Trebuie să pornească BNR tiparniţa pentru a "împrumuta" guvernul?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2017

Trebuie să pornească BNR tiparniţa pentru a "împrumuta" guvernul?
CĂLIN RECHEA

Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale până la sfârşitul anului 2019 pare că vine, deşi a fost publicată în acest an, de pe altă lume, după eşecul fără precedent înregistrat la plasarea titlurilor de stat în lei din această lună.

Succesul unei emisiuni de obligaţiuni în euro pe pieţele internaţionale în prima parte a lunii curente, cu scadenţa la 10 ani şi valoarea nominală de 1 miliard de euro, a dat ocazia Ministerului de Finanţe să se laude că a reuşit să atragă banii cu un cost aflat la minime istorice.

"Nivelul cererii şi randamentul obţinut în urma emisiunii de euroobligaţiuni confirmă încă o dată încrederea mediilor investiţionale în economia românească şi în perspectiva acesteia", se arată în comunicatul de presă, unde se mai precizează că "tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017".

La doar o săptămână de la trâmbiţarea succesului, degringolada bugetară a intrat în noi teritorii necunoscute şi a condus la înregistrarea unei situaţii fără precedent pe piaţa primară a obligaţiunilor guvernamentale, cel puţin după cum arată datele de la BNR.

Rezultatele licitaţiilor, care sunt publicate din aprilie 2005 de către Banca Naţională, arată că în octombrie 2017 s-au înregistrat 6 eşecuri consecutive. Recordul precedent a fost de 4 eşecuri consecutive, însă licitaţiile au avut loc din ultima parte a lunii septembrie până în prima parte a lunii noiembrie din 2007.

Programul de emisiune din octombrie 2017 arăta intenţia atragerii a 2,44 miliarde de lei de la bănci, prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de tip benchmark, cu maturităţi cuprinse între 1 şi 7 ani.

Eşecul total din octombrie a dus numărul licitaţiilor eşuate din 2017 la 9, valoare depăşită doar în 2010, când economia era în recesiune şi autorităţile au cerut ajutorul instituţiilor internaţionale (vezi graficul 1).

Costurile pe care nu a dorit să le accepte guvernul au înregistrat o creştere semnificativă în acest an (vezi graficul 2), în special la obligaţiunile cu maturităţi de până în 3 ani, pe fondul avansului exploziv din ultima lună.

Astfel, randamentul cerut pentru obligaţiunile cu maturitatea la 6 luni şi 1 an a crescut de peste două ori, în timp ce randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 5 şi 10 ani a crescut cu 30%, respectiv 22,5%, de la începutul anului 2017.

Ce va urma? Din păcate, BNR nu mai poate forţa scăderea dobânzilor de pe piaţă, în condiţiile tendinţei de creştere a costurilor de finanţare de pe pieţele internaţionale şi a creşterii presiunilor inflaţioniste interne.

În ceea ce priveşte presiunile inflaţioniste interne, acestea reprezintă un coşmar pentru Banca Naţională, pe fondul strategiei de ţintire a inflaţiei, deoarece dobânda de politică monetară nu poate creşte fără a produce un dezastru la nivelul bugetelor populaţiei supraîndatorate şi a unui buget naţional administrat iresponsabil.

BNR a reuşit, deci, să se pună la colţ prin politica sa monetară extrem de relaxată pentru condiţiile economiei noastre, o "performanţă" demnă de marile bănci centrale ale lumii.

Acum rămâne de văzut dacă instituţia monetară a statului nostru va căuta o portiţă de scăpare cu ajutorul tiparniţei. Dar este realistă o astfel de "soluţie"?

Într-un articol publicat pe site-ul opiniibnr.ro, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a încercat să răspundă tocmai acestei întrebări, dacă este posibilă relaxarea cantitativă în economiile emergente.

Spre deosebire de ţările dezvoltate, ale căror monede joacă un rol important la nivel global, "economiile ce nu beneficiază de monede forte şi se lansează în relaxare cantitativă pot declanşa un atac pe propria monedă, într-un moment în care situaţia este oricum critică", se arată în articol.

Profesorul Dăianu mai scrie că "se poate face o analogie între relaxarea cantitativă şi emisiunile de monedă din ţările post-comuniste în primii ani de tranziţie, când se încerca o deblocare a sistemului de plăţi", însă "este de repetat că acolo unde există dezechilibre mari (deficite interne şi externe), emisiunile de monedă le vor accentua şi vor cauza necazuri mai mari".

În finalul articolului se arată că, atunci când se pune problema aplicării unui program de relaxare cantitativă, "trebuie făcută distincţia între situaţia în care pieţele îngheaţă şi o recesiune". "Relaxarea cantitativă are sens mai ales când pieţele îngheaţă", este concluzia profesorului Dăianu.

Combinaţia politicilor fiscale şi monetare din ultimii ani ar putea să producă această "minune": o economie supraîncălzită, alimentată prin consum intern şi credite ipotecare subprime, care să îngheţe. Şi atunci nu mai rămâne decât "soluţia" tiparniţei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Iar benereaua tre să-și aducă aportul la propășirea guvernării!!

    Cum au rezolvat problema cu ruobuoru, or rezolva și celelalte probleme, identic! 

    A, înttre timp benericii mai tocară și fro trei sferturi de meleard de parai pe susținerea cursului, cu rezultate la fel de magnifice!

    Singura mea dilemă este: băieții ăștia s-or fi apucat de fumat de-o vreme încoace...? 

    Din pacate fed si bce nu si coordoneaza tiparnitele cu dragnea, iohannis si papusarul lor, sri.

    Ce sa-i faci. 

    O sa mai umfle muschii tudose , da poporul va trebui sa inghite si un robor la 3-4 , si un curs spre 5. 

    Nasol dak crapa soros ca nu mai e vinovatul. 

    1. la anul pe vremea asta un robor la 4 și euroiul la 5 or părea un ideal și un vis frumos...

      de acordeee cu tine breee....la mine calculat un 5,15 euroi din prea multa panica !

      Urechea e trompeta perfecta, dar de peste 5 ani o musca dupa fiecare articol...shortistii pe externe sunt no stress, no money :)))

      Sunt scenarii cu euro 5 lei si nu e mare deranj .Cu Robor va fi mai greu. Altfel stim povestea 2005-2008 deficite , etc.

      Domnule un guru, este adevărat că de 9 ani de zile atragi atenția în privința pericolului care îl constituie creditele Prima Casă, cu avans minim și cerul drept limită pentru evoluția dobânzilor?

      Nu e mare deranj pentru că v-ați pus la adăpost de evoluția pieței cu ajutorul statului, pe spatele contribuabililor? 

      Visezi ?

    Si Croitoru are un articol in august si unul anul trecut exact pe tema unor scenarii de posibil QE romanesc.Explica acolo cand , de ce ,etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb