Trei burse noi în SUA, concurente pentru NYSE şi Nasdaq

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2020

Trei burse noi în SUA, concurente pentru NYSE şi Nasdaq

Long Term Stock Exchange, aşteptată să fie lansată săptămâna aceasta, Members Exchange şi MIAX Pearl Equities - în septembrie

Trei burse de valori noi vor fi lansate în curând, în Statele Unite ale Americii, acestea urmând să reducă din cota de piaţă a giganţilor New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq Inc., care au avut beneficii majore de pe urma volumelor mari de tranzacţii din timpul pandemiei de coronavirus.

Conform Reuters, Long Term Stock Exchange (LTSE) din Silicon Valley este programată pentru lansare la data de 28 august, când vor fi listate două acţiuni, iar ulterior, până în 9 septembrie, vor fi cotate toate valorile mobiliare.

Tot luna viitoare, mai precis în 4 septembrie, este aşteptat debutul Members Exchange (MEMX), piaţă susţinută de marile firme de pe Wall Street, şi cel al MIAX Pearl Equities - în 25 septembrie.

Odată cu lansarea acestor pieţe, totalul burselor americane de acţiuni va ajunge la 16, din care Intercontinental Exchange Inc. operează cinci (printre care şi NYSE), Cboe Global Markets - patru, Nasdaq - trei, iar IEX Group - una.

Noile burse intră pe piaţă pe fondul unor volume de tranzacţionare ridicate, care au dus indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite la niveluri maxime record, în baza creşterilor constante, de luni de zile, generate de faptul că guvernele au pompat trilioane de do­lari în economie, ca să atenueze impactul pandemiei de coronavirus.

Totodată, sporirea concurenţei în sectorul burselor americane vine într-un moment de dezbatere intensă asupra tarifelor, discuţii care au loc între marii operatori de pieţe şi clienţii lor.

Jonathan Kellner, directorul executiv al MEMX, a declarat, citat de Reuters, că piaţa pe care o conduce va rezolva problema taxelor, subliniind: "Pe partea comisioanelor pentru tranzacţii vom face o concurenţă agresivă, ca să atragem multe comenzi".

Printre investitorii MEMX se numără mari bănci americane, precum JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Goldman Sachs, dar şi BlackRock Inc., cel mai mare administrator de fonduri din lume. Piaţa mai are susţinerea unor brokeri online importanţi - Charles Schwab Corp., Fidelity, TD Ameritrade, şi a formatorilor de piaţă precum Citadel Securities şi Virtu Financial.

MIAX, care operează trei pieţe options, a informat că intenţionează să lanseze tranzacţii cu taxe mai mici cu 40% faţă de cele mai mici comisioane practicate în prezent de un operator de piaţă.

La LTSE vor fi promovate companii sub reglementări corporative şi politici de acţionariat mai stricte.

Inaugurarea LTSE şi MEMX, amânată din cauza pandemiei

Long Term Stock Exchange, un startup pe care vor fi promovate cu prioritate, începând din această săptămână, companiile care ţintesc creşteri pe termen lung, trebuia să fie lansată în primul trimestru din anul curent, însă inaugurarea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. LTSE, piaţă creată de întreprinzătorul Eric Ries din San Francisco, este susţinută de firmele de investiţii din Silicon Valley şi a derulat în ultima vreme teste în vederea lansării sale.

Inaugurarea acestei pieţe vine în contextul în care startup-urile tehnologice din SUA au dorit de multă vreme să fie revizuit procesul de listare a firmelor.

"Vom folosi puterile de reglementare ale pieţei pentru a încerca să creăm stimulente destinate companiilor care au strategii pe termen lung", spune, conform weforum.org, Eric Ries, adăugând: "LTSE este o stradă cu ambele sensuri, o negociere care aduce câştig pentru ambele părţi, un loc în care toată lumea este de acord cu noile reguli şi cu ideea că societăţile sunt gestionate în baza unei gândiri pe termen lung".

Ries este sigur că LTSE va înlătura temerile care au determinat multe societăţi private din SUA să evite listarea.

Menţionăm că şi lansarea MEMX a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19, însă piaţa a confirmat că va fi inaugurată luna viitoare, potrivit thetradenews.com.

Data stabilită iniţial pentru lansare a fost 24 iulie.

Board-ul MEMX susţine: "Suntem încântaţi să fim susţinuţi de firme influente şi cu experienţă, care înţeleg dinamica pieţelor de acţiuni din SUA. Investiţia lor reprezintă validarea continuă a modelului MEMX".

Miami International Holdings Inc. (MIH), compania-mamă a MIAX Pearl Equities, a informat recent că a primit aprobarea autorităţii pieţei de capital pentru deschiderea noii burse, tranzacţiile fiind aşteptate să fie lansate în 25 septembrie 2020, după ce se vor finaliza testele de tranzacţionare, în 29 august şi 19 septembrie. Thomas P. Gallagher, preşedintele-director executiv al MIH, afirmă: "Suntem extrem de încântaţi de aprobarea primită de la SEC şi vom lansa în curând MIAX Pearl Equities, prima noastră piaţă de acţiuni. (...) Va fi o bursă transparentă, o platformă cu taxe reduse, pe care multe firme le-au aşteptat de ceva vreme".

Anul trecut, în aşteptarea lansării noilor burse din SUA, Tal Cohen, şeful departamentului de servicii de piaţă nord-americane din cadrul Nasdaq, afirma că acestea pot adăuga valoare sectorului, dar aduc şi complexitate, şi pot face ca acţiunile nelichide să fie mai greu de tranzacţionat.

Amintim că, în primul semestru din 2020, New York Stock Exchange a fost lider în privinţa sumelor atrase prin listările (IPO-urile) lansate în SUA, cu 19 miliarde de dolari, potrivit businesswire.com. Sursa preciza, în luna iulie, că la NYSE au avut loc 10 din cele mai mari 15 IPO-uri din Statele Unite, lansate în perioada ianuarie-iunie. Printre acestea se numără debutul pe piaţă al companiei alimentare Albertsons Co. şi al furnizorului de date şi analize Dun & Bradstreet Holdings Corp.

Totodată, conform sursei, NYSE Group şi-a menţinut poziţia de top pe segmentul emitenţilor de ETP-uri (Exchange Traded Product). La NYSE au venit, în primul semestru, 64 de ETP-uri cu active în administrare de trei miliarde de dolari. La NYSE Group sunt tranzacţionate 67% din ETP-urile listate, respectiv 75% din activele aflate în administrare.

Emitenţii au atras prin NYSE un capital total de 76,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iunie 2020, care include IPO-uri şi oferte ulterioare, cifra fiind cu 24% mai mare faţă de intervalul similar din 2019. Din IPO-uri, companiile au obţinut 19 miliarde de dolari, conform NYSE. Mai bine de jumătate din IPO-uri au fost din partea societăţilor de tip SPAC (special purpose acquisition company - societate care nu are operaţiuni comerciale, creată doar pentru atragerea de capital prin IPO). NYSE a atras 82% din sumele obţinute prin IPO-urile SPAC-urilor din SUA, adică 8,8 miliarde de dolari.

Capitalizarea de piaţă de la NYSE a crescut cu 107 miliarde de dolari în semestrul întâi din anul curent, la 27 de trilioane de dolari.

Operatorul bursier Nasdaq a găzduit, în primele şase luni ale anului curent, 69 de IPO-uri, cifră care depăşeşte de peste două ori numărul listărilor care au avut loc la NYSE în perioada menţionată (32).

Potrivit Nasdaq.com, pe această piaţă au avut loc 35 de listări din sectorul farma, printre care cea a Royalty Pharma Plc, care a avut cel mai mare IPO de pe Nasdaq, după suma atrasă: 2,2 miliarde de dolari. Urmează IPO-ul casei de discuri Warner Music Group Corp., cu 1,9 miliarde de dolari, şi cel al PPD Inc. (Pharmaceutical Product Development), cu 1,6 miliarde de dolari.

La Nasdaq au trecut de la NYSE, în primele şase luni din 2020, cinci companii, cu o valoare de piaţă combinată de 9,1 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb