Trafic de influenţă şi spălarea banilor la Autoritatea Electorală Permanentă

C.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 noiembrie 2016

Trafic de influenţă şi spălarea banilor la Autoritatea Electorală Permanentă

Actualizare 18:56 Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, arestată preventiv

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost arestată pentru 30 de zile.

Decizia a fost luată în această seară de magistraţii Tribunalului Ploieşti, informează Digi 24.

Procurorii DNA au dispus ieri reţinerea Anei Maria Pătru sub acuzaţia de trafic de influenţă şi spălare de bani.

După ce a primit ordonanţa de reţinere, Ana Maria Pătru a anunţat, prin intermediul avocatului, că demisionează.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:25 Şefa AEP, reţinută pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Anei Maria Pătru, preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii - funcţie cu rang de secretar de stat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălarea bani, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform sursei citate, în ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât aceasta, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, ar putea influenţa desfăşurarea anchetei penale prin sugestionarea depoziţiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearcă să ascundă mijloace materiale de probă.

"De asemenea, măsura luată de procurorii anticorupţie este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, raportat la modalitatea de săvârşire, cuantumul obiectului infracţiunilor de corupţie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos", se arată în comunicat.

Totodată, se precizează că, la data de 16 noiembrie 2016, Ana Maria Pătru urmează să fie prezentată Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(L.B.)

---------

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, ieri, efectuarea urmăririi penale faţă de Pătru Ana Maria, preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), iar la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii - funcţie cu rang de secretar de stat, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălarea banilor, informează un comunicat de presă al DNA.

Procurorii susţin că, în perioada aprilie-iunie 2008, Pătru Ana Maria a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat, mai precizează procurorii.

DNA susţine într-un comunicat de presă: "În cursul anului 2009, suspecta Ana Maria Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soţul ei. În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane".

Iohannis: "Cercetarea DNA în cazul şefei AEP - o surpriză neplăcută"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că cercetarea DNA în ceea ce o priveşte pe şefa AEP, Ana Maria Pătru, reprezintă o surpriză foarte neplăcută, el subliniind că, în cazul în care se va începe urmărirea penală a acesteia, ea va trebui înlocuită din funcţie.

"Nu cred că vor fi puse sub semnul întrebării (rezultatele alegerilor - n.r.) şi nu cred că felul în care funcţionează instituţia va fi fundamental afectat. Este o instituţie serioasă, lucrează de atâţia ani cu problematica alegerilor şi sunt convins că îşi va face treaba în continuare, dar în afară de acest fapt o cercetare a DNA asupra şefului acestei instituţii este o surpriză foarte, foarte neplăcută", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că, în cazul în care se va începe urmărirea penală a şefei AEP, ea va trebui înlocuită, menţionând că nu cunoaşte detaliile în acest caz.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Atentia procurorilor estei de fapt focalizata asupra alegerilor prezidentiale din 2009, cele care i-au adus lui Traian Basescu cel de-al doilea mandat la Cotroceni.

    N-ar fi exclus sa fie avut in vedere si Iohannis, cu a sa surprinzătoare victorie... 

    Inca o data, in preajma alegerilor se scoate de la naftalina un dosar din 2008 !!! Extrem de dubios mai ales ca despre Patru, ca despre orice alt PDL-ist se stia ca fura de rupe. Patru nu a facut nimic altceva decat a facut restul "nobilimii " PDL-iste.Andreea Paul asteapta o sinecura la ASF iar Patru se duce la beci. Ghinion.

    individa aia dezgustatoare si corupta e de 8 ani in functie, dar taman acum, cu mai putin o luna dinainte de alegeri, a gasit-o DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb