TradeVille: ROCA Industry şi-a majorat cotele de piaţă într-un context dificil

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2023

Sursa foto: rocaindustry.ro

Sursa foto: rocaindustry.ro

ROCA Industry a raportat o EBITDA consolidată pozitivă, dar volumul cheltuielilor financiare a contribuit la obţinerea unei pierderi nete în primul semestru din 2023. Holdingul anunţă cea de-a treia achiziţie din acest an printr-o societate afiliată. În a doua parte a acestui an, holdingul anticipează ameliorarea pierderii din primele şase luni şi întreprinde demersuri privind creşterea cotelor de piaţă ale societăţilor controlate, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

ROCA Industry HOLDING­ROCK1 ("ROCA Industry") este primul holding de materiale de construcţii listat la BVB. Holdingul a fost înfiinţat în anul 2021, având scopul reindustrializarii României, prin dezvoltarea de branduri autohtone, atât prin strategii comune, cât şi prin sinergiile create din activitatea acestora.

În portofoliul holdingului se regăsesc opt societăţi, principalele fiind:

- BICO Industries - primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi producător naţional unic de armături din fibră de sticlă. La nivel european, compania se regăseşte printre cei mai mari cinci jucători.

- Evolor - unul dintre marii jucători ai industriei naţionale de producţie de vopsele şi lacuri.

- Eco Euro Doors (EED) - cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale.

- Dial Hârşova (DIAL) - o companie specializată în producţia de panouri bordurate de gard, stâlpi rectangulari şi altele. Portofoliul acestei societăţi cuprinde peste 80 de produse.

- Electroplast (ELP) - producător de cabluri electrice, utilizând ca materie primă inclusiv aluminiul şi cuprul. 

La data de 4 ianuarie 2023, acţionarii semnificativi ai societăţii erau Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments SA (60,7958% din capitalul social) şi Mihai Bîrliba (5,7332%), restul reprezentând alţi acţionari (33,4710%). Relaţia dintre acţionarul majoritar şi holding este foarte strânsă, ROCA Industry realizând chiar o achiziţie de companie direct de la acţionarul majoritar, precum a fost cazul tranzacţiei Electroplast.

Echipa de management este condusă de Ioan-Adrian Bindea, CEO, având experienţă de peste 12 ani în pieţe de capital, restructurări corporative şi pieţe imobiliare.

Piaţa materialelor de construcţii, în declin

Piaţa materialelor de construcţii se contractă, scăderile anumitor sectoare ajungând până la 20-30%, potrivit informaţiilor din raportul financiar semestrial al Roca Industry. În această perioadă, producătorii de materiale de construcţii resimt o presiune asupra marjelor de profitabilitate, inclusiv din cauza scăderii cererii. De asemenea, potrivit INS, numărul autorizaţiilor de construire emise pentru 2023 a scăzut cu 24,9%, în iunie 2023 faţă de anul trecut, acest indicator având o importantă predictivă ridicată pentru performanţa producătorilor de materiale de construcţii.

Pentru a veni în ajutorul dezvoltării producătorilor de materiale de construcţii, Guvernul României a aprobat programul Construct Plus, o schemă de ajutor de stat multianuală cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, care ar urmă să fie demarat începând din luna septembrie 2023 până în anul 2027.

Propunerea de eliminare a facilităţilor fiscale acordate în sectorul construcţiilor din România rămâne o ameninţare pentru activitatea sectorului şi, implicit, pentru cererea de materiale de construcţii.

Pierdere netă consolidată de 8,4 milioane de lei pentru Roca Industry

Roca Industry a încheiat semestrul întâi din 2023 raportând o pierdere netă consolidată de 8,4 milioane de lei. Contextul dificil de piaţă a determinat holdingul să urmărească o strategie de creştere a cotei de piaţă prin sporirea volumelor vândute, în detrimentul marjelor de profitabilitate. Totuşi, companiile producătoare din cadrul holdingului deţinute majoritar de Roca Industry au reuşit să raporteze EBITDA pozitivă. EBITDA consolidată a fost de 11,4 milioane de lei (-24% în ritm anual). Majorarea semnificativă a cheltuielilor cu dobânzile, de la 1,8 milioane de lei la 6,5 milioane de lei, ocazionată inclusiv de achiziţiile de companii, a contribuit semnificativ la obţinerea pierderii nete.

Analizând performanţele individuale semestriale ale societăţilor din holding, se remarcă următoarele:

- Evolor a raportat toate cifrele peste nivelul anului trecut. Volumul vânzărilor a crescut cu 22% în ritm anual. De asemenea, această societate a contribuit cel mai mult la formarea EBITDA consolidată, valoarea contribuţiei fiind de 8,3 milioane de lei. 

- ELP, achiziţionată recent de către holding, a raportat cea mai bună luna iunie din ultimii 30 ani la nivelul cifrelor şi al volumelor vândute. Volumul a crescut cu 11% în ritm anual.

- BICO Industries a reuşit să-şi majoreze volumele vândute pe categoria colţarelor (+17% în ritm anual) şi şi-a menţinut volumele pe plasă şi Turbotex.

- EED şi DIAL au raportat scăderi ale volumelor vândute, dar acestea sunt în linie cu evoluţia pieţelor în care activează.

Conducerea companiei consideră că aceste rezultate sunt în linie cu aşteptările.

ROCA Industry se aşteaptă ca trimestrul al treilea din 2023 să fie unul dificil, însă mizează pe o diminuare a pierderii nete până la finalul acestui an. În următorul semestru, conducerea holdingului estimează realizarea unui indicator EBITDA consolidat de două ori mai mare.

TradeVille: ROCA Industry şi-a majorat cotele de piaţă într-un context dificil

Proiecte menite să majoreze capacitatea de producţie şi vânzările

Companiile direct productive din Grupul ROCA Industry implementează diferite proiecte menite să crească capacitatea de producţie şi/sau vânzările. Aceste proiecte sunt prezentate selectiv, după cum urmează:

- BICO Industries vizează canalizarea vânzărilor către export şi extinderea ariei geografice de distribuţie, mai ales prin formarea de parteneriate cu companii renumite la nivel internaţional care vând produse complementare cu ale sale. Printre altele, grupul BICO vizează finalizarea investiţiei în fabrica din Vulcăneşti, care ar atrage creşterea capacităţii de producţie cu 40%.

- Evolor este în curs de achiziţie a unui teren cu hală destinată producţiei şi întreprinde retehnologizarea echipamentelor de producţie pentru următorii 2-3 ani. Compania planifică lansarea a două noi produse în al doilea semestru din 2023, eficientizarea costurilor (inclusiv via automatizări) şi dezvoltarea canalelor de distribuţie, cu accent pe exporturi.

- EED a identificat nevoia lansării unui brand cu modele noi de uşi şi, totodată, lansarea conceptului de colecţii, urmărind trendurile şi nevoile pieţei.

- DIAL planifică creşterea echipei de vânzări şi eficientizarea costurilor, printre altele. Managementul companiei consideră că, în perioada următoare, vânzările nu vor acoperi cheltuielile financiare şi amortizările.

- ELP va regândi mixul de furnizori, pentru a reduce costurile şi planifică dezvoltarea canalelor de distribuţie. Printre altele, compania a ofertat proiecte în valoare totală de 46,9 milioane de lei şi aşteaptă decizia finală din partea potenţialilor clienţi.

Demersuri privind majorarea capitalului social

Compania face demersuri privind majorarea capitalului social prin aport în numerar cu maximum 150 de milioane de lei, vizând, totodată, transferul acţiunilor pe Piaţa Reglementată a BVB, în cursul acestui semestru.

De menţionat că EED a semnat un contract pentru achiziţia a 70% din părţile sociale ale Workshop Doors, producător de uşi cu o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro (în 2022). EED are posibilitatea achiziţionării pachetului suplimentar de 30% din părţile sociale ale Workshop Doors. Pentru a finanţa achiziţia, EED caută un împrumut de maximum 50 de milioane de lei de la ROCA Industry, pentru cinci ani (cu posibilitatea prelungirii automate, cu acordul părţilor), la o dobândă variabilă, respectiv ROBOR1M + 3% p.a. Acţionarii Roca Industry sunt convocaţi la AGOA pentru data de 18 septembrie 2023 pentru a vota, printre altele, în privinţa acordării acestui împrumut.

Achiziţia Workshop Doors este cea mai recentă dintre cele trei achiziţii anunţate de holding în acest an, după Iranga (prin BICO Industries) şi Electroplast. De altfel, tot atâtea achiziţii planificase compania în acest an.

Oportunităţi şi riscuri ale investiei în acţiunea ROCA Industry

Oportunităţi

- Guvernul sprijină dezvoltarea producătorilor naţionali de materiale de construcţii. Unul dintre obiectivele Programului Construct Plus este stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate. Dintre societăţile eligible din cadrul holdingului, identificabile după cod CAEN, se regăsesc Electroplast şi EED. Astfel, acestea ar putea primi ajutoare de stat de cel mult 50 de milioane de euro pe an (dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei şi intensitatea maximă a ajutoarelor de stat la care se face referire în OUG 68/2023), pentru achiziţionarea sau realizarea de active corporale şi necorporale.

- În perspectivă, o parte din industria materialelor de construcţii va beneficia de finanţarea oferită prin programe de tip PNRR. De exemplu, pentru Pilon 1 - Tranziţie Verde, sunt alocate 15,31 miliarde de euro, din care Componenta 5 - Valul Renovării, are alocate sume de 2,2 miliarde de euro, pentru reabilitarea sistemică şi eficientizarea energetică a mai multor tipuri de imobile. Aceste proiecte necesită utilizarea de materiale de construcţii care se regăsesc inclusiv în oferta companiilor din holding (spre exemplu, fibră de sticlă oferită de BICO Industries - pentru termoizolare).

Riscuri

- Creşterea portofoliului holdingului, prin achiziţii de noi companii, atrage o creştere a costurilor de finanţare, pe fondul solicitării de noi împrumuturi, atât pentru achiziţii, cât şi pentru finanţarea ulterioară a capitalului de lucru. Costurile variază în funcţie de nivelul ratelor de dobândă, care sunt ridicate, în prezent. Acest fapt afectează temporar profitabilitatea generală a grupului Roca Industry. Întrucât presiunea asupra marjelor de profitabilitate pusă de piaţă afectează suplimentar performanţa financiară a holdingului, acesta este stimulat să solicite capitalul acţionarilor.

TradeVille: ROCA Industry şi-a majorat cotele de piaţă într-un context dificil

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rocaindustry.ro, rapoarte curente societate (bvb.ro), risco.ro, raport financiar semestrial ROCA Industry, INS, bursa.ro, legislatie.just.ro, bnr.ro, pnrr.fonduri.ue, analiză TradeVille.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb