Ţara noastră a intrat în centrul atenţiei investitorilor străini ca urmare a estimărilor FMI privind creşterea economică de 2,2% anul acesta şi de 2,5% în 2015, o rată a şomajului redusă în comparaţie cu zona euro şi un curs de schimb stabil, sunt de părere analiştii Tradeville.
Aceştia apreciază că posibila includere a României în indicele MSCI Emerging, crearea acronimului NIROPA şi potenţialul de creştere a economiei naţionale creează premise favorabile atragerii de capital străin la Bursa de Valori Bucureşti.
"România pare a fi noua destinaţie a capitalurilor, motiv pentru care consider că a fost creat şi acronimul NIROPA, care nu este altceva decât un instrument de vânzare şi marketing al băncilor de investiţii cu scopul de a convinge marile fonduri de a include în portofoliile proprii acţiuni din Nigeria, România şi Pakistan", a declarat directorul general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, adăugând: "Motivele pentru care România este atractivă ţin de faptul că a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană anul trecut, de 3,5% faţă de 0,1% la nivelul UE şi o rată a şomajului în ţara noastră de 7,3% în luna mai, faţă de 11,6% în zona euro. De asemenea, România ar putea capta interesul unor noi investitori şi datorită faptului că, în condiţiile în care cursul de schimb este stabil, dobânda-cheie la minimul istoric de 3,5% şi rata inflaţiei de circa 1%, există aşteptări pentru relansarea creditării bancare şi a pieţei imobiliare în 2014. În plus, indicele BET al pieţei de acţiuni are un spaţiu de creştere de 50% până la maximele de dinainte de criză, prin comparaţie cu marile burse unde indicii au depăşit de mult valorile pre-criză".
În prezent, BVB are cinci companii în indicele MSCI Frontier 100- Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Romgaz şi Petrom - care reprezintă cumulat o pondere de 2,4%.
Directorul Tradeville a exemplificat: "De pildă, ETF-ul administrat de BlackRock şi care replică performanţa indicelui MSCI Frontier are 665 milioane dolari sub administrare, pe când ETF-ul care replică performanţa indicelui MSCI Emerging are active de 40 miliarde dolari. Dacă România ar ieşi din MSCI Frontier şi ar intra în MSCI Emerging, înseamnă ieşiri de 16 milioane dolari şi intrări de 960 milioane dolari, pornind de la premisa că şi în MSCI Emerging România va avea aceeaşi pondere de 2,40%. La sursele potenţiale pentru influxuri de capital aş adăuga alte ETF-uri pe pieţe emergente şi fondurile administrate activ ce au ca benchmark indicele MSCI Emerging. Astfel, la o estimare grosso modo, ca urmare a includerii în MSCI Emerging, BVB ar putea înregistra intrări de 2-3 miliarde dolari, ceea ce înseamnă circa 7-10% din actuala capitalizare a pieţei bucureştene".
În 2014, indicele BET a crescut cu 5,6%, după ce în 2013 creşterea a fost de 26%, iar în 2012 de 18,7%. Pe ultimii 5 ani, performanţa BET a fost de peste 100%, ceea ce constă într-o rată anualizată de creştere de 15%, în timp ce pe ultimii 3 ani, rata anualizată de creştere a fost de circa 7,1%, potrivit Tradeville.