Compania minieră Rio Tinto Group Ltd. a raportat, pentru cele trei luni încheiate în 30 septembrie, o activitate operaţională care a reuşit să depăşească estimările unor analişti, ceea ce ilustrează o rezilienţă de înalt nivel a afacerilor companiei, care au fost semnificativ afectate de preţurile în scădere ale materiilor prime în acest an, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Rio Tinto este o corporaţie multinaţională care îşi desfăşoară activitatea în industria minieră şi a metalelor, fiind specializată în explorarea, extragerea şi prelucrarea resurselor minerale, în special a minereului de fier. Compania se numără printre cele mai mari corporaţii la nivel global în domeniul său de activitate, fiind pe locul al doilea după capitalizarea bursieră (119,3 miliarde de dolari*) şi pe locul al patrulea la nivel global în ceea ce priveşte veniturile (55,8 miliarde de dolari *).
Printre principalele zone de activitate se numără segmentul de minereu de fier - principalul generator de venituri al societăţii (30,9 miliarde de dolari în 2022), segmentul de aluminiu (14,1 miliarde de dolari în 2022), segmentul de minerale (6,8 miliarde de dolari în 2022) şi cel de cupru (6,7 miliarde de dolari în 2022). Chiar dacă cota de piaţă a companiei este mai mică decât a concurenţilor săi, de 18,4% în industria extractivă, Rio Tinto compensează aceasta printr-o creştere accelerată a veniturilor şi profitului faţă de media industriei.
Conform informaţiilor de pe The Wall Street Journal (WSJ), în ultimele şase luni, insiderii au încheiat un număr de 41 de tranzacţii cu acţiunile companiei, dintre care 34 ordine de cumpărare şi 7 de vânzare. În total, au fost cumpărate 6.165 de acţiuni Rio Tinto şi au fost vândute 11.546 acţiuni.
Majoritatea acţiunilor companiei sunt deţinute de acţionari instituţionali, ceea ce dă un plus de încredere în managementul societăţii. Astfel, 61% din capitalul social al Rio Tinto este deţinut de instituţionali, 26,6% de acţionarii de retail şi 11,7% de companii private.
• Conform informaţiilor din martie 2023.
• Rio Tinto: producţie de aluminiu şi cupru în creştere
Gigantul minier Rio Tinto a anunţat că a produs, în perioada iulie - septembrie 2023, mai mult aluminiu şi cupru faţă de anul trecut, dar a revizuit în scădere estimarea privind producţia pe întregul an pentru operaţiunile sale canadiene de minereu de fier, din cauza unor eşecuri la uzine şi a incendiilor de vegetaţie.
Compania a reuşit să bifeze estimările făcute de analişti şi chiar să le depăşească pe anumite segmente de producţie, ceea ce a ilustrat capacitatea sa de a menţine un ritm bun al activităţii operaţionale.
Printre rezultatele raportate de companie, care atrag atenţia se numără: livrările de minereu de fier din Pilbara au crescut cu 6%, ajungând la 83,9 milioane de tone; producţia de bauxită a crescut cu 3%, până la 13,9 milioane tone; producţia de aluminiu a sporit cu 2%, până la 828 mii tone; producţia de cupru minier a crescut cu 17%, până la 169 mii tone; producţia de zgură de dioxid de titan a scăzut cu 19%, ajungând la 247 mii tone; producţia de pelete şi concentrat de minereu de fier IOC a crescut cu 16%, până la 2,4 milioane de tone.
Estimările privind producţia au rămas neschimbate faţă de ultimele prognoze, fiind reduse doar aşteptările privind producţia anuală pentru filiala Iron Ore Company of Canada (IOC). Acum se estimează ca această să producă între 9,3 şi 9,8 milioane de tone de pelete şi concentrat de minereu de fier, faţă de o proiecţie anterioară de 10 - 11 milioane de tone.
Pentru restul anului, compania se aşteaptă la livrări în jumătatea superioară a propriei proiecţii de 320 - 335 milioane de tone, deşi cu o cantitate mai mare decât cea anticipată de minereu de calitate inferioară.
Managementul companiei s-a arătat mulţumit de rezultatele obţinute în trimestrul al treilea, menţionând că a reuşit să menţină la un nivel constant producţia de minereu de fier din Pilbara, în timp ce a consolidat alte site-uri de producţie, printre care mina subterană de cupru de înaltă calitate Oyu Tolgoi şi topitoria de aluminiu Kitimat.
• Declinul preţului minereului de fier a afectat profitabilitatea Rio Tinto
Rezultatele operaţionale din prezent vin pe fondul unei scăderi a veniturilor şi profitului, la jumătatea anului 2023, atunci când Rio Tinto a anunţat venturi cu 10% mai mici faţă de anul anterior, acestea totalizând 26,7 miliarde de dolari, iar EBITDA a fost în scădere cu 25%, ajungând la 11,7 miliarde de dolari. Profitul net s-a situat la un nivel de 5,1 miliarde de dolari (-43% faţă de 2022). Pe fondul acestor rezultate compania a hotărât scăderea dividendului anual cu o treime pentru 2023.
Aceste scăderi au reflectat declinul preţului minereului de fier, parţial compensate de o creştere a operaţiunilor din Pilbara. Minereul de fier reprezintă 70% din operaţiunile companiei.
Piaţa a primit bine rezultatele raportate curent de companie, acţiunea tranzacţionându-se în creştere cu +0,62% după închiderea pieţei, la momentul publicării analizei. De la începutul anului şi până acum, acţiunile Rio Tinto au marcat o scădere de aproape 10%, în timp ce, faţă de octombrie 2022, sunt cu 16,2% mai sus, tranzacţionându-se în continuare sub media mobilă simplă de 200 zile.
• Dividend în scădere
Rio Tinto acordă o atenţie deosebită dividendelor, având o rată de distribuţie de 50% din profitul anual.
Astfel, pentru anul 2023, compania a anunţat deja un dividend interimar în valoare de 1,77 dolari/acţiune - acesta având un randament anualizat de 5,7%. Totuşi, condiţiile macroeconomice dificile şi-au spus cuvântul şi la acest capitol, dividendul fiind micşorat la mijlocului anului de la 2,25 dolari/acţiune la 1,77 dolari/acţiune. Din punct de vedere storic, Rio Tinto are un nivel atractiv al dividendului, acesta având în ultimii cinci ani un randament mediu de aproape 10%.
Compania nu a anunţat răscumpărări de acţiuni în acest an, însă vine cu perspective interesante pentru investitori, fiind în plină dezvoltare. Printre câteva direcţii de dezvoltare, enumerate în raportul pe semestrul întâi din 2023, compania a menţionat obţinerea primei producţii sustenabile la mina de cupru subterană din Mongolia, menită să devină a patra cea mai mare mină de cupru din lume până în 2030. De asemenea, s-a anunţat aprobarea unei investiţii de aproape 500 de milioane de dolari în vederea dezvoltării unei mine de cupru în SUA, aprobarea unei investiţii de 1,1 miliarde de dolari pentru extinderea unei topitorii de aluminiu din Canada şi procese de construcţie pentru a susţine producţia din Australia.
În luna septembrie a anului curent, JP Morgan a îmbunătăţit ratingul Rio Tinto şi a majorat preţurile ţintă pentru întreg sectorul minereului de fier, după ce a adoptat o atitudine mai pozitivă faţă de perspectivele preţurilor în această industrie. La începutul anului se prevedea că jucătorii din această industrie vor fi afectaţi de preţurile în scădere ale minereului de fier, pe fondul reducerii cererii din China şi a îmbunătăţirii ofertei la nivel global.
• Prognoze în creştere pentru industria minereului de fier
Principala banca americană, JP Morgan Chase & Co., şi-a majorat în cursul lunii septembrie estimările cu privire la evoluţia preţurilor minereului de fier, ducând prognozele pentru 2023 la 117 dolari/tonă (+6% faţă de prognoza anterioară), în 2024 la 110 dolari/tonă (+13% faţă de prognoza anterioară) şi în 2025 la 105 dolari/tonă (+17%).
Contractele futures se tranzacţionează în ultimele zile la un nivel de 120 dolari/tonă pentru minereul de fier.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Rio Tinto
Oportunităţi
- În plin avant: societatea are în pipeline mai multe proiecte importante de dezvoltare operaţională, ceea ce ilustrează posibile oportunităţi de viitor;
- Dividende atractive pentru acţionari: randamentul mediu al dividendului în ultimii cinci ani a fost de 9,7% - ceea ce reprezintă un nivel atractiv pentru acţionari;
- Profituri în creştere: analiştii estimează o rată anuală compusă de creştere a profiturilor companiei de 5,6% în următorii patru ani;
- Pondere semnificativă a investitorilor instituţionali: capitalul social al companiei este deţinut în proporţie de peste 60% de investitori instituţionali, ceea ce de un plus de încredere în activitatea acesteia.
Riscuri
- Marje de profit în scădere: marginile de profit sunt mai mici faţă de anul trecut;
- Vânzări de acţiuni: tranzacţiile insiderilor arată că, în ultimile şase luni, această categorie de acţionari au vândut de aproape două ori mai multe acţiuni faţă de câte au cumpărat.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Statista, SimplyWall, IbisWorld, RioTinto, WSJ, Australianmining, fool.com, Reuters,Tradingview, sharecast, dividendmax, Investing.com.
-------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.