TRANZACŢIE DE CIRCA 220 MILIOANE DE EURO: "Motor Oil" preia benzinăriile "Shell" din Grecia

Alina Vasilescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2009

Benzinăriile "Shell" din Grecia devin proprietatea "Motor Oil".

Benzinăriile "Shell" din Grecia devin proprietatea "Motor Oil".

Grupul petrolier anglo-olandez "Royal Dutch Shell" Plc îşi vinde reţeaua de benzinării din Grecia către societatea locală de rafinare "Motor Oil Hellas Corinth Refineries" SA, urmând să se concentreze pe operaţiunile mai profitabile din sectorul upstream.

"Motor Oil" a informat că va achiziţiona de la "Shell" aproximativ 700 de benzinării şi spaţii de depozitare a combustibililor de aproximativ 137.000 metri cubi, pentru o sumă totală de 219,1 milioane de euro (322,7 milioane de dolari). În cadrul unei tranzacţii separate, "Motor Oil" va prelua şi operaţiunile "Shell" din sectorul gazului lichid, pentru 26,5 milioane euro. Activităţile "Shell" din sectorul lubrifianţilor nu fac parte din acest acord. Benzinăriile elene vor continua să afişeze marca "Shell" timp de cel puţin cinci ani.

Grupul "Shell" a început să renunţe la activele din sectoarele capacităţilor de rafinare şi staţiilor de alimentare ca să se poată concentra pe facilităţile mai mari şi mai sofisticate de pe pieţele cu un ritm de creştere mai mare. La rândul său, "Motor Oil" a decis să preia staţiile de alimentare "Shell" din Grecia cu scopul de a-şi reduce dependenţa de operaţiunile de rafinare, care, în prezent, asigură majoritatea profiturilor sale.

"Shell" este a doua mare companie petrolieră care a renunţat, în acest an, la operaţiunile de retail de pe piaţa din Grecia. În luna iunie, grupul BP Plc, a doua companie petrolieră europeană (după "Shell"), a decis să vândă aproximativ 1.200 de benzinării şi facilităţi de stocare de aproximativ 170.000 de metri cubi către "Hellenic Petroleum", cea mai mare companie de rafinare din Grecia, pentru 359 milioane de euro.

Tranzacţia "Motor Oil - Shell" va conduce la consolidarea pieţei elene de distribuţie a combustibililor. Împreună, benzinăriile "Shell" şi cele deţinute de "Avin Oil", divizia de retail a "Motor Oil", acoperă 20% din piaţa de distribuţie a combustibililor din Grecia, comparativ cu o cotă de 30%, cât controlează "Hellenic Petroleum".

"Shell" vrea să depăşească producţia BP

"Shell" intenţionează să depăşeas-că rivalul BP în privinţa producţiei, în baza unor investiţii de 40 de miliarde de dolari pe care le realizează din Qatar până în Brazilia. "Shell" îşi va majora producţia de petrol şi gaze cu o treime, reprezentând un plus de un milion de barili pe zi până la finele lui 2012, conform estimărilor companiei. Astfel, producţia "Shell" va ajunge la 4,25 milioane de barili/zi, peste cele 4,1 milioane de barili, cât estimează să obţină BP în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb