"Trebuie regândită strategia de colectare a taxelor şi impozitelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2017

Miruna Enache

Miruna Enache

Strategia de colectare a taxelor şi impozitelor din ţara noastră trebuie regândită, este de părere Miruna Enache, Partener în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală, EY România. Domnia sa ne-a spus, într-un scurt interviu, că, la noi, gradul de colectare este sub media europeană: "Este aşa de foarte mult timp, semn că eforturile depuse de autorităţi până acum şi-au atins punctul de maximă eficacitate şi trebuie regândită strategia de colectare".

Reporter: 2016 a fost un an electoral, în care s-au făcut o serie de promisiuni, cele mai multe de relaxare fiscală, dar nu numai. Cum estimaţi că se vor repercuta acestea în creşterea economică şi în deficitul bugetar de anii viitori, în cazul în care vor fi adoptate?

Miruna Enache: Cred că îndeplinirea tuturor promisiunilor într-o formă care să nu lezeze pe nimeni va fi dificil de realizat. Au existat dezbateri publice înainte de alegeri în care s-a menţionat existenţa unor studii de impact pentru aceste promisiuni. Eu nu am văzut aceste studii, dar m-aş bucura să existe şi să fie construite pe o bază corectă.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia fiscalităţii din ţara noastră?

Miruna Enache: Pentru noi, ca ţară, cele mai importante sunt stabilitatea şi predictibilitatea fiscală. Să existe informaţii corecte şi complete despre taxele şi impozitele datorate pentru toţi agenţii economici şi persoanele fizice şi să nu existe modificări importante peste noapte. Apoi, cred că menţinerea unui nivel scăzut al taxării afacerilor şi stimularea investiţiilor sunt importante pentru creşterea economică. Facilităţile deja existente trebuie menţinute şi popularizate/explicate, astfel încât aplicarea lor în practică să nu mai fie dificilă.

Reporter: Cum apreciaţi gradul de colectare a taxelor şi impozitelor?

Miruna Enache: În România, gradul de colectare este sub media europeană. Şi este aşa de foarte mult timp, semn că eforturile depuse de autorităţi până acum şi-au atins punctul de maximă eficacitate şi trebuie regândită strategia de colectare.

Reporter: Concret, ce trebuie făcut pentru îmbunătăţirea gradului de colectare?

Miruna Enache: Autorităţile s-au concentrat în cursul anului 2016 (ca şi în ceilalţi ani) pe combaterea evaziunii fiscale şi a neconformării, prin controale fiscale şi alte instrumente specifice. Există însă în mediul de afaceri o solicitare, transmisă autorităţilor de ceva timp, de o altă natură. Este vorba de creşterea gradului de conformare fiscală prin stimularea plătitorilor corecţi, a celor care plătesc la timp, dar şi a celor care îşi recunosc greşelile şi le corectează voluntar. Autorităţile ar trebui să identifice şi să aplice stimulente eficiente, care să poată încuraja plătitorii de impozit de bună credinţă.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb