Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce conducerea locală susţinută de Kremlin a refuzat ofertele pentru alternative la gazul rusesc, în urma întreruperii livrărilor Gazprom de la începutul anului, arată documente obţinute de POLITICO.
Potrivit unei scrisori a Tiraspoltransgaz din Transnistria, datată joi, regiunea separatistă a respins o ofertă din partea omologilor din Moldova, care ofereau sprijin pentru a cumpăra gaz de pe piaţa europeană.
Potrivit scrisorii, semnată de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, Moldovagaz din Moldova s-a oferit să faciliteze "achiziţionarea de gaze de pe platformele europene de gaze" pentru a satisface nevoile locale. Cu toate acestea, se arată în răspuns, tranziţia către gazul non-rus "înseamnă de fapt trecerea de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom la achiziţii în condiţii speculative la preţuri mult mai mari şi instabile".
O sursă guvernamentală moldoveană a declarat pentru POLITICO că, în opinia sa, aceasta arată că Moscova - mai degrabă decât liderii locali - este în spatele deciziei.
În prezent, Transnistria nu primeşte gaz nici din Rusia, nici din Moldova, iar oficialii guvernului moldovean susţin că liderii regiunii au refuzat şi ofertele de ajutor umanitar, inclusiv generatoarele.
Blocurile de locuinţe şi afacerile din regiune au rămas fără încălzire şi apă caldă ca urmare a închiderii gazului rusesc, locuitorii fiind sfătuiţi să îşi izoleze casele pe măsură ce temperaturile scad sub zero grade Celsius.
"Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, în care şcolile şi grădiniţele sunt închise, iar oamenii îngheaţă în casele lor, autorităţile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei", a comentat Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) cu sediul la Washington. "În loc să colaboreze cu autorităţile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru a proteja populaţia în acest moment foarte dificil, ele preferă să aştepte ajutorul Rusiei, care poate sau nu poate veni", a adăugat ea. "Companiile moldoveneşti au demonstrat în mod clar că există soluţii pentru rezolvarea problemei, costul pentru aducerea gazului fiind calculat de moldoveni între 20 şi 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece", a arătat experta.
Vara trecută, ministrul de atunci al energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat pentru POLITICO că Transnistria a fost pusă într-o poziţie precară ca urmare a schimbării rutelor de aprovizionare cu energie, dar că guvernul moldovean a continuat să finanţeze bugetul separatiştilor cu achiziţii de energie electrică pentru a evita ceea ce el a numit o "criză umanitară".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 17:57)
Foarte bine, nimic nu te "incalzeste" mai tare ca propaganda mujica:-)...Uitati-va la Cubanezi ce zapuseala e:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 21:23)
Atentie mare. Deja aceasta situatie se profileaza a fi un soi de blocada energetica asupra Transnistriei facuta de UE si Ucraina. Rusii nu fac decat sa consemneze cum tarile vecine Transnistriei, Ucraina dar si statul care include aceasta enclava, Rep Moldova, fac o blocada economica, ceea ce reprezinta un act de razboi.
Vor documenta riguros cazul si vor inainta prin sud, eliberand Odesa si creand un coridor catre Transnistria. Iar UE nu va putea misca un deget. Pentru ca nu are cu ce.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 21:42)
Stim, "in trei zile" dupa ce trec de Kiev se ocupa si de Odessa:-)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 22:06)
N au cum ca Zebelimeaiinsky a omorat 10.000.000 de rusi plus 150.000 de coreeni
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 23:12)
Doar 740 000 ruși.
Cum ajungeți în Odesa prin estul Niprului?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2025, 10:28)
Rusia are 100 milioane de soldati. Mai punem Coreea de Nord cu inca 50 de milioane si China cu 1.5 miliarde. Avem de unde. Problema este ca tu sa iti gasesti o gaura de sobolan in care sa te ascunzi in fata acestei invazii.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2025, 15:38)
Da, mujicia are 100 milioane de soldati, problema e ca sunt la 2 metri in pamant:-)