Traian Băsescu: "Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iulie 2013

Traian Băsescu: "Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat"

Consilierul prezidenţial Bogdan Drăgoi: "Nu vor fi vizate toate IMM-urile, ci doar cele care se încadrează în strategiile sectoriale pe care le elaborează Guvernul"

Băncile nu au nicio disponibilitate să finanţeze economia în acest moment, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM. Din acest motiv, preşedintele spune că trebuie acceptată acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) de către bănci.

Şeful statului a enumerat, la începutul întrevederii, obiectivele noului acord cu organismele financiare internaţionale, menţionând şi crearea de locuri de muncă, resursa fiind fondurile europene.

"Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garantare, de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile, altfel băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă", a spus şeful statului, în debutul întrevederii, referindu-se la priorităţile noului acord pe care autorităţile române doresc să îl încheie cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Consilierul prezidenţial Bogdan Drăgoi ne-a explicat că preşedintele doreşte înfiinţarea unui program similar "Prima Casă" prin care statul să ofere garanţii pentru creditele acordate IMM-urilor. "Nu vor fi vizate toate IMM-urile, ci doar cele care se încadrează în strategiile sectoriale pe care le elaborează Guvernul", ne-a precizat domnia sa. Motivul pentru care şeful statului a menţionat acest aspect în cadrul întrevederii cu reprezentaţii instituţiilor financiare internaţionale este că acesta vizează eliberarea unei părţi a plafonului asupra garanţiilor de stat, a adăugat Bogdan Drăgoi.

Traian Băsescu a arătat că o altă sursă de creştere economică poate fi accesarea de resurse financiare oferite de Banca Europeană de Investiţii, însă autorităţile române trebuie să pregătească în acest sens un "spaţiu fiscal adecvat".

"Va trebui să creăm spaţiul fiscal să utilizăm facilităţile uriaşe create la ultimul Consiliu European legat de accesarea de bani de la Banca Europeană de Investiţii, inclusiv prin punerea în garanţie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a mai afirmat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb