TradeVille: Sphera păşeşte cu încredere în 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie

Sursa foto: facebook / KFC.Romania

Sursa foto: facebook / KFC.Romania

Conducerea Sphera Group SA este optimistă cu privire la rezultatele pe care compania le va livra în 2024, prognozând creşteri de două cifre pentru toţi indicatorii financiari principali. Mai mult, grupul intenţionează să deschidă alte şase restaurante KFC şi să digitalizeze locaţiile existente, alocând un buget de investiţii de 69 de milioane de lei pentru anul în curs, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de restaurante cu servicii rapide din România, şi primul care a atins borna de 100 de restaurante pentru acelaşi brand, îşi desfăşoară activitatea sub umbrela a trei mărci emblematice, KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, toate operate în sistem de franciză. Compania activează atât pe piaţa locală, care generează aproximativ 86% din vânzări, cât şi în Italia şi Republica Moldova, cele două ţări generând 13%, respectiv 1% din totalul vânzărilor grupului la finalul anului 2023. Francizorul principal al grupului Sphera este compania Yum! Brands.

Călin Ionescu, CEO al Sphera încă din octombrie 2020, vine cu o experienţă de 30 de ani în domeniul HoReCa, începându-şi cariera în 1994, odată cu deschiderea primului restaurant Pizza Hut din România. Acesta a ocupat diverse funcţii în zona operaţiunilor înainte să fie numit în funcţia de CEO, participând activ în procesul de extindere a KFC şi Pizza Hut în România şi în Republica Moldova, respectiv în 2016 a pus bazele dezvoltării KFC în Italia. În ceea ce priveşte zona de leadership, aproximativ 90% din managerii Sphera au fost promovaţi din interior, potrivit declaraţiilor CEO-ului, oferind, pe de o parte, şanse de dezvoltare angajaţilor şi, pe de altă parte, o foarte bună înţelegere a businessului.

Compania este prezentă la Bursa de Valori Bucureşti din 2017, sub simbolul SFG, fiind singura companie din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum şi în FTSE Global Microcap şi în MSCI Frontier Markets Small Cap. Cel mai mare acţionar al companiei este Tatika Investments, care controlează 28,6% din totalul acţiunilor, urmat de Computerland România (20,5%) şi de Wellkept Group (17%). Inclusiv fondul de pensii NN Group deţine o participaţie de aproape 9% în Sphera.

Industria globală a restaurantelor de tip fast-food se extinde

În ultimii cinci ani, industria globală a restaurantelor de tip fast-food s-a extins, pe măsură ce venitul mediu al consumatorilor a crescut, aceştia alocând un buget mai mare pentru mesele luate în oraş. Totodată, industria a experimentat o cerere în creştere din partea economiilor emergente, ceea ce a stimulat performanţa generală a sectorului.

Principala provocare din prezent a companiilor care activează în domeniu este adaptarea la un consumator tot mai axat pe un stil de viaţă sănătos, fapt care afectează cererea globală pentru produsele fast-food. În ciuda acestui lucru, se estimează că piaţa globală a restaurantelor de tip fast-food se va extinde de la 295,03 miliarde de dolari în 2023 la 316,11 miliarde de dolari în 2024, în baza unei rate de creştere anuală compusă (CAGR) de 7,1%.

Sphera şi-a bugetat investiţii de 69 milioane lei pentru 2024

Sphera a bugetat pentru anul în curs creşteri de două cifre pentru principalii indicatori financiari. Astfel, compania îşi propune vânzări în restaurante în valoare de 1,6 miliarde de lei (+12,2% faţă de 2023), susţinute atât de o creştere a veniturilor restaurantelor mai vechi din grup, cât şi a vânzărilor aferente unităţilor noi deschise. În ceea ce priveşte ponderea în vânzări, canalul de livrare este aşteptat să genereze 17% din vânzările totale, în timp ce restul va fi acoperit din canalele tradiţionale, similar cu situaţia din 2023.

În ceea ce priveşte zona de costuri, cheltuielile cu alimentele şi materialele sunt estimate să crească într-un ritm mai lent decât vânzările, cu 10,2%, ajungând la 528,4 milioane de lei la finalul anului 2024. Costurile cu personalul vor lua în considerare creşterea salariului minim începând din ianuarie 2024 şi vor fi ajustate în funcţie de creşterea vânzărilor de-a lungul anului, iar cheltuielile cu energia se aşteaptă să fie similare cu cele înregistrate în 2023. Cheltuielile generale şi administrative sunt estimate să crească cu 10,7% în 2024, însă ponderea acestora în vânzările totale se aşteaptă să fie uşor mai mică decât în 2023, de 3,9% (4% în 2023).

EBITDA normalizată este aşteptată să ajungă la 189,8 milioane de lei (+28,3%), în timp ce profitul net normalizat este bugetat să depăşească cu 20% nivelul din 2023 şi să atingă 95,7 milioane de lei.

Totodată, Sphera estimează că poziţia de numerar disponibilă la sfârşitului anului 2024 va fi de aproximativ 60 de milioane de lei, în timp ce datoria bancară este estimată la aproximativ 160 de milioane de lei. Prin urmare, datoria bancară netă (excluzând numerarul disponibil), este aşteptată să ajungă la 100 de milioane de lei.

Printre planurile de dezvoltare ale companiei în 2024, se numără deschiderea a şase noi restaurante KFC şi remodelarea restaurantelor cu kioskuri digitale. Bugetul de investiţii pentru 2024 este estimat la 69 de milioane de lei.

Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group, declară: "Rezultatele anterioare remarcabile şi perspectivele bune pe care le anticipăm la acest moment pentru business-ul nostru în 2024 ne determină să fim încrezători că ne vom atinge ţintele stabilite. Ne aşteptăm la un an mai predictibil, deşi nu lipsit de provocări, astfel că ne-am propus să continuăm să creştem în ritmul susţinut al ultimilor ani. Priorităţile noastre rămân dezvoltarea în linie cu principiile de sustenabilitate, crearea de valoare pentru actionarii noştri şi profitabilitatea sănătoasă. În acest sens, vom urmări strategia care s-a dovedit de succes până acum de extindere a reţelei, apropiere de nevoile clienţilor prin oferte relevante şi politica de preţ bine calibrată, management eficient al costurilor şi investiţii în oamenii din echipa Sphera".

Bugetul propus va fi supus aprobării AGA în data de 26 aprilie 2024, fiind construit pe scenariul desfăşurării activităţii în condiţii normale şi al unei inflaţii medii de 6%, notează TradeVille

TradeVille: Sphera păşeşte cu încredere în 2024

Acţiunea Sphera, în urcare

Acţiunile Sphera au marcat un avans de 10,51% de la începutul anului şi de 86,84% în ultimele 12 luni, fiind a şaptea cea mai performantă acţiune din indicele BET, care a marcat o creştere de 9,18% în 2024.

În 2023, Sphera a fost a treia cea mai performantă acţiune din indicele BET, marcând o creştere de 83%. CEO-ul Sphera spune: "Ce s-a întâmplat anul trecut pe bursă este rezultatul mai multor factori. Unul dintre ei a fost încheierea pandemiei şi revenirea la o profitabilitate similară celei din anii pre-pandemici. De asemenea, în ultimii ani ne-am îmbunătăţit modul în care am comunicat cu investitorii. Am devenit mai transparenţi online, am introdus call-uri în limba română pentru investitorii de retail, conferinţe, roadshow-uri pentru a fi mai aproape de ei şi pentru a contura o imagine mai bună cu privire la rezultatele financiare".

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Sphera

Oportunităţi

-Dividend: Sphera a propus pentru 2024 distribuirea unui dividend brut/acţiune în valoare de 1,05 lei, ceea ce ar implica un randament de 3,7% raportat la preţul de închidere de miercuri. -Propunerea este uşor pestea estimarea realizată anterior de TradeVille, de 0,9781 lei/acţiune. Dividendele vor fi plătite din profitul net nedistribuit aferent exerciţiilor financiare 2020-2023. Data de înregistrare este propusă pentru 17.05.2024, în timp ce data plăţii este propusă pentru 06.06.2024.

-Răscumpărare de acţiuni: Sphera a propus spre aprobare răscumpărarea unui număr de 600.000 de acţiuni proprii (maxim 1,54% din capitalul social), la un preţ pe acţiune cuprins între 5 şi 50 lei, în maximum 24 de luni de la data AGEA. Răscumpărările vor fi realizate din surse proprii.

-Rezultate 2023: Compania a încheiat anul 2023 cu rezultate record, înregistrând, la nivelul restaurantelor, vânzări în valoare de 1,5 miliarde de lei, reprezentând o creştere cu 11% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, profitul net raportat al grupului s-a ridicat la 72,1 milioane de lei, marcând o creştere de aproape 85% faţă de anul anterior. Până la finalul anului, Sphera a reuşit să deschidă opt restaurante noi KFC în România.

-Finalizare restructurări: În 2023 şi 2024, Pizza Hut a trecut printr-un proces amplu de restructurare, grupul închizând aproape o treime din unităţi. "În 2023 am închis şapte unităţi Pizza Hut, iar la începutul acestui an încă cinci din cele 13 anunţate", susţine Costică Mişaca, directorul general al Pizza Hut, menţionând: "Nu vor mai fi şi alte închideri. Planul de eficientizare a fost discutat şi aprobat cu toate părţile interesate şi prevede maximum 13 unităţi". În prezent, reţeaua numără 30 de restaurante. Restructurarea a avut ca obiectiv principal aducerea Pizza Hut pe profit, reţeaua nemaifiind profitabilă din 2016. CEO-ul se aşteaptă ca primele rezultate ale procesului de eficientizare a Pizza Hut să se vadă încă din primele două trimestre ale anului 2024, iar până la finalul anului să asistăm la un turnaround al business-ului. După KFC, Pizza Hut este a doua cea mai mare reţea de restaurante din grup.

-Evaluare: În timp ce francizorul Yum! Brands se tranzacţionează la un P/E de 26, potrivit Seeking Alpha, Sphera are un P/E de doar 17,4, ceea ce o face mult mai atractivă pentru investitori.

Riscuri

-Taxe: Statul a mărit din nou taxele la începutul anului. TVA în restaurante a urcat de la 5% la 9%, în timp ce, la băuturile cu zahăr adăugat, TVA a ajuns la 19%, de la 5%. Deşi compania nu a crescut încă preţurile după majorările de taxe, este posibil să o facă în viitor. Totodată, şi cheltuielile salariale ale companiei vor creşte în anul în curs ca urmare a majorării salariului minim de la 1 octombrie 2023.

-Provocări cu furnizorii: Sphera experimentează constant provocări legate de furnizorii cu care operează, din cauza dimensiunii foarte mari a afacerii şi a volumelor de care are nevoie. De exemplu, pe partea de furnizori interni, compania s-a confruntat cu explozia preţurilor anumitor alimente de bază folosite în preparatele sale (în special, pentru ulei şi carnea de pui). Pentru alte produse, cum sunt cartofii congelaţi, compania s-a văzut nevoită să contracteze producători europeni, acest produs nefiind comercializat în România.

Sursele menţionate de TradeVilleîn acest raport sunt: Sphera Group, raport companie, BVB, smark.ro, primaplay.ro, ibisworld.com, thebusinessresearchcompany.com, wall-street.ro, TradeVille, Seeking Alpha.

-------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb