Transelectrica speră să obţină 80 milioane euro din vânzarea unui pachet de 15% din participaţia Ministerului Economiei, operaţiune estimată să aibă loc în acest an, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Horia Hăhăianu, citat de Mediafax. El a adăugat că, pe lângă vânzarea acestui pachet de 15%, compania mai vrea să mai scoată pe piaţa de capital un pachet adiacent de 12%, în urma unei majorări de capital.
Hăhăianu a afirmat că vânzarea celor două pachete de acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti va avea loc concomitent în acest an.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia inaugurării primei staţii de alimentare a maşinilor electrice din România.
Conform unei anexe la scrisoarea de intenţie cu FMI, Guvernul s-a angajat să vândă o participaţie de 20% din CFR Marfă, maxim 20% din Tarom, 10% din Petrom, 15% din Transelectrica, 15% din Transgaz, 15% din Romgaz şi câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Guvernul va selecta până în luna iulie consultanţi juridici pentru pachetele care urmează să fie vândute la aceste companii.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, declara la începutul acestei luni că ministerul speră să obţină între două şi trei miliarde de euro din vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la patru companii unde statul este acţionar, bani care vor merge către asistenţa socială şi asigurarea finanţării pentru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Compania naţională de transport al energiei electrice, Transelectrica, este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,68% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%.