Tragedia Africii: cel mai ridicat nivel de mortalitate infantilă

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai

Tragedia Africii: cel mai ridicat nivel de mortalitate infantilă

English Version

Ţările din Africa subsahariană ocupă 9 locuri din top 10 ale statelor cu cel mai mare nivel de mortalitate infantilă, sub un an, la o mie de născuţi vii, de pe mapamond, conform unei analize realizată de CIA şi preluată de Visual Capitalist şi Zerohedge.

Ratele mortalităţii infantile sunt în general privite ca barometrul sănătăţii generale a populaţiei. O rată mai mare indică nevoi nesatisfăcute ale unei populaţii, în special în ceea ce priveşte disponibilitatea alimentelor şi salubritatea.

În prezent, Afganistanul are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din lume, cu 103 decese la 1.000 de copii născuţi. Decenii de conflicte au împins ţara în pragul pragului, iar o seceta prelungită din 2021 a îngreunat accesul la alimente. Între timp, 14 ţări din top 20 sunt din Africa subsahariană. Unele dintre acestea se confruntă, pe lângă probleme interne, cu disfuncţionalităţi ale mecanismelor de stat şi rate ridicate de subnutriţie. Deşi acest lucru este îngrijorător, rata mortalităţii infantile din Africa, în ansamblu, s-a îmbunătăţit enorm în ultimele şapte decenii. Între 1950-2024, media pe continent a scăzut cu 73%, până la 41 de decese la 1.000 de naşteri.

Extinderea asistenţei medicale, îmbunătăţirea nutriţiei, accesul la apă potabilă curată şi programele de imunizare în masă sunt câteva dintre motivele din spatele acestui declin masiv. Estimările presupun că rata mortalităţii infantile din Africa se va îmbunătăţi şi mai mult până la 25 de decese la 1.000 de născuţi vii până în 2050, ceea ce ar duce la egalizarea ratei înregistrată astăzi în Asia.

România, conform statisticii CIA, se află pe locul 172 din cele 227 de ţări ale lumii, cu o mortalitate infantilă la copiii sub un an estimată pentru anul 2024 de 5,5 la 1000 de locuitori, număr aflat sub unele ţări ale Europei Centrale şi de Est (Moldova - 13,8; Croaţia - 8,4; Cipru- 8,1; Bulgaria - 7,7; Macedonia de Nord - 7), dar peste Polonia - 4,9, Ungaria - 4,7, Serbia - 4,5, Grecia - 3,4, Austria - 3,2, Cehia -2,6, Slovenia -1,5.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb