Posibilitatea ca România să exporte gaze naturale a creat "o isterie" în unele canale media, cum este cazul site-ului Vocea Rusiei, care este clar că reprezintă interesele unei mari companii ruse, susţine Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Domnia sa a explicat: "S-a creat o isterie pe o parte a media faţă de exportul de gaze. Este o agenţie, Vocea Rusiei, care susţine sus şi tare interesele unei mari companii ruse din domeniul energiei care, într-un sistem intregrat, şi-ar pierde exporturile în România. Companiile din România vor putea exporta gaze începând cu anul viitor, după ce vor fi eliminate restricţiile tehnice actuale. Posibilitatea exportului de gaze este o cerinţă a FMI".
• Exporturile de gaze ale Gazprom în România, în scădere cu o treime
Grupul energetic rus Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale destinate României cu 43,8% în trimestrul al treilea al acestui an, însă pe ansamblul primelor nouă luni aceste exporturi au scăzut cu peste o treime, informează Interfax.
Potrivit Agerpres, în al treilea trimestru al acestui an, Gazprom a exportat în România o cantitate de 230 milioane metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 43,8% faţă de cele 160 milioane metri cubi din perioada similară a anului trecut. În schimb, datele pe primele nouă luni arată că exporturile Gazprom în România au scăzut până la 1,7 miliarde metri cubi.
În total, în trimestrul al treilea al acestui an, Gazprom a exportat spre Europa o cantitate de 30,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile totale ale grupului au crescut cu 12% în ritm anual până la 44,8 miliarde de dolari.
În România, compania Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE (deţinută acum în totalitate de Gazprom) şi Imex Oil (deţinută de Conef, firmă controlată de Vimetco, proprietarul Alro Slatina).