Preţul ţiţeiului reacţionează din nou pe pieţele internaţionale, fiind consemnat un nou val de volatilitate la finele săptămânii trecute, de această dată pe fondul probabilităţii extinderii conflictului armat în Orientul Mijlociu şi al unei posibile afectări a capacităţilor de producţie ale Iranului - ţară care se află în top 3 producători globali de ţiţei în momentul actual, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
• Care este contextul?
La începutul lunii octombrie, la aproape un an de la începerea conflictului armat între Hamas şi Israel, situaţia nu doar că nu a reuşit să fie ameliorată, ci a escaladat şi în alte teritorii. În timp ce războiul în regiunea Gaza continuă, după mai multe runde de negociere de pace eşuate, Israelul a atacat, la sfârşitul lunii septembrie, gruparea Hezbollah de pe teritoriul din Liban, eliminând liderul acesteia, prin mai multe atacuri aeriene şi terestre, iar operaţiunile se desfăşoară până în prezent.
Atacut survine la o perioadă de circa două săptămâni de când gruparea Hezbollah a suferit peste 2.800 de răniţi şi 12 morţi, în urma unor explozii ale pagerelor organizaţiei - dispozitive de comunicaţii wireless primitive utilizate de către membrii organizaţiei pentru a fi mai greu de reperat din extern. Israelul se numără printre suspecţii principali care ar fi putut organiza minarea dispozitivelor.
Iranul a atacat la rândul său cu rachete balistice Israelul, dând de înţeles că nu va renunţa la sprijinul său pentru gruparea Hezbollah. Aceasta din urmă deţine o putere semnificativă în Liban, atât din punct de vedere politic, cât şi militar.
Cele mai recente ştiri arată că nici o parte implicată în conflict nu doreşte să se retragă, iar capitala Libanului a fost supusă unor bombardamente semnificative la sfârşitul săptămânii trecute.
• De ce sunt importante aceste evenimente pentru piaţa petrolului?
Atragerea Iranului în conflict ar putea afecta semnificativ oferta de petrol, întrucât această ţară este un producător important la nivel mondial. În 2021, Iran a fost al cincilea cel mai mare producător de ţiţei, iar în 2020 - al treilea cel mai mare producător de gaze naturale la nivel global. Dintre membrii organizaţiei OPEC, Iranul este în prezent al treilea cel mai mare producător, cu aproximativ 3% din totalul producţiei mondiale.
Astfel, odată cu implicarea directă a Iraului în atacurile asupra Israel, dar şi a ameninţărilor reciproce dintre cele două ţări, petrolul a început să reacţioneze semnificativ, cu o creştere de peste 8% de la sfârşitul lunii septembrie până la finele săptămânii trecute. Este pentru prima dată în ultima lună când preţurile ţiţeiului depăşesc nivelul de 75 de dolari/baril.
Temerile se axează în jurul ideii că atacurile ar putea perturba fluxurile de ţiţei internaţionale, creând un defict de ofertă în unele părţi ale lumii. Pe de o parte, Israelul împreună cu aliaţii săi ar putea ataca cu rachete infrastructura petrolieră a Iranului, în timp ce Iranul poate să blocheze strâmtoarea Ormuz sau să atace infrastructura saudită. Strâmtoarea este un punct cheie de blocaj logistic prin care trece o cincime din aprovizionarea zilnică cu petrol.
Cu toate acestea, creşterile de preţ au fost limitate, piaţa nefiind într-o stare de panică, întrucât rezervele OPEC şi SUA ar fi suficiente să acopere o eventuală întrerupere totală a producţiei Iranului, cel puţin pe termen scurt. Totodată, creşterea a fost compensată de declaraţiile preşedintelui SUA, Joe Biden, care a temperat Israelul în ideea de a ataca instalaţiile petroliere le Iranului.
• Cum a fluctuat preţul?
Preţul ţiţeiului de referinţă, Brent, a explodat în cursul săptămânii trecute, înregistrând cea mai mare creştere săptămânală din ianuarie 2023, după ce în luna septembrie acesta scăzuse sub nivelul de 70 de dolari/baril - cel mai mic nivel din 2021. Săptămâna trecută, preţurile ţiţeiului Brent au înregistrat o creştere de 8,8%, revenind pe plus comparativ cu nivelurile de la începutul anului 2024. Evoluţia de la începutul anului (31 decembrie 2023 - 4 octombrie 2024), este de +1,3%, în timp ce evoluţia din ultimele 12 luni este de -9%.
Dacă infrastructura iraniană va fi vizată la un moment dat, analiştii estimează că preţurile ţiţeiului ar putea sări cu încă 3-5 dolari/baril, mai exact o creştere de încă 3,8% - 6,4% faţă de nivelurile actuale.
Analiştii prognozează că preţurile ar putea rămâne ridicate până la încheierea conflictelor din Orientul Mijlociu, notează TradeVille.
• Brent pe grafic
De la începutul anului 2023, ţiţeiul se tranzacţionează pe un trend lateral, variind între un maxim de 96,6 dolari/baril şi un minim de 69,2 dolari/baril, după ce în cursul anului 2022 a înregistrat un record istoric de 135,4 dolari/baril.
Linia de suport, situată în jurul nivelului de 70 de dolari/baril s-a dovedit a fi un important nivel psihologic, sub care preţurile petrolului nu au reuşit să treacă în ultimii doi ani, acestea fiind susţinute şi de intenţia OPEC+ de a le readuce la un nivel de 100 dolari/baril.
Analiştii au estimat că în cazul în care conflictele din Orientul Mijlociu se temperează, preţul ar putea continua să oscileze în jurul nivelului de 75 de dolari/baril, însă în cazul extinderii luptelor, acesta ar putea să treacă de 80 de dolari/baril.
• Evenimente semnificative din partea OPEC
Membrii OPEC s-au întrunit la mijlocul săptămânii trecute pentru a discuta despre menţinerea reducerilor voluntare de producţie, însă s-au abţinut să comenteze eventuale scenarii ale escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. Totuşi, aceştia au menţionat că speră ca situaţia să nu escaladeze în continuare.
Astfel, OPEC+ a convenit să menţină reducerea producţiei cu 5,86 milioane de barili/zi (circa 5,7% din producţia globală), însă grupul plănuieşte să crească treptat producţia începând cu decembrie 2024. Următoarea reuniune a grupului va avea loc la începutul lunii decembrie.
• Marile companii din sectorul petrolier - privire pe termen lung
În timp ce al doilea trimestru al anului a fost unul mix pentru marii producători de petrol, marile companii au reuşit să obţină un profit net cumulat în sumă de 31,7 miliarde de dolari (Shell, BP, TotalEnergies, Eni, ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips). Cu toate acestea, menţinerea unui nivel mai scăzut al preţului ţiţeiului din al treilea trimestru al anului cel mai probabil va afecta întreg sectorul.
În timp ce ultimii doi ani au adus beneficii enorme companiilor petroliere şi acţionarilor acestora, care s-au bucurat de dividende şi programe de răscumpărare generoase, se pare că petrecerea este pe cale să se încheie, întrucât analiştii pun la îndoială capacitatea companiilor petroliere de a-şi susţine programele de reîntoarcele a banilor către acţionari în condiţiile unor preţuri mai mici ale combustibililor.
Conform cercetărilor analiştilor de la Reuters, cele mai mari cinci companii de petrol la nivel global au distribuit împreună peste 272 de miliarde de dolari în plăţi către acţionari - dividende şi răscumpărări de acţiuni - de la începutul anului 2022, iar pentru a menţine aceleaşi niveluri, industria de Big Oil are nevoie de un preţ mediu al ţiţeiului de cel puţin 80 de dolari/baril. Acest nivel de preţ ar fi însă posibil de atins şi menţinut cel puţin pe termen mediu la un cost foarte ridicat, şi anume cel al unui conflict extins în Orientul Mijlociu, care pe termen lung nu va fi benefic niciunei părţi.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Reuters, FactSet, FT, Oilprice, Offshore-energy.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2024, 13:37)
Daca te iei dupa analizele astora ajungi falit:-):
Top 10 Oil-producing Countries (up dated 2024):
1. United States
Production: 21.91 million bpd (includes crude oil and liquids)
2. Saudi Arabia
Production: 11.13 million bpd (includes natural gas liquids)
3. Russia
Production: 10.75 million bpd (includes natural gas liquids)
4. Canada
Production: 5.76 million bpd
5. China
Production: 5.26 million bpd
6. Iraq
Production: 4.42 million bpd
OIL AND GAS INVESTING
Top 10 Oil-producing Countries (up dated 2024) Melissa PistilliAug. 14, 2024 01:50PM PSTShare
Global oil production has continued to rise over the years. Here’s a look at the top 10 oil-producing countries.
Oil barrels on black background with golden world map.
Oselote / Shutterstock
In recent years, the global oil market has been impacted significantly by COVID-19 disruptions, price wars between oil-producing nations, Russia's war in Ukraine and the conflicts in the Middle East.
Just as oil demand was rebounding as COVID-19 lockdowns eased worldwide, pushing prices higher, Russia’s aggressive war against Ukraine set in, sending oil skyrocketing.
However, last year, slowing economic activity brought on by rising interest rates and recession fears placed downward pressure on oil prices once again. In June 2023, OPEC members agreed to significantly cut output in July and to extend a broader deal to limit supply into 2024. In June this year, OPEC said supply cuts will continue through the year and into 2025.
Aside fr om that, the Israel-Hamas war and continuing Houthi attacks on tanker traffic in the Red Sea has oil market watchers looking for indications that the conflict may spread into oil-producing nations in the Middle East. These supply concerns have been tempered by slowing demand forecasts for China and Venezuelan oil production moving back into the market.
Oil market analysts remain bullish on the sector, seeing plenty of upside support for prices. According to OPEC, oil demand is projected to grow by 2.25 million barrels per day (bpd) in 2024 and by 1.85 million bpd in 2025.
Given these and other recent market events, many investors are curious to kn ow which are the top 10 oil producing countries.
Go Deeper
Uranium ore on table.
Uranium Reserves: Top 5 Countries (up dated 2024)
Oil barrel and stock ch art overlayed on map.
Is n ow a Good Time to Invest in Oil Stocks?
Oil production by country
Read on for a look at the top 10 oil-producing countries, including the US, Saudi Arabia, Russia and Canada. The top 10 countries combined for 74.59 million bpd out of the total global output of 101.81 bpd in 2023.
Statistics are fr om the Energy Information Administration (EIA) and include total production of petroleum and other liquids. It is the most current data at the time of publication.
1. United States
Production: 21.91 million bpd (includes crude oil and liquids)
The US was the largest oil producing country in the world in 2023 with output of 21.91 million barrels per day, taking the spot for the sixth year in a row. The US has been described as a swing producer because its production fluctuates alongside market prices. Texas leads the way as the biggest oil-producing state in the nation, with output nearly four times as high as the second biggest oil-producing state, New Mexico.
In addition to being the country that produces the most oil, the US is a big consumer of oil. In 2023, the US consumed an average of 20.5 million barrels per day of petroleum products.
2. Saudi Arabia
Production: 11.13 million bpd (includes natural gas liquids)
Saudi Arabia’s oil output came in at 11.13 million bpd in 2023. The country possesses 17 percent of the world’s proven petroleum reserves and is the largest petroleum exporter. Its oil and gas sector accounts for around 50 percent of its gross domestic product and about 85 percent of its export earnings.
Saudi Arabia plays a key role in OPEC’s decisions to curb oil output in recent years. In 2022, the country's US relations soured to the point that the country was unwilling to increase production in an effort to bring down rising gasoline prices.
The Associated Press notes that "the Saudis need higher oil prices to fund ambitious plans by Crown Prince Mohammed bin Salman to diversify the country’s economy away fr om fossil fuel exports."
3. Russia
Production: 10.75 million bpd (includes natural gas liquids)
Prior to production cuts in 2020, Russian oil output had spent a number of years rising; it came in at 10.75 million bpd in 2023. Most of Russia’s reserves are located in West Siberia, between the Ural Mountains and the Central Siberian Plateau, as well as in the Urals-Volga region, extending into the Caspian Sea. As a member of OPEC, Russia is also curbing its production in 2024.
In response to Russia’s war in Ukraine, Canada, the US, the UK and Australia have banned imports of Russian oil, representing about 13 percent of Russia’s exports. In March 2022, the International Energy Agency (IEA) warned that Russia could be forced to cut 30 percent of its crude oil production, resulting in a serious global oil supply crisis. “The implications of a potential loss of Russian oil exports to global markets cannot be understated,” the IEA said at the time.
However, it seems that in 2023 Russia's oil exports rebounded to pre-war levels as early as April with heavy demand fr om China and India.
Ukraine's recent tactic of striking Russia's key oil refineries as a part of its defense strategy has reportedly impacted 15 percent of Russia's oil refinery capacity as of late June 2024.
4. Canada
Production: 5.76 million bpd
Next on this list of the top 10 oil-producing nations is Canada. The country’s annual oil production rose by about 10,000 bpd fr om the previous year to 5.76 million bpd in 2023.
Nearly all of Canada’s proven oil reserves are located in Alberta, and according to the province’s government, 97 percent of oil reserves there are in the form of oil sands. The vast majority of Canada’s total energy exports are to the USA. In fact, in 2023, 60 percent of US crude imports originated fr om Canada compared to 33 percent in 2013.
However, because of economic and political considerations, Canada is developing ways to diversify its trading partners, especially by expanding ties with emerging markets in Asia. For this year, all eyes are on the Trans Mountain PI PEline expansion in Western Canada, which was finally completed and operational as of May 1.
“Oil and gas producers in Canada represent compelling value with new oil PI PEline and LNG infrastructure coming online to support production volume growth in 2024 and 2025,” Craig Golin owski, president and managing partner at Carbon Infrastructure Partners, told INN via email.
5. China
Production: 5.26 million bpd
China’s annual oil output was 5.26 million bpd in 2023. The nation is the world’s second largest consumer of oil and moved fr om being the second largest net importer of oil to the largest in 2014.
China is the world’s most populous country and has a rapidly growing economy, factors that have driven its high overall energy demand. In fact, the Asian country is the top consumer of oil, with 55 percent of its imports coming fr om OPEC member countries. Unsurprisingly, Chinese demand can strongly influence the oil market.
While its oil production in 2024 is expected to stay steady, a decline in output is on the near horizon for China, say experts. This is due to the fact that recent new discoveries look difficult to develop at the same time that production out of mature fields is falling. However, in early July the Chinese government announced the establishment of a new state-controlled body to coordinate collaboration between national oil producers and other state entities to extract harder to reach oil and gas reserves and more difficult non-conventional sources, reported Reuters.
6. Iraq
Production: 4.42 million bpd
Still the second-largest oil producer in OPEC, Iraq's annual oil production declined fr om 4.55 million bpd in 2022 to 4.42 million bpd for 2023.
Iraq holds 145.02 billion barrels of proven oil reserves based on 2022 OPEC data, representing 11.7 percent of global reserves. The nation's capacity to boost production has been constrained by infrastructure and export bottlenecks. Reuters reported in early August that the Iraqi government and energy giant BP (LSE:BP,NYSE:BP) has signed a preliminary agreement to develop four oil and gas fields in the country's northern Kirkuk region.
7. Brazil
Production: 4.28 million bpd
8. United Arab Emirates
Production: 4.16 million bpd
9. Iran
Production: 3.99 million bpd
10. Kuwa it
Production: 2.91 million bpd
1.1. Aberatii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Kiru în data de 09.10.2024, 19:19)
Același lucru l-am remarcat și eu, in acest articol sunt numai aberații când se vorbește despre locul Iranului ca producător de petrol și gaz. Iranul are mari rezerve de gaz (locul doi în lume) dar ca producător de petrol ai arătat foarte bine, este cam pe locul 9 in lume nicidecum pe locul 3, cu mult în spate după SUA, Rusia, Arabia Saudită, Canada, China, Iraq, Kuweit, etc. La producția de gaz chiar și Quatar exportă mai mult gaz decât Iran ca să nu mai vorbim de SUA, Rusia, etc.