TRAIAN BĂSESCU: "MCV apreciază performanţele instituţiilor româneşti anticorupţie"

V.B.
Politică / 14 februarie 2014

Băsescu: "Suntem îndreptăţiţi să demarăm procesul de integrare în Schengen"

Update 15:35 Băsescu: "Aş putea face echipă cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, într-o declaraţie comună cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că ar putea "face echipă cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis", întrebat fiind despre vizitele pe care le-ar putea face în statele europene care se împotrivesc intrării ţării noastre în spaţiul Schengen.

"Nu ştiu dacă neapărat voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilităţi, dar un lucru bun ar fi dacă aş putea face echipă cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis", a spus Băsescu.

Domnia sa a adăugat că are "un sentiment profund de frustrare" în privinţa eşecului aderării la zona Schengen, iar "MCV a devenit un instrument de joc politic".

"Mai avem discuţiile din luna mai, când voi încerca să explic, mult mai aspru, dacă-mi este permis, faptul că deja avem un sentiment profund de frustarare, iar MCV a devenit un instrument de joc politic. Dacă privim rapoartele pe Schengen, iar România e analizată, România stă foarte bine. Or, utilizarea MCV-ului împotriva unei ţări membre e un lucru care devine dificil de acceptat. Obiectivul nostru este să ne integrăm în UE, de aceea vrem să fim în Schegen, ne pregătim să fim în zona Euro. Nu putem accepta la nesfârşit ca unele state să utilizeze MCV ca instrument politic, în condiţiile în care instituţiile funcţionează", a explicat Băsescu.

La rândul domniei sale, Jose Barroso a apreciat că, în problema Schengen, "până la urmă, este decizia statelor membre".

"Comisia consideră că România îndeplineşte toate criteriile. Am spus-o şi Consiliului European. Comisia este transparentă. Dar e o chestiune care trebuie rezolvată de statele membre. Ştiu că preşedintele Băsescu se gândeşte la o soluţie treptată, dar nu vreau să intru în detalii. Este o mare aspiraţie a cetăţenilor români", a mai arătat Barroso.

---

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, într-o declaraţie comună cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că instituţiile statului român responsabile de lupta anticorupţie "au performanţe apreciate pozitiv de raportul MCV", fapt ce îl îndreptăţeşte să solicite statelor membre dreptul ţării noastre de a intra în spaţiul Schengen când va îndeplini toate condiţiile.

Şeful statului s-a referit la Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate, Curtea Constituţională a României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi "alte curţi decât ICCJ".

"Faptul că instituţiile din România funcţionează mă îndreptăţeşte, ca preşedinte al României, să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în tratat de a intra în spaţiul Schengen atunci când îndeplineşte condiţiile".

Traian Băsescu a mai spus că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene face menţiuni cu privire la abordarea justiţiei de politicienii din România, în special de parlamentari, dar esenţa raportului este "modul cum funcţionează instituţiile statului român".

"Funcţionarea lor ne îndreptăţeşte să ne propunem ca, în acest an, să parcurgem prima etapă de integrare în Schengen", a repetat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb