UniCredit Ţiriac Bank va prelua controlul asupra firmelor de leasing ale grupului pe plan local, prin achiziţia pachetului majoritar de 99,99% la Unicredit Leasing România SA pentru 66,87 milioane lei (circa 15 milioane de euro) şi finalizarea cumpărării pachetului de 79,9% la UniCredit Leasing Corporation.
Achiziţia va fi supusă aprobării acţionarilor într-o adunare generală extraordinară, la 11 aprilie. Aceasta se va realiza cu condiţia finalizării tranzacţiei de cumpărare de către instituţia de credit a pachetului majoritar de acţiuni, de 79,9% din capitalul UniCredit Leasing Corporation.
Pentru titlurile UniCredit Leasing România SA preţul de achiziţie va fi de 759,91 lei pe acţiune, astfel că banca va plăti în total 66,87 milioane lei.
Compania are un capital social de 880.000 de lei, compus din 88.000 de acţiuni cu o valoare nominală de zece lei. UniCredit Leasing SPA Italia controlează 99,9988% din titluri, iar UniCredit Ţiriac Bank deţine o acţiune, cu o cotă de 0.0011%.
La începutul lui ianuarie 2013, banca a achiziţionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, păstrând în continuare pachetul de 20% din acţiunile UniCredit Leasing Corporation, restul fiind deţinute de UniCredit Leasing Italia.
Proiectul de reorganizare a activităţii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majorităţii entităţilor de leasing ce îşi desfăşoară activitatea în România de la Holding către UniCredit Ţiriac Bank SA a fost aprobat la începutul anului 2014 urmând ca, odată finalizat, entităţile controlate fie direct, fie indirect să fie incluse în perimetrul de consolidare în 2014.
UniCredit Leasing a acordat, anul trecut, finanţări noi de 245 milioane de euro, ocupând prima poziţie din piaţa de profil, cu o cotă de circa 20%.
Totodată, acţionarii vor discuta în adunarea din 11 aprilie despre delegarea directoratului băncii, pentru o perioadă de un an, de a lua decizii privind completarea obiectului de activitate al instituţiei de credit, cu completarea corespunzătoare a actului constitutiv, însă cu condiţia de a raporta trimestrial Consiliului de Supraveghere.
La aceeaşi dată va avea loc şi o adunare ordinară, în care acţionarii vor vota propunerea de reinvestire integrală a profitului net realizat anul trecut de bancă, dar şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.
Profitul net individual al UniCredit Ţiriac a scăzut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub câştigul raportat la nouă luni, în condiţiile în care provizioanele la nivelul grupului au urcat în ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei, informează Mediafax.
De asemenea, Heinz Tschiltsch va fi revocat din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere (CS) al băncii, odată cu expirarea mandatului la 13 aprilie, fiind înlocuit cu Susanne Caroline Malibas, care va primi un mandat de trei ani.
Preşedintele CS, Dan Pascariu, va avea un nou mandat, până în 2017, fiind prelungite cu aceeaşi perioadă mandatele şi pentru restul membrilor Consiliului de Supraveghere, respectiv Gianfranco Bisagni, Heinz Meidlinger, Gianni Franco Giacomo Papa, Francesco Giordano, Stefano Cotini şi Paolo Tripodi. La adunare vor putea participa acţionarii înregistraţi la 1 aprilie în Registrul Acţionarilor Băncii.