Tranzacţionarea titlurilor "SIF Moldova" a fost reluată

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2016

Tranzacţionarea titlurilor "SIF Moldova" a fost reluată

Actualizare 12:56

SIF Moldova anunţă că acţiunile SIF2 au fost reintroduse la tranzacţionare la începutul şedinţei de astăzi, potrivit unui raport postat pe site-ul BVB.

"SIF Moldova îşi menţine recomandările adresate acţionarilor atât premergător, cât şi ulterior AGEA din 13.01.2016, de a consulta materialele publice disponibile pe pagina de internet www.sifm.ro (documente AGEA, rapoarte curente), astfel încât să-şi poată fundamenta opţiunea pentru Aport Numerar/Restituire Aport în procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunii de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune", se arată în raport.

Totodată, SIF Moldova recomandă investitorilor care intenţionează să efectueze tranzacţii pe perioada cuprinsă între cele două date de înregistrare, să aibă în vedere faptul că la cea de-a doua înregistrare - 30.03.2016 (ex-date 29.03.2016) pachetele deţinute să fie integral consolidabile (multiplu de 25 acţiuni).

(A.L.)

---------------

Actualizare 09:34

Tranzacţionarea titlurilor SIF Moldova (SIF2) a fost reluată pe Bursa de Valori Bucureşti, începând cu ora 09:30, după ce a fost suspendată de vineri, potrivit unui anunţ postat pe site-ul BVB.

"BVB recomandă investitorilor consultarea cu atenţie a documentelor aferente AGEA SIF Moldova din dată de 13.01.2016, informaţiile disponibile pe pagină de internet a BVB şi pe pagină de internet a emitentului", se mai precizează în anunţ.

(A.L.)

-------------------

BVB ţine blocată tranzacţionarea acţiunilor SIF Moldova, dar nu explică de ce

Investitorii nu au aflat nici ieri de ce Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a menţinut suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF2 Moldova de vineri încoace.

BVB nu dă explicaţii şi se pare că nimeni nu îi cere socoteală.

Motivul trebuie să aibă legătură cu procesul de consolidare a valorii nominale a acţiunilor SIF2, de la 0,1 lei/unitate, la 2,5 lei/unitate, iniţiat de SIF Moldova, după ce a fost aprobat de acţionari, pe 13 ianuarie. Deducem asta din faptul că emitentul a anunţat că a recomandat ca suspendarea titlurilor de la tranzacţionare să aibă loc atât la prima dată de înregistrare (15.02.2016, ex-date: 12 februarie), cât şi la a doua dată de înregistrare (30.03.2016, ex-date: 29 martie), aferente procesului de consolidare.

Vineri, BVB s-a prevalat, pentru suspendarea SIF2, de o prevedere din Codul Bursei, potrivit căreia operatorul de piaţă poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare, în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor).

BVB nu a transmis de ce au nevoie investitorii de protecţia sa, deşi explicaţia ar fi fost cea care îi interesa cel mai mult pe investitori.

Luni, BVB a tăcut toată ziua şi abia la 21:56 a dat un comunicat care nu oferea nici o lămurire: "Suspendarea acţiunilor va fi menţinută cel puţin pentru sesiunea de tranzacţionare din 16 februarie 2016 datorită consultărilor necesare în vederea identificării unei soluţii optime pentru asigurarea protecţiei investitorilor".

Ieri, am cerut, din nou, BVB să ne spună în ce bază este menţinută suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF2 Moldova şi pentru cât timp a fost luată această măsură.

Nici un răspuns şi nici un comunicat pe site-ul operatorului, până la închiderea ediţiei.

În piaţă se vorbeşte că ar exista un motiv, însă acesta ar fi "la secret". Cum o fi asta posibil, pe piaţa de capital - unde transparenţa şi predictibilitatea ar trebui să fie sfinte?

Luni, Costel Ceocea, preşedintele SIF2, ne-a declarat că a purtat o corespondenţă cu BVB şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, în care a prezentat opinia companiei, potrivit căruia o suspendare de 45 de zile nu este necesară. Reprezentanţii SIF2 consideră că, între cele două date de înregistrare pentru consolidarea valorii nominale, tranzacţiile pot fi făcute în blocuri de câte 25 de acţiuni, astfel încât să fie evitate deţinerile neconsolidabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ca sa nu mai cumpere bt ul inainte de aga

    DE CE BLOCHEAZA TRANZACTIONAREA?

    Pentru ca face ce vrea si nimeni nu o trage la raspundere! 

    Vezi tergiversarile din instante si abuzurile de tot felul! 

    Reglementeaza piata de capital ? 

    Aiurea !

    Povesti de prostit pe cei creduli! 

    1. Cine intelege ce se intampla? La un mment dat o actiune sif2 costa si 2.5 RON. Acum o sa dam 25 de actiuni pentru una? E o nebunie!

      Da dar una noua o sa coste vreo 20 de lei dupa consolidare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb