Acţiunile Agroland Business System (AG) au cumulat transferuri de 13,93 milioane de lei în prima zi de prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind de departe acţiunile cu cea mai mare valoare tranzacţionată de ieri şi doborând recordul istoric din piaţa AeRO înregistrat la finele lunii ianuarie a acestui an de titlurile Safetech Innovations (SAFE), ale căror schimburi s-au ridicat la aproape nouă milioane de lei, la debutul pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare.
Ieri, titlurile Agroland au încheiat ziua la 21,2 lei, după ce au atins un maxim de 22,8 lei şi un minim de 16 lei, ceea ce dă companiei o valoarea de piaţă de aproape 249,54 milioane de lei, de aproape cinci ori peste conferită de preţul de 4,5 lei/acţiune, la care s-a încheiat plasamentul privat din noiembrie a anului trecut.
Compania, ce s-a înfiinţat în 2009 în Timişoara şi a început activitatea prin vânzarea de păsări şi furaje pentru păsări, operează în prezent o reţea de magazine agricole în 29 de judeţe din ţara noastră, acoperind segmentele Ferma, Pet Care, Gardening, precum şi fitofarmacii, ultimul segment pe care a intrat. În prezent, Agroland evoluează de la magazine tradiţionale cu suprafeţe cuprinse între 50-100 mp către magazine specifice retailului modern cu suprafeţe de 400-500 mp, conform informaţiilor din memorandum-ul de listare întocmit de TradeVille.
Horia Cardoş, fondator şi director general al Agroland Business System o prezintă ca pe o companie de creştere, pentru a cărei finanţare va apela inclusiv la mecanismele pieţei de capital.
"Din perspectiva expansiunii companiei, ne dorim să aducem noul concept de magazin Agroland MEGA, cu produse de hobby farming, pet care şi gardening în cât mai multe oraşe mari ale ţării. Extinderea reţelei se va reflecta şi pe piaţa de capital, prin creşterea valorii companiei la bursă, pe măsură ce aria de acoperire a reţelei comerciale şi vânzările noastre vor creşte, iar noi ne dorim să finanţăm parţial această creştere prin emisiuni viitoare de acţiuni şi/ sau obligaţiuni", menţionează directorul Agroland în nota către investitori.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, Agroland deţinea 248 de magazine, dintre care 59 operate direct şi 189 de magazine aparţinând francizaţilor. Agroland estimează că în cele 29 de judeţe în care este prezentă, pentru oraşele mici şi zonele rurale, deţine o cota de piaţă de aproximativ 30%, conform celor prezentate în memorandum.
Compania a inaugurat de curând primul magazin MEGA din 2021, la nord de Bucureşti, în Afumaţi, în urma unei investiţii greenfield de 500.000 de euro, iar Horia Cardoş subliniază că este primul dintr-o serie de opt pe care le doreşte funcţionale în acest an.
"Suntem prezenţi pe o piaţă cu potenţial ridicat de creştere, care s-a dovedit ferită de perturbările activităţilor economice generate de criza de sănătate publică care ne afectează de aproape un an. Pentru a înţelege mai bine direcţia în care mergem, cred că este suficient doar să vă exemplific prin faptul că vechiul magazin Agroland din Afumaţi, situat foarte aproape de cel actual, avea doar 70 de metri pătraţi şi câteva sute de produse, pe când noul Agroland MEGA are 600 de metri pătraţi şi peste 3.000 de produse", spune Horia Cardoş.
Conform celor publicate de companie, vânzările de furaje şi pui au cele mai mari ponderi în vânzările Agroland, de 34,08% şi, respectiv, de 23,49%, potrivit datelor pentru anul 2019. În acelaşi timp, câştigă teren de la an la an segmentul de Pet Care, care în 2019 a ajuns la 12,36% din venituri.
În prezent, societatea nu are o politică de dividende, distribuţiile către acţionari fiind făcute în funcţie de performanţa înregistrată şi de necesarul de investiţii, reiese din memorandum, în care se adaugă că pentru următorii trei ani, având în vedere strategia de dezvoltare propusă, compania nu are în vedere distribuirea de dividende sub formă de numerar.
"În acelaşi timp, societatea are în plan distribuirea dividendelor către acţionari sub formă de acţiuni gratuite, prin capitalizarea unei părţi a profitulului înregistrat. De asemenea, în funcţie de nevoile de finanţare şi planurile de dezvoltare, societatea are în vedere derularea anuală de majorări de capital cu aport în numerar cu scopul de a susţine ritmul rapid de creştere planificat", se arată în documentul admiterii la tranzacţionare.
Pentru primele luni ale anului trecut, Agroland Business Systems a obţinut o cifră de afaceri de 150 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de perioada similar din 2019, în timp ce profitul net a crescut de 2,3 ori în acelaşi interval de raportare, până la nouă milioane de lei.
Pentru acest an, Agroland estimează venituri din exploatare de 174,34 milioane de lei, care vor creşte constant şi vor ajunge la circa 254,82 milioane de lei în 2025. În ceea ce priveşte profitul, prognoza companiei este de 8,5 milioane de lei în acest an şi aproape 12,9 milioane de lei în 2025, conform datelor din memorandum.
Agroland Business Systems (compania listată) face parte din Grupul de firme Agroland, alături de Agroland Professional Farm SRL, Agroland Agribusiness SRL şi Agroland Megastore SRL.
Înainte de listare, Horia Cardoş deţinea 76,5% din Agroland Business Systems, în timp ce Ştefan Martin avea un pachet de 8,5% din totalul acţiunilor AG, restul de 15% fiind deţinut de investitorii care au participat la plasamentul privat.
În vara anului trecut, Agroland Business Systems a listat o emisiune de obligaţiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB. Titlurile, cu scadenţa în 2025, sunt în valoare totală de 8,08 milioane de lei şi au o dobândă anuală de 9%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2021, 09:29)
nu mai exista IPO-uri, doar listari tehnice !!! fiecare vrea sa se imbogateasca peste noapte.
Traiasca manipularea pretului - "Baietii smecheri stiu de ce!"
Magazin de retail - ohh my god! ce pret de actiune
Oare daca s-ar lista emag-ul, ce capitalizare ar face ?! probabil va concura cu Tesla :))) to the moon ! :))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2021, 10:38)
Stimabile,
Nu a fost listare tehnica la AG ci plasament privat urmat de listare.
Dar in rest sunt total de acord cu tine, traim in era in care tot ce zboara se mananca, PER, grad de indatorare, profitabilitate, ce sunt alea??? orice se listeaza creste, banii prosti sunt la volan iar cei noi restul pe bancheta din spate si ne facem cruce
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Libertarianul în data de 02.03.2021, 12:02)
Au si magazin online. In rest, dumb money ca dumb money dar din cauza nebunaticilor de la FED, ECB si BNR,e cel mai destept lucru si rational lucru de facut in conditiile de fatza sa speculezi pe aero ca nebunul.
1.3. Cel mai bine sa stai departe (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Axxa în data de 02.03.2021, 20:43)
de asemenea "chilipiruri" daca vrei sa nu fii prins la mijloc. Cati dintre cei care au intrat mai recent pe Bnet (si nu numai) isi vor mai recupera banii intr-un viitor previzibil?
1.4. Multi (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2021, 23:50)
Multi specialisti habarnisti comenteaza. Daca luati si voi in plasament, nu mai comenta unul.
In rest, bafto delo delo