Mai să-i plângem de milă preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, când a anunţat, marţi, că are un salariu de numai 8.000 de euro net (35.000 de lei), faţă de cei 14.000 de euro, încasaţi lunar de fostul preşedinte, actualmente în arest la domiciliu, Dan Radu Ruşanu.
Întrebat direct, în cadrul conferinţei pe care o susţinea, care sunt primele la care au dreptul membrii Consiliului ASF, Mişu Negriţoiu a răspuns fără ezitare: "Aceleaşi prime ca angajaţii - la evaluarea anuală şi pentru proiecte speciale".
Însă chiar în prezentarea lui Mişu Negriţoiu se face referire la "sporuri, prime şi alte drepturi" cuvenite membrilor conducerii ASF. Potrivit documentului citat, cheltuielile salariale anuale cu salariile membrilor Consiliului (inclusiv sporuri, prime şi alte drepturi) au scăzut în 2014 cu 77%, la 4,77 milioane de lei, fiind bugetate la 5 milioane de lei, pentru 2015.
Calculând conform grilei de salarizare, anunţate tot de Mişu Negriţoiu, remuneraţia maximă a Consiliului ASF ar fi de 275.000 de lei lunar (3,3 milioane de lei anual), asta în condiţiile în care toate cele 9 locuri ar fi ocupate. ASF funcţionează, în acest moment, fără prim-vicepreşedinte şi fără un membru neexecutiv, după ce Daniel Dăianu a fost numit în conducerea Băncii Naţionale, iar, încercând să-i ia locul, ne-executivul Marian Sârbu a fost nevoit să demisioneze după ce s-a dovedit incompatibil.
Din bugetul pe 2014, ar rămâne 1,47 milioane de lei (326.000 de euro) pe lângă salarii, iar, în 2015, ar rămâne 1,7 milioane de lei (370.000 de euro). Astfel, pe 2014, bugetul ASF presupune 27.166 de euro lunar pentru toţi membrii Consiliului de Administraţie, adică în medie 3880 de euro lunar în plus faţă de salariu, pentru cei 7 membri în funcţie, în prezent. Adică, Mişu Negriţoiu ar putea ajunge la aproape 12.000 de euro net, presupunând că banii suplimentari sunt împărţiţi egal.
Calculele sunt estimative, în condiţiile în care ASF nu dă dovadă de transparenţa cu care se laudă, în special de la schimbarea preşedintelui.
Întrebaţi ce indemnizaţii de şedinţă încasează membrii Consiliului ASF, reprezentanţii Autorităţii ne-au transmis: "Ca şi salariile, şi indemnizaţiile au fost substanţial reduse (40%) şi sunt sub nivelul BNR, aşa cum prevede legea. Nu există alte sporuri sau drepturi speciale pentru membrii Consiliului ASF".
Întrebaserăm de sporuri şi alte drepturi, tocmai pentru că erau menţionate în prezentarea ASF. Dacă nu există, de ce au mai fost trecute?
Şi de ce au fost pierdute din vedere indemnizaţiile de şedinţă, care chiar există?
Să înţelegem că ASF vorbeşte despre ce nu este şi omite ce este?
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pacala Tiganoiu în data de 04.09.2014, 07:25)
Ati observat lejeritatea si lipsa de rusine cand vorbeste de miile de euro incasate luna de luna de catre lichelele aciuite in ASF? Neobrazarea este depasita doar de contraperformantele obtinute de aceasta institutie. Aceasta institutie de capuse trebuie desfiintata!
1.1. transparenta la ASF... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de un Revoltat în data de 04.09.2014, 22:33)
MARE TRANSPARENTA LA ASF...
cea mai mare transparenta se vede in pregatirea celor care o conduc. Sunt transparenti de atata pregatire si profesionalism fara margini...
La nivel de intentie e frumos ce vrea sa infaptuiasca dl. Negritoiu: o institutie dinamica, eficienta, digitalizata, cu angajati putini si profesionisti. Asta e doar lozinca!
In realitate se intampla ca institutia este condusa si alcatuita din incompetenti care vin la serviciu, doar ca sa aiba de unde sa plece. Nu este nimic eficient in activitatea lor. Angajatii din aparatul executiv sunt alese pe "spranceana" d-lui Negritoiu, Moldoveanu, Plopeanu fara nicio legatura cu pregatirea si experienta pe care ar trebui sa le aiba. E aceeasi cloaca, ca si pe vremea lui Rusanu si a
d-nei Chitoiu. O cloaca de parveniti, rapace, nepregatiti profesional, care fac lucrurile dupa ureche cat si dupa bunul lor plac!
Institutia ar trebui eficientizata. Nu are nico legatura pregatirea economica a unui bancher de cariera, oricat de performant ar fi fost in domeniu, cu pregatirea necesara pietei asigurarilor. Nu are nicio legatura una cu alta.
Si i-as mai desfiinta si pe cei de la comisia debuget finante, pentru ca ei au dat girul pentru toti cei care s-au perindat la conducerea CSA/ASF. Se vede cat sunt de "profesionisti"... Nu sunt in stare decat sa faca jocul politic si sa puna in finctii pe unii care nu au ce sa caute acolo.
Imi e greata si ma duc sa vomit (pe ei)