Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, cum susţine acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi", însă a adăugat că preşedintelui nu i se pot refuza secrete de stat.
"Nu am cerut nicio listă. Documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.
El a prezentat o adresă a sa din 8 noiembrie 2013 către Teodor Meleşcanu în care îi solicita să precizeze dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi în SIE şi dacă există astfel de informaţii să se arate perioada şi specializarea.
"Probabil domnul Teodor Meleşcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care se află domnia sa este dificilă, pentru că a creat o situaţie fără precedent. Preşedintelui nu-i poţi refuza o informaţie pe care o deţii, iar tu director decizi că nu o pui la dispoziţie cu atât mai mult cu cât această informaţie îmi era utila pentru că era vorba de Guvern. În articolul 80 din Constituţie se precizează că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului. În conformitate cu Legea 182/2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu. Preşedintelui nu i se pot refuza secrete de stat", a continuat Traian Băsescu.
Despre Victor Ponta şi calitatea lui în SIE, Traian Băsescu a spus că "a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE, să meargă şi el pe afară. El a fost doar un profitor, care a participat la câteva seminarii şi şi le-a trecut în CV ca fiind nişte cursuri. Nu a avut nicio misiune, nu poţi trimite în misiuni în afară un om necopt luat din parchet".
"Unde mă situez când vorbesc de încălcarea Constituţiei: articolul 130 din Constituţia din 1991 prevede la litera a foarte clar: < < funcţia de procuror e incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată cu excepţia celor didactice > >. Nu mi s-a părut că la SIE e vreo funcţie didactică.
Potrivit lui Băsescu, în legea SIE 1/1990 nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist, dar niciodată legea nu le interzice să spuna că au lucrat la SIE. "Reţineti, legea 1 nu interzice rezerviştilor să îşi asume faptul că au lucrat într-un serviciu de informaţii. Ce nu au voie, nici rezerviştii, nici cei în activitate, nu au voie să divulge secrete. Acest lucru e interzis 30 de ani, 50 de ani, depinde de tipul de secretizare.
Legea interzice divulgarea activităţilor SIE, legea interzice divulgarea personalului SIE. Nu se referă la rezervişti", a adăugat Băsescu.