TradeVille: Tesla se bazează pe afacerile cu energie şi pe creditele de reglementare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie

TradeVille: Tesla se bazează pe afacerile cu energie şi pe creditele de reglementare

Tesla Inc. a anunţat, în 23 octombrie, după închiderea pieţei, o creştere surprinzătoare a câştigurilor pentru al treilea trimestru, cu un profit în urcare cu 9%, încheind astfel o lună plină de anunţuri importante pentru gigantul vehiculelor electrice (EV). Veniturile au fost sub aşteptări, însă acţiunile Tesla au crescut puternic după anunţ. În cadrul conferinţei privind rezultatele financiare, CEO-ul Elon Musk s-a arătat optimist şi încrezător, discutând cu entuziasm despre viitorul conducerii autonome, livrările de vehicule, stocarea de energie şi alte aspecte cheie ale companiei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Tesla este o companie americană de tehnologie şi energie, care se ocupă în principal de fabricarea de vehicule electrice de înaltă performanţă, de sisteme de stocare a energiei şi de panouri solare. Tesla este cunoscută pentru vehiculele sale electrice inovatoare, precum Model S, Model X, Model 3 şi Model Y. Vehiculele Tesla dispun de o gamă largă de caracteristici tehnologice avansate, cum ar fi un sistem de conducere autonomă, un ecran tactil de înaltă rezoluţie şi actualizări regulate ale software-ului care îmbunătăţesc experienţa de conducere. Pe lângă vehiculele sale electrice, Tesla produce, de asemenea, baterii de stocare a energiei, sub marca MegaPack. Compania este lider în revoluţia mobilităţii electrice şi în tranziţia către energia din surse regenerabile.

Potrivit Yahoo Finance, principalii investitori instituţionali ai Tesla sunt Vanguard Group Inc., cu o participaţie de 7,11%, Blackrock, cu 5,87% din acţiunile deţinute, şi State Street Corp., cu 3,30%. Elon Musk, directorul general al Tesla, este cel mai mare acţionar individual, cu aproximativ 13% din totalul acţiunilor în circulaţie.

Tesla, lider global pe piaţa EV

TradeVille: Tesla se bazează pe afacerile cu energie şi pe creditele de reglementare

Vânzările auto la nivel global au atins 58,24 milioane de unităţi în primele opt luni ale anului 2024. Dintre acestea, vânzările de vehicule cu energie nouă (NEV) au fost de 9,39 milioane de unităţi, reprezentând 16,1% din vânzările totale. În această perioadă, China a dominat piaţa NEV, cu o cotă de 67% din vânzările globale, procent care a crescut la 73% în lunile iulie şi august. Pe pieţele vehiculelor pur electrice şi plug-in hybrid, cota Chinei s-a stabilizat la 62%, respectiv 77%. China continuă să conducă detaşat piaţa vehiculelor electrice, cu vânzări estimate să ajungă la aproximativ 10 milioane de unităţi în 2024, reprezentând aproape jumătate din totalul vânzărilor de maşini din această ţară.

Între timp, SUA şi Europa înregistrează o creştere mai lentă, dar constantă a pieţei EV. Vehiculele electrice sunt preconizate să reprezinte aproximativ 11%, respectiv 25% din vânzările de maşini noi în aceste regiuni. Deşi unele ţări europene au redus subvenţiile pentru EV, cererea rămâne robustă, susţinută de sprijinul politic şi progresul tehnologic continuu.

Producătorii europeni de automobile întâmpină provocări pe piaţa globală a vehiculelor electrice. Mărci importante precum Stellantis, Mercedes-Benz şi Volkswagen pierd teren în faţa competitorilor, în principal din cauza costurilor ridicate şi a numărului limitat de modele noi. BMW rămâne una dintre puţinele excepţii, reuşind să îşi menţină competitivitatea pe pieţele internaţionale.

Tesla îşi păstrează poziţia de lider global pe piaţa EV, însă se confruntă cu provocări semnificative în China şi cu o competiţie tot mai intensă din partea altor jucători chinezi şi americani. Adaptarea strategiei, diversificarea ofertei prin lansarea Cybertruck şi extinderea prezenţei globale ar putea fi factori esenţiali pentru succesul viitor al companiei.

Rezultate financiare peste aşteptări

Raportul financiar a depăşit aşteptările şi a adus mai multe aspecte pozitive: profitul a crescut, marjele au început să se redreseze într-o anumită măsură, iar performanţa fluxului de numerar a fost semnificativ mai bună comparativ cu cifrele destul de slabe din prima jumătate a anului. Înainte de publicare, consensul previziunilor indica faptul că Tesla va raporta cel mai slab rezultat net din 2020, cu o scădere a profiturilor de peste 45% faţă de recordul din 2022.

Totuşi trebuie observat că volumul vehiculelor livrate a crescut cu 6,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile din sectorul auto au crescut doar cu 2%, ceea ce reprezintă o problemă. Analiştii se aşteptau la o creştere cu 10%. Preţurile medii de vânzare (ASP) continuă să scadă, chiar şi odată cu introducerea Cybertruck, care ar fi trebuit să influenţeze pozitiv ASP-ul. Cererea pare, de asemenea, relativ slabă, având în vedere creşterea modestă a volumului, în ciuda reducerilor de preţ, iar nivelurile crescânde de stocuri ale companiei indică aceeaşi tendinţă.

Tesla a livrat 462.890 de unităţi în al treilea trimestru, uşor sub estimările pieţei, care preconizau 463.897 de unităţi. Aceasta reprezintă o creştere cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 4,26% faţă de trimestrul al doilea, marcând primul trimestru de creştere după două trimestre consecutive cu scăderi.

Pentru al treilea trimestru, Tesla a raportat un câştig ajustat de 0,72 dolari pe acţiune, depăşind estimările medii ale analiştilor, de 0,59 dolari şi punând capăt unei serii de patru trimestre consecutive în care acest indicator a ratat aşteptările. Marja brută a sectorului auto al companiei, excluzând creditele de reglementare, a fost de 17,1%, depăşind estimările analiştilor şi crescând faţă de trimestrul anterior, când a fost de 14,6%.

Linia de business auto mai slabă a fost compensată, în parte, de performanţa mult mai puternică a afacerii de energie. Veniturile din acest sector au crescut cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar marja brută a acestuia s-a extins la aproximativ 30%. Tesla a atins un record în ceea ce priveşte implementarea Powerwall, iar stocarea totală a energiei a crescut cu 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifrele care au salvat raportul trimestrial au fost creditele de reglementare. Tesla a raportat 739 de milioane de dolari din credite de reglementare auto pentru acest trimestru, cu mult peste estimările de 539 de milioane de dolari. Aceste credite, pe care Tesla le vinde companiilor auto care produc maşini pe benzină pentru a se conforma cu reglementările guvernamentale, sunt un motor important de profit pentru Tesla, deoarece acestea sunt vândute la marje de aproape 100%.

Tesla a adăugat că procesul de ramp-up pentru Model 3 restilizat a continuat cu succes în al treilea trimestru, cu o producţie totală mai mare şi costuri mai mici per unitate produse de la un trimestru la altul, notează TradeVille.

Perspective optimiste

Tesla a raportat că planurile pentru noile vehicule, inclusiv modele mai accesibile, sunt în continuare pe drumul cel bun pentru a începe producţia în prima jumătate a anului 2025. De asemenea, compania a menţionat că producţia Cybertruck a crescut secvenţial şi a atins pentru prima dată o marjă brută pozitivă. Pregătirile pentru fabrica Semi continuă conform planului, cu producţia programată să înceapă până la sfârşitul anului 2025.

"În ciuda condiţiilor macroeconomice actuale, ne aşteptăm să înregistrăm o uşoară creştere a livrărilor de vehicule în 2024", a declarat Tesla în raportul sau financiar. "Implementările de stocare a energiei sunt aşteptate să crească de peste două ori în 2024, în ritm anual", potrivit companiei, care precizează că această "uşoară creştere" va necesita un al patrulea trimestru record pentru a depăşi scăderea înregistrată în prima jumătate a anului.

Tesla - în declin pe grafic, în 2024

Valoarea de piaţă a Tesla a crescut cu 80 de miliarde de dolari după ce a raportat cel mai mare profit trimestrial din ultimul an şi a emis previziuni optimiste pentru 2025. Preţul acţiunii a urcat cu 12% în şedinţa after-hours, în timp ce piaţa de opţiuni sugera o mişcare de numai +/- 6%.

Înainte de publicarea raportului, acţiunile Tesla erau în scădere cu aproximativ 12% de la începutul anului. Vânzările în scădere au avut un impact negativ asupra sentimentului investitorilor.

Analizând ultimii 11 ani, octombrie este recunoscută ca fiind luna cu cel mai mic avans al preţului acţiunilor dintre lunile în care compania a înregistrat creşteri. În 2024, până la momentul raportării, luna octombrie părea să fie cea mai slabă din istoria companiei, dar rezultatele bune din raportul trimestrial au salvat situaţia.

Evoluţia vânzărilor de vehicule din ultimul trimestru va trebui urmărită cu atenţie pentru a vedea dacă Tesla îşi va atinge ţintele de creştere, factor ce va avea un impact semnificativ asupra direcţiei preţului acţiunii.

Oportunităţi şi riscuri în investiţia în Tesla

Oportunităţi

- Diversificare: Tesla îşi extinde activitatea către segmente non-auto, cum ar fi energia şi mobilitatea. Această diversificare are potenţialul de a sprijini o creştere sustenabilă a câştigurilor pe acţiune, reducând astfel dependenţa companiei de veniturile din vânzarea vehiculelor electrice, care sunt extrem de sensibile la fluctuaţiile pieţei. Un factor pozitiv a fost creşterea în sectorul de stocare a energiei, pe care Tesla l-a evidenţiat în mod special după rezultatele din al doilea trimestru. Veniturile din stocarea energiei s-au dublat la 5,6 miliarde de dolari de la sfârşitul lui decembrie 2022, reprezentând acum 22% din veniturile totale ale Tesla.

- FSD: Tesla a anunţat recent că pachetul FSD va putea fi achiziţionat în Europa şi China şi sub formă de subscripţie, fapt care ar putea creşte substanţial vânzările în următoarea perioadă.

Riscuri

- Evaluarea acţiunii: Conform Wall Street Journal, ţinta medie de preţ pentru acţiunile Tesla (TSLA) pe termen de un an este de 216,25 dolari, cu prognoze variind de la un minim de 38 dolari până la un maxim de 400 de dolari. Aceste valori reflectă incertitudinea şi volatilitatea ridicată asociate cu acţiunile companiei.

- Analiză fundamentală: Evenimentul recent legat de robo-taxiuri a fost întâmpinat cu un pesimism neobişnuit pe piaţă, un fenomen rar pentru Tesla, care de obicei atrage reacţii pozitive la astfel de anunţuri majore. Această schimbare în percepţia investitorilor sugerează că Tesla a ajuns într-un punct în care se aşteaptă din ce în ce mai mult produse tangibile şi profituri reale, mai degrabă decât concepte futuriste şi promisiuni pe termen lung.

- Tranzacţiile insiderilor: Un semnal de alarmă este faptul că insiderii companiei nu au achiziţionat nicio acţiune TSLA în ultimele 12 luni. Această lipsă de încredere din partea celor care au acces direct la informaţii cruciale ridică semne de întrebare, mai ales în contextul unei scăderi considerabile a preţului acţiunilor în 2024. În aprilie, preţul acţiunilor a coborât la aproximativ 140 de dolari, marcând o scădere de 42% faţă de începutul anului. Faptul că niciun insider nu a profitat de acest declin pentru a cumpăra acţiuni sugerează o lipsă de optimism cu privire la perspectivele pe termen scurt ale companiei.

- Evaluare: Tesla continuă să fie considerată supraevaluată. Potrivit platformei AlphaSpread, preţul actual al acţiunilor este cu aproximativ 75% mai mare decât valoarea lor intrinsecă, calculată pe baza metodei DCF.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, YahooFinance, S&P Global, Teslarati, Electrek, COXautoinc, euronews.com, investors.com, Bloomberg, FactSet, TradingView, AlphaSpread, Reuters, Investopedia, SeekingAlpha.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb