Trebuie să ne reuşească demondializarea ... (III)

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2022

Trebuie să ne reuşească demondializarea ... (III)
Gheorghe Piperea

În altă ordine de idei, economia de piaţă, astfel pervertită, a determinat capitalismul de pradă, low road. Susţinut cu arme şi războaie, resuscitat mereu cu catastrofe regizate şi cu terapii de şoc, acest tip de capitalism gregar, de grotă, care îşi are sorgintea în comerţul cu sclavi de la începuturile ascensiunii SUA ca putere economică globală, este vinovatul principal pentru consumul iresponsabil de resurse, pentru transformarea pădurilor sau a animalelor în fiinţe pe cale de dispariţie, pentru utilizarea muncii sclavilor sau a copiilor sub 15 ani, pentru vânzarea de armament utilizat la comiterea unor crime de război sau contra umanităţii *, armament cumpărat cu credite odioase acordate de marile bănci, dar suportate de populaţie, pentru comercializarea de medicamente exclusiv către ţările bogate, în detrimentul ţărilor sărace, din Africa sau din Asia de Sud, pentru vampirizarea energiei produse la nivel global, răpită populaţiei şi economiei sustenabile de marii neo-feudali ai tehnologiei, ai finanţelor, ai industriei farma-agroalimentare şi ai industriei de armament ş.a,m.d. Cel mai iritant mod de a conduce o corporaţie - vampir energetic este aşa - numitul greenwashing, eticheta ipocriziei şi a corupţiei morale a lumii de azi. Corporaţiile obişnuiesc să cheltuie bani şi să se promoveze ca entităţi responsabile social, pentru a da impresia lumii şi stakeholder - ilor lor că "onorabila" corporaţie luptă pentru o lume mai bună, mai verde, mai incluzivă. Se utilizează ONG-uri şi consultanţi sau specialişti in Corporate Social Responsibility (CSR) - de aceea avem semnalizarea virtuţii, corectitudinea politică, spectacolele jenante de la WEF sau de la ONU sau de pe CNN cu adolescenţi sau staruri de la Hollywood care "luptă" contra încălzirii climatice, ţinând discursuri furioase în faţa unor CEO care tocmai ce au coborât din avioanelor lor ultra-luxoase şi poluante.

De aceea avem şi parade al mândriei, precum şi zile de luptă contra unor fobii. Bine, nimeni de la WEF nu s-a gândit la o zi internaţională de luptă contra săracofobiei şi a flămândofobiei. Cum ar fi putut? Ideologul principal al WEF, herr Schwabb, a teoretizat conceptul de "mâncători inutili". Cică am fi 4 miliarde în această categorie ... Prin intermediul acestei faune, democraţia este înlocuită, treptat, cu corporatocraţia şi oengeorcraţia...

Conform lui Stiglitz, Adam Smith ar fi susţinut, încă din 1790 (anul apariţiei Avuţiei naţiunilor) că sistemul capitalismului nu este auto-suficient, întrucât are o tendinţă naturală către monopol. Unde este monopol, este planificare centralizată, este birocraţia deciziei, este dezinteresul pentru inovaţie şi calitate, sunt aplatizarea şi producţia pe stoc. Exact ca în comunismul nu demult apus. Economia de piaţă se poate prăbuşi tocmai din cauza acestui monopol. Ce se poate insinua în locul economiei de piaţă este ceva ce niciun occidental nu ar accepta - economia bazată pe oligarhi, de tip ruso-ucrainean, sau economia politic planificată, de tip chinezesc, unde proprietatea privată, libertatea economică şi egalitatea de şanse în competiţie nu există.

* au existat mereu în ultimele două secole - şi încă există - o sumedenie de tirani sau lideri de facţiuni etinice ori religioase care şi-au creat, sub diverse pretexte ori la cererea metropolei, regimuri dictatoriale; cei care nu au reuşit (chiar dacă şi-au trecut prin foc şi sabie poporul), au fost utili, totuşi, controlului exercitat de metropolă asupra resurselor acelor teritorii turbulente, unde trebuia exportată "democraţia", cu tancul sau racheta

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bai, cate minciuni baga Dl Piperea!!!

    Cum poate abera in halul asta?!!!! 

    ...extras: "[...]dezinteresul pentru inovaţie şi calitate, sunt aplatizarea şi producţia pe stoc[...]" - capitalismul corporatist infierat de dl Piperea se bazeaza tocmai pe inovatie si pe calitate, productia pe stoc fiind inamicul nr.1 al profitului de tip antreprenorial si aliatul cel mai bun al economiilor comuniste. 

    DOMNULE PIPEREA: PROFITUL E BUN!  

    CORPORATIILE SUNT CATEDRALE ALE PROFITULUI!  

    Oamenii se duc la serviciu, nu pentru salariu, cum aveti impresia! Se duc pentru ca cineva are nevoie de munca lor ca sa faca PROFIT! Daca nu ar avea nevoie de munca lor, oamenii nu ar mai merge la serviciu! Ar sta acasa! 

    cine sunteti voi aia care vreti sa va reuseasca demondializare? Cu nume si pronume, daca se poate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb