Imagini cu protesteste desfăşurate pe 24 ianuarie la punctele de control din Tighina, Rîbniţa şi Dubăsari, cu manifestanţi care ţineau pancarte şi steaguri ale "republicii" nerecunoscute, au fost difuzate de Portalul postului TV Pervîi Pridnestrovskii din regiunea transnistreană, informează Newsmaker.
Mesaje precum "Moldova este vinovată de moartea cetăţenilor transnistreni" şi "Nu genocidului poporului transnistrean" au fost scandate la aceste manifestaţii, considerate de autorităţile de la Chişinău ca fiind parte a unei agende coordonate de Moscova, având scopul de a escalada tensiunile şi situaţia de securitate din regiune.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaze în Republica Moldova, inclusiv către regiunea transnistreană, în ciuda angajamentelor contractuale. În acest context, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova în ianuarie 2025, confirmată şi de preşedinta Maia Sandu. Krasnoselski a declarat că principalul rezultat al vizitei sale a fost promisiunea livrării gazelor ruseşti către Transnistria, dar fără a detalia modalităţile de livrare.
Ulterior, Moscova a anunţat că va ajuta Transnistria cu furnizarea de gaze, însă Chişinăul trebuie să asigure livrarea în stânga Nistrului şi să încheie contractele necesare. Premierul Dorin Recean a menţionat că, deşi Krasnoselski a revenit din Moscova cu speranţa unei soluţii, autorităţile ruse nu au oferit o soluţie clară.
Pe 20 ianuarie, Krasnoselski a declarat că este de acord ca gazul să fie livrat prin Moldovagaz, adăugând că regiunea va asigura plata. La începutul lunii, Moldovagaz şi Energocom oferiseră asistenţă tehnică şi comercială Tiraspoltransgaz pentru achiziţionarea gazelor pe pieţele europene, însă oferta a fost refuzată.
În data de 23 ianuarie, Krasnoselski a acuzat autorităţile de la Chişinău de blocarea livrărilor de gaze şi a anunţat că va informa structuri internaţionale, precum ONU şi Crucea Roşie, despre "discriminarea" locuitorilor din Transnistria, scrie Newsmaker.
Autorităţile de la Chişinău au răspuns că Tiraspolul trebuie să îşi revizuiască comportamentul, iar Biroul Politici de Reintegrare a subliniat că soluţiile trebuie să respecte cadrul legal.
În acest context, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Republica Moldova că utilizează criza energetică pentru a "rezolva cu forţa problema transnistreană", alimentând astfel tensiunile şi incertitudinea din regiune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 11:11)
Huo,putinistilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 11:35)
Stilul mujic…o tin langa cu propaganda pana trece iarna, ca nu au de gand sa mai dea gaz gratis la transmujici. Pana acum aia ii taxau pe moldoveni cu pretul energiei care includea costul gazului mujic. Acum cand mujicii trebuie sa plateasca si gazul si transportul si ei sunt lefteri, sa le dea Moldova pomana. Plin de “independenti” desculti si faliti gen Siria, Cuba, Transnistria, Abhazia:-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 12:23)
Iran, Venezuela…
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 12:26)
Să le dea rușii bani să-și cumpere gaze!
Transnistria e un model,
Așa va arăta România dacă Calinut ne introduce în sfera de influență a rușilor.