Conducerea companiei Transgaz va prezenta, în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) din 27 noiembrie, o informare privind încheierea contractului de împrumut în valoare de 50 milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea etapei I a conductei BRUA, potrivit unui comunicat de presă al companiei publicat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Transgaz a anunţat în urmă cu câteva luni că, pe 18 iulie 2017, a primit o scrisoare din partea operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale al Ungariei referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfăşoare pentru alocarea capacităţilor aferente coridorului de transport gaze naturale România - Ungaria - Austria, potrivit News.ro.
Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, facilitării accesului pieţei din Centrul şi Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspică.
Prin intermediul proiectului, se va asigura: pe direcţia Bulgaria - o capacitate de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 miliarde mc/an, respectiv pe direcţia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 miliarde mc/an în faza I şi de 4,4 miliarde mc/an în faza II.
În prezent, Transgaz se află în plin proces de implementare a fazei I a proiectului.
Noul gazoduct ar fi urmat să aibă o lungime totală de 550 de kilometri. Transgaz a primit de la Comisia Europeană 179 de milioane de euro pentru acest proiect.
Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de stat, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.
Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).