt care ar putea susţine cifra de afaceri a AMD, care este generată în proporţie de 25% de segmentul de cipuri pentru PC-uri.

- Mai multe restricţii la export: SUA au extins în august restricţiile privind exportul de cipuri AI ale Nvidia şi AMD dincolo de China, pentru unele ţări din Orientul Mijlociu. În septembrie anul trecut, când exporturile de cipuri MI230 ale AMD au fost oprite către China, compania a creat cipuri AI mai puţin puternice care au primit aprobarea pentru piaţa chineză.

TradeVille: Perspectivele AI salvează AMD

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, TechTarget, Counterpoint, Forbes, TradingView, MarketScreener, Seeking Alpha, Yahoo Finance, Cognitive Market Research, WccfTech, CNBC, Benzinga, FactSet, S&P Global, SlickCharts, MarketWatch, MarketChameleon, STH, WSJ, The Motley Fool, IDC, Reuters, MarketBeat.

------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb