Tranzacţiile lui Chelu la "Spit Bucovina", sub lupa DIICOT

ŞTEFANI CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2010

Cătălin Chelu

Cătălin Chelu

Fostul director general al Bursei, sancţionat de CNVM pentru că BVB nu ar fi fost destul de "sensibilă" la transferurile cu acţiuni investigate de procurori

Scandalul care a izbucnit recent în jurul omului de afaceri Cătălin Chelu ameninţă să scoată la lumină noi informaţii despre tranzacţiile acestuia pe piaţa de capital autohtonă.

Numele lui Cătălin Chelu figurează în trei dosare aflate în ancheta DIICOT, pentru infracţiuni economice, unele dintre ele menţionate expres de legea pieţei de capital. Recent, procurorii DIICOT au cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) mai multe informaţii privind o serie de tranzacţii suspecte din vara lui 2007 cu acţiuni "Spit Bucovina" Suceava (simbol SPTU pe piaţa Ras-daq) în urma cărora Cătălin Chelu a vândut circa 3% din deţinerea pe care o avea la un preţ de câteva ori mai mare faţă de preţul din piaţă.

Deşi CNVM a păstrat secretul asupra anchetei DIICOT, aceasta nu s-a lăsat fără victime colaterale, la cel mai înalt nivel. Comisia l-a sancţionat chiar pe directorul general al Bursei de atunci, Anca Dumitru, după ce conducerea Bursei de Valori Bucureşti a refuzat să trimită CNVM o analiză a tranzacţiilor cu acţiunile "Spit" Bucovina (simbol SPTU) în intervalul 21 iunie-13 august 2007, pe care ar fi trebuit să le supravegheze.

Deşi atunci când a primit avertismentul CNVM a refuzat să comenteze, Anca Dumitru ne-a explicat, ieri, contextul în care arbitrul pieţei de capital a ajuns să ia o măsură destul de drastică: "În 2010, a avut loc un schimb de adrese între CNVM şi BVB prin care ne-au fost solicitate informaţii despre nişte tranzacţii cu acţiuni SPIT Bucovina SA Su-ceava, încheiate în 2007, însă exprimarea CNVM nu a fost foarte clară.

Comisia a considerat, presupun, că din răspunsul BVB nu a obţinut informaţiile solicitate. Dar nu au mai revenit cu solicitări suplimentare, ci cu un avertis-ment dat directorului general. Noi am menţionat în răspunsul nostru că în una din lunile în care fuseseră făcute tranzacţiile res-pective, emitentul nu avea limită de variaţie. Îmi aduc aminte că pentru luna respectivă, colegii de la supraveghere observaseră că acţiunile oscilaseră foarte mult, de aceea făcuseră această verificare. Nu ştiu cine au fost intermediarii sau clienţii. Asemenea solicitări erau uzuale şi analiza solicitării CNVM şi propunerea de răs-puns veneau de la departamentul de specialitate din cadrul BVB, într-un format relativ standard".

"Spit Bucovina" Suceava are un capital social de 5,94 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Cătălin Chelu este raportat cu o deţinere de 22,24% din companie, în timp ce Ionel Stan are o participaţie de 20,33%. SIF Moldova deţine 19,54% din acţiunile SPTU.

În intervalul 21 iunie-13 august 2007, tranzacţiile cu acţiuni SPTU raportate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti sunt cele prin care omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a înstrăinat circa 3% din producătorul de piese şi accesorii pentru autovehicule.

Astfel, în perioada analizată, Cătălin Chelu a fost raportat că a vândut aproximativ 200.000 de acţiuni SPTU, la preţuri cuprinse între 9,5 lei şi 11,8 lei/acţiune. În acea perioadă, acţiunile SPTU au variat între 1,2 şi 13,4 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte interesant ce incercati sa faceti. Luati fiecare tranzactie, amenda primita dfe kelu de-a lungul timpului?

    Speculatii, can-can-uri si altele. 

    Domnul Kelu este cercetat pentru altele mai importante, insa nu va pati nimic. Joi va scapa.  

    Nu Kelu era tinta filajului, el era numai un pion, prea mic pe o tabla prea mare de sah.

    Cautati sa aflati cine este regele si cine regina. Lasati pionii de genul lui Kelu. 

    D-na Dumitru ,prietena lui Siminel , a fost sanctionata de CNVM. Te pomenesti ca Cojocaru a facut gestu. imposibil1111

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb