Traian Băsescu: "Consumul nu trebuie să fie principalul pilon al creşterii economice"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2014

Traian Băsescu: "Reformele structurale sunt fundamentale pentru că, dacă priviţi la economia României, ea aparent devine tot mai competitivă, pentru că exportul a crescut în continuu, în ultimii ani. Dar problema economiei noastre este că partea de competitivitate este dată în general de investiţiile străine directe".

Traian Băsescu: "Reformele structurale sunt fundamentale pentru că, dacă priviţi la economia României, ea aparent devine tot mai competitivă, pentru că exportul a crescut în continuu, în ultimii ani. Dar problema economiei noastre este că partea de competitivitate este dată în general de investiţiile străine directe".

"Singura noastră soluţie este să gândim o strategie de îmbunătăţire a nivelului de trai prin creştere economică durabilă, prin investiţii", spune preşedintele

Preşedintele Traian Băsescu nu se declară un adversar al creşterii economice prin consum, dar consideră că acesta nu trebuie să fie principalul pilon al relansării.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unui forum economic: "Consumul nu trebuie să fie principalul pilon al creşterii economice, ci un efect al sporirii locurilor de muncă. Cel mai important element în măsurarea relansării economice este legat de capacitatea de a crea locuri de muncă. Ţările din Europa Centrală şi de Est au o situaţie diferită din punct de vedere al şomajului, iar elementul fundamental care va măsura relansarea este această capacitate de creare a locurilor de muncă. Este realitatea care ne va spune dacă în regiune va continua declinul prosperităţii sau suntem capabili să stopăm acest declin şi să reluăm un proces de creştere al nivelului de trai".

Traian Băsescu a precizat că realitatea declinului prosperităţii nu este specifică numai regiunii noastre, fiind o realitate a întregii Uniuni Europene, ca urmare a faptului că avansul economiei nu a fost asigurat în baza unei creşteri durabile, ci din împrumuturi, situaţie care a generat criza economică, după criza bancară.

Preşedintele a subliniat: "Lucrul esenţial mi se pare să pornim de la realitatea că nu putem repeta un ciclu de prosperitate pe datorie şi singura noastră soluţie este să gândim o strategie de creştere a nivelului de trai prin creştere economică durabilă, prin investiţii".

Traian Băsescu a avertizat că o stimulare a consumului fără acoperire nu va duce decât la o nouă criză.

Potrivit afirmaţiilor lui Traian Băsescu, după măsurile din 2009-2011, România şi-a reluat creşterea economică şi a continuat până în prezent, când au apărut semnele unei posibile recesiuni tehnice.

"România este încă echilibrată macroeconomic. Avem o situaţie bună (...), încă avem stabilitate macroeconomică. Totul este ce facem începând de anul viitor", a spus şeful statului, menţionând: "Trebuie privit la resursele avute la dispoziţie şi la barierele în calea relansării economice". Traian Băsescu a atras atenţia că banii pe care România îi are la dispoziţie pot fi îndreptaţi către investiţii şi crearea de locuri de muncă. Domnia sa a amintit că, în actualul interval de programare bugetară, ţara noastră are de la Uniunea Europeană fonduri de coeziune în valoare de 19 miliarde de euro. "Am absorbit doar 37,2% din aceste fonduri, adică am cheltuit 7,1 miliarde de euro şi trebuie să cheltuim, dacă nu vrem să pierdem banii, 12 miliarde de euro în lunile care au mai rămas până la sfârşitul anului 2014 şi în 2015. Nu pot fi optimist că România ar reuşi să cheltuiască 12 miliarde de euro, care sunt destinaţi pentru autostrăzi, căi ferate, mari lucrări hidrotehnice legate de prevenirea inundaţiilor", a declarat şeful statului, precizând că peste perioada de programare actuală se suprapune cea pentru anii 2014-2020, care este o altă sursă de finanţare de câteva miliarde de euro.

Traian Băsescu a mai afirmat că pentru România există şi o alocare de un miliard de euro de la BEI, care poate fi folosită oricând.

Preşedintele a avertizat că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză ca urmare a faptului că Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către asistenţă socială.

În privinţa barierelor în calea relansării, şeful statului a făcut referire la infrastructura precară; sistemul de educaţie, care nu dă economiei calificările de care are nevoie; sistemul de sănătate - unde se resimte lipsa achiziţiilor de tehnologie modernă; impredictibilitatea măsurilor fiscale.

Traian Băsescu este de părere că 2015 va fi un an dificil în privinţa relansării economice, cu risc ridicat din cauza obligaţiilor asumate de România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb