Traian Băsescu a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un al doilea proces împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), în care solicită anularea deciziei prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie şi pază cuvenit foştilor preşedinţi, informează Agerpres.
Este al doilea proces deschis de Traian Băsescu, după ce anterior el a solicitat judecătorilor suspendarea efectelor hotărârii SPP.
În calitate de şef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii. Astfel, el a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.
În baza Legii nr. 406/2001, modificată ulterior, foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, RA-APPS l-a notificat că are la dispoziţie 60 de zile să părăsească vila de protocol, iar pe 28 martie, SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.
Traian Băsescu nu a părăsit încă vila de protocol şi a deschis două procese în instanţă împotriva SPP.
Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2022, 18:24)
Apropo de legi cu dedicatie: paragraful respectiv a fost introdus in oct 2021. Oare pentru cati fosti sefi de stat sa fie fost gandita?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 26.05.2022, 19:04)
Mersi de informatie ! Din presa actuala, este greu de aflat detalii.