TradeVille: Simtel creşte într-un an cât altele în zece

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2023

TradeVille: Simtel creşte într-un an cât altele în zece

Compania de inginerie şi tehnologie Simtel a înregistrat, în prima jumătate a anului, creşteri de trei cifre pe toate palierele. În acest sens, la nivel consolidat, veniturile din exploatare s-au majorat cu 228% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net a avut un avans de 119%. Cererea tot mai mare pentru centralele electrice fotovoltaice, precum şi abordarea diferită a companiei în ceea ce priveşte închiderea contractelor au făcut ca ţintele ambiţioase din bugetul de venituri şi cheltuieli să pară "floare la ureche" la momentul actual, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Simtel este o companie de tehnologie şi inginerie care activează pe segmentul de instalare şi servicii pentru sistemele de panouri fotovoltaice şi oferă soluţii pentru operatorii de telecomunicaţii. Conform raportului anual din 2022 al companiei, Simtel este lider în România în instalarea panourilor fotovoltaice, lucrând cu clienţi persoane juridice, precum Dedeman, Mega Image, IKEA România sau Telekom România.

În ultimii ani, compania s-a specializat în sistemele de producere a energiei verzi, realizând investiţii într-o companie de prognoză pentru centralele electrice fotovoltaice şi un start-up care dezvoltă o platformă de monitorizare şi control a sistemelor de consum şi producţie de energie - ceea ce a oferit pentru Simtel posibilitatea de a gestiona în întregime un sistem fotovoltaic pentru clienţii săi.

Structura cifrei de afaceri în 2022 a fost după cum urmează:

- Energie verde - > 77%;

- Telecomunicaţii - > 21%;

- Altele - > 2%.

Principalii acţionari ai companiei sunt cei 3 fondatori: Iulian Nedea, Sergiu Eugen Bazarciuc şi Radu Laurenţiu Vilau, care, la 24.08.2023, deţineau fiecare o participaţie de aproximativ 23%. Restul acţiunilor sunt deţinute în proporţie de 20% de către persoanele fizice şi aproape 9,8% de persoane juridice.

Principalii acţionari, care fac parte şi din managementul executiv al companiei, au fondat Simtel în anul 2010, venind deja cu o experienţă vastă în business, după ce au condus, anterior, cu suces o afacere timp de zece ani.

Un sector cu multe oportunităţi, dar presărat şi cu provocări

În anul 2022, la nivel global s-au înregistrat 239 GW de noi capacităţi producătoare de energie fotovoltaică, marcându-se o creştere anuală de aproximativ 45%, cea mai mare din 2016 şi până în prezent. În acest sens, la nivel mondial, capacitatea solară totală instalată a depăşit pragul de 1,2 TW la sfârşitul anului 2022, o creştere de 25% faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte anii următori, experţii previzionează că, în anul 2023, între 341 şi 402 GW de energie solară vor fi instalaţi la nivel mondial, în timp ce în 2027 se estimează că se va ajunge la 800 GW instalaţi în fiecare an. Agenţia Internaţională pentru Energie preconizează că în acest an vor fi investite 380 miliarde dolari în industria energiei solare, depăşind, în premieră, investiţiile realizate în industria petrolieră.

În pofida perspectivelor pozitive, experţii iau în calcul şi provocări. Capacitatea limitată a reţelelor, precum şi lipsa de flexibilitate sau de stocare în sistemele naţionale de energie electrică reprezintă un risc însemnat în vederea tranziţiei solare la nivel mondial. Dintre cele 26 de ţări importante în domeniul energiei solare, 20 au menţionat blocajele de reţea că fiind un obstacol cheie în calea dezvolării energiei solare.

În România, la începutul anului 2023, numărul prosumatorilor racordaţi la reţeaua de distribuţie era de 40,171, număr aproape triplu faţă de anul anterior. În acest sens, ANRE estimează că cifra totală a prosumatorilor va depăşi 100.000 la sfârşitul anului curent. La sfârşitul lunii februarie 2023, prosumatorii persoane juridice din România aveau instalată o capacitate de 248 MWp în centrale electrice fotovoltaice, dintre care Simtel a instalat 80 MWp, ceea ce îi conferă o cotă de piaţă pe segmentul de persoane juridice, de peste 32%.

Conform site-ului Transelectrica, aproxmativ 11% din energia produsă în România în data de 07.09.2023 până la ora 16:15 provenea de la panouri fotovoltaice, ajungând aproape de nivelul generat de cărbune (14,7%). În acest sens, la ora menţionată, peste 46% din energia produsă în România în ziua de ieri a provenit din surse regenerabile, la care se mai adaugă 20% din producţia centralelor nucleare, care emit cantităţi neglijabile de CO2.

Creşteri de trei cifre pe toate palierele

În prima jumătate a anului, la nivel consolidat, Simtel a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 123 milioane lei, în creştere cu 228% faţă de perioada similară a anului anterior. Performanţa a fost determinată de cererea în creştere pe segmentul de energie verde, aceasta ajungând să genereze 89% din cifra de afaceri totală a companiei (106 milioane lei). De asemenea, creşterea se datorează şi unei abordări diferite în ceea ce priveşte închiderea proiectelor comparativ cu perioadele anterioare de raportare. Astfel, compania nu mai aşteaptă finalizarea unui proiect pentru a factura şi înregistra consumul de materiale, acestea fiind înregistrate pe parcurs.

Concomitent, cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 240%, ajungând la 114,8 milioane lei. Principalele cheltuieli care au contribuit la această creştere au fost cele cu materialele (+352% vs. S1 2022), precum şi cele cu beneficiile angajaţilor, provenite din creşterea numărului de angajaţi de la 76 până la 115, dar şi din creşterea salarială acordată în contextul dezvoltării afacerii şi a diminuării plafonului privind facilităţile pentru sectorul de construcţii de la 30.000 de lei 10.000 lei. Astfel, rezultatul din exploatare s-a ridicat la 8,4 milioane lei, în creştere cu 119% faţă de perioada similară a anului trecut, rezultând într-un profit net în valoare de 6,5 milioane lei (+119% vs S1 2022).

Pentru anul 2023, prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, Simtel şi-a propus ţinte ambiţioase la nivel consolidat, transpuse prin dublarea cifrei de afaceri, care este prognozată să ajungă la puţin peste 296 milioane lei (+113% vs. 2022), o creştere cu 85,7% a indicatorului EBITDA, estimat la 31,5 milioane lei în 2023 şi o dublare a profitului net, care este aşteptat să ajungă la sfârşitul anului curent la un nivel de 25,6 milioane lei. Astfel, după rezultatele înregistrate în primul semestru al acestui an, compania şi-a îndeplinit 41,5% din cifra de afaceri bugetată la nivel anual şi 25,4% din profitul net propus.

TradeVille: Simtel creşte într-un an cât altele în zece

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Simtel Team

Oportunităţi

- egmentul panourilor fotovoltaice este în plină expansiune, fiind o tehnologie sustenabilă şi promovată intens de către UE - ceea ce oferă companiei oportunităţi vaste de dezvoltare în viitor;

- Energia regenerabilă este susţinută prin subvenţii şi de către statul român, ceea ce încurajează cumpărarea şi instalarea lor. În 2023, Ministerul Energiei a alocat 2 miliarde lei pentru programul Casa Verde;

- Simtel este un jucător cunoscut pe piaţă, cu o vastă experienţă în domeniul tehnologic - ceea ce îi asigură un flux semnficativ de clienţi pe piaţă internă, putând facilita şi extinderea în afara ţării.

- Compania şi-a majorat cu 51% numărul de angajaţi în ultimul an, într-un domeniu în care găsirea de personal calificat şi retenţia acestuia este dificilă.

Riscuri

- Entuziasmul privind instalaţiile fotovoltaice se poate tempera în timp, ceea ce poate conduce către o scădere a cererii şi a numărului de comenzi;

- Segmentul panourilor fotovoltaice se bazează în mare măsură pe spirijinul comunităţii europene (subvenţii), care poate scădea în cazul în care se identifica metode ecologice mai rentabile de producţie a energiei verzi (ex. tehnologie pe bază de hidrogen).

TradeVille: Simtel creşte într-un an cât altele în zece

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, rapoartele companiei, Infoclima.ro, solarpowereurope.org, transelectrica.ro, despre-energie.ro.

------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rezultate foarte bune dar sunt cam departe de tintele din BVC ... la 6 luni a îndeplinit 41,5% din cifra de afaceri bugetată la nivel anual şi doar 25,4% din profitul net propus.

    1. pai daca scade marja de profit.

      dar ei prezinta doar ce da frumos la investitori cu cresteri astronomice de venituri si cifra de afaceri.

      impachetam frumos eventual si cu citate precum fratii grim. 

    o alta problema e o companie listata care sta cu administrator unic de la listare si cu majorari de capital facute cu dedicatie pentru 2 actionari.

    30.12.2022 Observatii: Majorare capital social (+ 101.130 actiuni) in cota a 2 actionari, conform Hotarare Administrator Unic nr.21/24.10.2022 

    24.08.2023 Observatii: Majorare capital social ( + 26.243 actiuni) conform Deciziei CA nr.5/27.06.2023

    eu spun pas la asa ceva si stau departe de ea. 

    V-ati dat seama ca ati ratat startul si acum va tineti de ''carcoteli''.

    despre marja ridicol de scazuta si lipsa oamenilor care sa se ocupe de implementarea proiectelor de crestere care pot ramane doar pe hartie?

    ce sa va fac daca nu ati cumparat si muriti ce ciuda cand vedeti ca afacerile si cotatia la bursa cresc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb