TradeVille: Previziunile Microsoft trezesc la realitate investitorii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2023

TradeVille: Previziunile Microsoft trezesc la realitate investitorii

În ciuda faptului că Microsoft a reuşit, şi în ultimul trimestru fiscal din 2023, să raporteze rezultate peste estimările analiştilor, preţul acţiunilor s-a prăbuşit cu 4% în sesiunea after-hours, pe fondul previziunilor privind trimestrul următor. Totodată, compania înregistrează cel mai mare nivel al cheltuielilor de capital din 2016 până în prezent, pe fondul investiţiilor masive în AI, ale căror rezultate sunt aşteptate abia spre sfârşitul anului fiscal 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, este totodată una dintre cele cinci mari companii de tehnologie a informaţiei din SUA, alături de competitorii săi, Google, Apple, Amazon şi Meta Platforms. După capitalizarea de piaţă, care însumează în prezent 2,6 trilioane de dolari, Microsoft este a doua cea mai valoroasă companie din lume, după Apple.

Microsoft este cunoscută mai ales pentru sistemele de operare Microsoft Windows, suita Microsoft Office şi browserul web Internet Explorer (redenumit, între timp, Edge). Alte produse populare lansate de companie sunt computerul personal cu ecran tactil Microsoft Surface şi seria de console de jocuri video Xbox.

În 2000, cofondatorul companiei, Bill Gates, a renunţat la rolul de CEO al Microsoft, funcţia fiind preluată de Steve Ballmer până în 2014. Satya Nadella, cel de-al treilea şi actualul CEO al companiei, s-a alăturat Microsoft ca tânăr inginer în 1992, acumulând peste 30 de ani de experienţă în cadrul gigantului tehnologic. Născut în India, Nadella a venit în SUA pentru studii, obţinând un master în informatică la University of Wisconsin-Milwaukee şi un MBA la University of Chicago. În 2019, Nadella a fost nominalizat pe locul 6 în lista Forbes a celor mai inovativi lideri la nivel global.

Cei mai importanţi acţionari ai Microsoft sunt investitorii instituţionali, care deţin peste 72% din totalul acţiunilor aflate în circulaţie, fiind cea mai mare participaţie instituţională deţinută de o companie din industria de software. Investitorii invididuali deţin doar 6,33% din acţiuni. Printre cele mai importante companii care deţin Microsoft se numără The Vanguard Group, cu o praticipaţie de 8,31%, BlackRock Fund Advisors, cu 4,55%, şi SSgA Funds Management, cu aproape 4%.

Grand View Research: Piaţa globală de software, evaluată la 583,47 miliarde de dolari în 2022

Potrivit Grand View Research, piaţa globală de software a fost evaluată la 583,47 miliarde de dolari în 2022, estimându-se că va creşte până la 1.397,31 miliarde de dolari în 2030, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 11,5% din 2023 până în 2030.

În acelaşi timp, piaţa globală de inteligenţă artificială, în care Microsoft a fost pionier prin parteneriatul cu OpenAI, a fost evaluată la 136,55 miliarde de dolari în 2022, estimându-se că se va extinde cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 37,3% din 2023 până în 2030.

Rezultate peste aşteptări în ultimul trimestru fiscal din 2023, pentru Microsoft

Pentru al patrulea trimestru consecutiv, Microsoft a reuşit să depăşească estimările în ceea ce priveşte rezultatele sale financiare. Astfel, compania a încheiat ultimul trimestru fiscal din 2023 cu o cifră de afaceri de 56,2 miliarde de dolari, marcând o creştere de 8% faţă de acelaşi interval din 2022 şi depăşind cu 1% aşteptările analiştilor. Însă, această creştere a cifrei de afaceri s-a situat din nou sub pragul de 10%, pentru al treilea trimestru consecutiv, fapt întâlnit ultima dată în 2017.

Profitul net a totalizat 20,1 miliarde de dolari, marcând o creştere de 20% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, profitul net pe acţiune a fost de 2,69 dolari, cu 5% peste nivelul estimat de analişti.

În ceea ce priveşte segmentele de business, compania a raportat următoarele:

- Productivity and Business Processes - vânzările au crescut cu 10%, la 18,3 miliarde de dolari, depăşind estimările de 18,06 miliarde de dolari. Segmentul include software-ul de productivitate Office, platforma LinkedIn şi software-ul Dynamics.

- Intelligent Cloud - vânzări în valoare de 23,99 miliarde de dolari, în creştere cu 15%, şi peste estimările de 23,79 miliarde de dolari, rămânând motorul de creştere al Microsoft şi în acest trimestru, generând aproape 43% din totalul cifrei de afaceri a companiei. Veniturile Azure, cel mai important produs din acest segment de business, care concurează cu Amazon Web Services şi Google Cloud Platform, au crescut cu 26%, depăşind aşteptările analiştilor, care anticipaseră un avans de 25%. Prin comparaţie, Alphabet a raportat o creştere de 28% a vânzărilor sale din cloud pentru trimestrul încheiat în iunie.

- More Personal Computing - prin contrast cu creşterile înregistrate în celelalte două segmente, acest segment a înregistrat vânzări în scădere cu 4%, până la 13,91 miliarde de dolari. Scăderea a fost generată în principal de vânzările slabe de licenţe Windows, care au scăzut cu 12% în ritm anual, pe fondul unor maxime înregistate în anul precendent, când cererea pentru PC-uri era încă alimentată de pandemia Covid-19.

TradeVille: Previziunile Microsoft trezesc la realitate investitorii

Perspective pentru anul fiscal 2024

Pe parcursul trimestrului încheiat recent, Microsoft a continuat să profite de parteneriatul sau extins cu Open AI, care a lansat chatbot-ul ChatGPT în noiembrie anul trecut. Totoadată, serviciul Azure OpenAI al Microsoft, pe care companiile îl pot folosi pentru a accesa modele lingvistice şi alte instrumente pentru dezvoltatori, are acum peste 11.000 de clienţi, în creştere de la 4.500 în luna mai, potrivit declaraţiilor lui Nadella.

Amy Hood, directorul financiar al Microsoft, a declarat că impactul investiţiilor în serviciile de inteligenţă artificială este aşteptat să se vadă din a doua jumătate a anului fiscal 2024, mai degrabă decât în prima jumătate. "Chiar şi cu o cerere puternică şi o poziţie de lider în piaţă, creşterea serviciilor noastre de AI va fi treptată, pe măsură ce extindem serviciile Azure AI", a mai spus ea. Creşterea Microsoft Azure este aşteptată să fie de 25-26% în primul trimestru fiscal din 2024, cu două puncte procentuale provenite din serviciile AI, faţă de un punct procentual în ultimul trimestru fiscal.

Rezultatele Microsoft au arătat, însă, cheltuieli mari pentru serviciile de inteligenţă artificială. În timp ce creşterea vânzărilor generate de Azure a depăşit uşor aşteptările pieţei, cheltuielile de capital au atins cel mai mare nivel trimestrial din 2016, ajungând la 10,7 miliarde de dolari, de la 7,8 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2023. Totodată, compania se luptă cu alţi furnizori de cloud pentru oferta limitată de cipuri de la Nvidia, ale cărei unităţi de procesare grafică sunt esenţiale pentru crearea de produse şi servicii de AI.

Hood a afirmat în cadrul conferinţei cu analiştii că, în pofida creşterii cheltuielilor prognozate pentru anul fiscal 2024, marjele de profit operaţional vor creşte uşor după ajustarea efectelor unei modificări a regulilor contabile. "Va fi nevoie de timp pentru a face bani", a mai spus Hood, menţionând că Microsoft 365 Copilot nu este pregătit pentru lansarea generală şi că orice venituri din acest produs vor avea loc probabil spre a doua jumătate a anului fiscal 2024.

Pentru întreg segmentul de Intelligent Cloud, Microsoft a prognozat un nivel mediu al cifrei de afaceri de 23,45 miliarde de dolari, în linie cu estimările analiştilor, de 23,55 miliarde de dolari. Pentru segmentul de Productivity and Business Processes, estimările companiei se situează la 18,15 miliarde de dolari, peste estimarea de 18,08 miliarde de dolari. Pentru More Personal Computing, compania prognozează un nivel mediu al vânzărilor de 12,7 miliarde de dolari, sub estimarea analiştilor de 13,14 miliarde de dolari.

Microsoft şi Alphabet - evoluţii diametral opuse după raportări

Preţul acţiunilor Microsoft s-a prăbuşit cu până la 4% în şedinţa extinsă de tranzacţionare, după ce compania a publicat previziuni privind veniturile trimestriale care nu au fost pe măsura aşteptărilor analiştilor, în ciuda rezultatelor bune raportate. Prin comparaţie, rivalul său Alphabet, care a raportat în aceeaşi zi, a înregistrat o performanţă opusă, reuşind să marcheze o creştere cu 6% a preţului acţiunii, susţinută de rezultatele generate de Google Cloud şi reclamele YouTube.

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Microsoft a crescut cu peste 44%, reflectând optimismul investitorilor cu privire la oportunităţile de creştere ale companiei în domeniul inteligenţei artificiale generative. Microsoft are la dispoziţie, însă, multe alte căi de creştere, nu doar în AI, ci şi în domenii precum serviciile de cloud, jocurile video şi software-ul de productivitate. Preţul acţiunii a reuşit să depăşească în acest an maximele istorice pe care compania le-a marcat în 2022, fapt care a plasat acţiunea în atenţia investitorilor, după un 2022 în care performanţa anuală a fost de -28%.

Cu 31 de recomandări de "cumpără", trei de "păstrează" şi una de "vinde", consensul ţintei de preţ pentru Microsoft este de 374,59 dolari, aşteptat să fie atins în următoarele 12 luni, implicând o creştere de aproape 11%.

Însă, investitorii ar trebui să ţină cont de faptul că acţiunile nu sunt ieftine în urma ultimelor creşteri, acţiunea tranzacţionându-se la un forward P/E* de 36,27, conform analiştilor de la SeekingAlpha, cu aproape 40% peste media sectorului de 25,93 şi peste valoarea înregistrată de indicele S&P 500 din care face parte, de 20,48.

Note: *Forward P/E - calculat ca raportul dintre ultimul preţ de închidere şi estimarea consensuală a profitului net pe acţiune (GAAP) pentru următorul an fiscal.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Microsoft

Oportunităţi

- Microsoft 365 Copilot, asistent AI pentru aplicaţiile şi serviciile Microsoft 365: vinerea trecută, Goldman Sachs şi-a reiterat ratingul de "cumpără" pentru Microsoft, majorând preţul ţintă la 400 de dolari, de la 350 de dolari, după ce compania a anunţat preţurile şi alte detalii legate de oferta Microsoft 365 Copilot. Microsoft 365 Copilot va fi lansat la o bază de peste 380 de milioane de utilizatori pentru 30 de dolari/lună. Goldman Sachs estimează că produsul va avea o piaţă totală de peste 135 de miliarde de dolari pe termen lung, din care se aşteaptă ca Microsoft să capteze 15-30% până la finalul anului fiscal 2026, cu o lansare estimată până la sfârşitul anului 2024.

- Achiziţia Activision Blizzard: Investitorii sunt nerăadïtori să vadă rezolvarea înţelegerii Microsoft de a cumpăra Activision Blizzard pentru suma de 69 de miliarde de dolari, care a fost convenită în ianuarie 2022. La începutul acestei luni, o curte de apel a respins cererea Comisiei Federale pentru Comerţ de a opri tranzacţia. Preţul acţiunilor Activision a urcat la aproape 93 de dolari, aproape de cei 95 de dolari pe care Microsoft a fost de acord să îi plătească, reflectând optimisul investitorilor că acordul e pe cale să se încheie.

Riscuri

- Situaţia macroeconomică şi ajustarea cheltuielilor companiilor: pe fondul îngrijorărilor legate de înrăutăţirea economiei, companiile care utilizează serviciile de cloud de la Microsoft, Amazon şi Google şi-au ajustat sarcinile de lucru existente pentru a reduce costurile în ultimele luni. Astfel că, cei trei furnizori lideri ai pieţei de cloud şi-au redus propriile cheltuieli. Pentru prima dată din 2016, costurile de cercetare şi dezvoltare ale Microsoft au scăzut de la un an la altul. Totodată, angajaţii au rămas cu salarii nemajorate în acest an, în timp ce aproximativ 10.000 de angajaţi au fost concediaţi.

TradeVille: Previziunile Microsoft trezesc la realitate investitorii

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: CNBC, Forbes, CNN, Grand View Research, raport companie, Reuters, Tip ranks, The Motley Fool, IBD.

-------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. institutionalii - prea mare detinere a fondurilor de “pensii”.

    La soc de lovire somaj in usa va lovi in exituri detineri la japca. 

    Eu am vazut si preturi istorice PE de 5-10-12-3 ce au stat ca medie chiar si 5-10-2 ani acolo… la multe multe burse din lume. 

    Avem impresia ca aceata balonare de multimpu in USA va ramane la i finit?! 

    Va veni in fata si vremea “pensionarii la japca” a generatiei ce a participat la inflarea acestor randamente prin contributii lunare si multiplicari de credite. 

    Microsoft arata ca se ieftineste in fata. 

    De google nu vorbim ca se ieftineste? 

    Dar de Apple ce a avut mama bulelor in cantitate aur? 

    Sau de BTC ce a avut Mama bulei in cantitate aur? 

    s c c r e t 

    1. Si eu iti impartasesc opiniile,eu de ieri am lichidat tot,sunt 100 % cash,,prefer sa ies mai devreme decat sa ies greu sau deloc.

      Probabil ca pana la sfarsitul anului va incepe marea recesiune si atunci bursele vor avea o scadere de 30 %,asta este strict parerea mea si fiecare face cum considera.

    "Never bet against America" spunea cel mai destept investitor al lumii, a se traduce ca cei "7 magnifici" vor continua sa livreze inovatie si profit. De acord ca o corectare a preturilor actuale e asteptata si sanatoasa.

    1. a vazut cineva BRK-A in AUR?

      Eu da; am grafi istoric construiti ce arata umflarea si desumflarea fluxurilor de numerar con vertite in cantitate aur. 

      Tot WB zicea ca parca nu prea gaseste nimic bun de cumparat acum prin piata; in unele sectoare. 

      Iar nimic "bun" dupa criteriul lui exigent de calcul. 

      s c c r e t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb