• România ar fi putut să intre în această criză cu fruntea sus
România, ca şi Cehia, ar fi putut să intre în această criză cu fruntea sus, dacă nu ar fi avut trei probleme majore, a declarat recent economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "România ar fi putut să intre în această criză cu fruntea sus, la fel ca şi Cehia, dacă nu ar fi avut trei probleme majore: deficitul bugetar foarte mare, 5,3%, cel mai mare din ultimul deceniu, deficitul de cont curent de 12,3% din PIB şi ritmul foarte înalt de creditare, de peste 60%. Două dintre ele sunt pe cale să se corecteze: contul curent a scăzut şi este pe cale să scadă foarte rapid şi creditarea băncilor este pe cale să scadă poate mai rapid decât ar fi cazul sau decât ne-am aştepta. Rămâne ca o problemă deficitul bugetar şi de aceea toate soluţiile care se vor degaja - pentru că administraţiile vor bani - trebuie să nu agraveze problema ultimă, cea a deficitului bugetar, care rămâne o problemă pentru România". În opinia domnului Lazea, deja România are deja cea mai mare inflaţie din cele 27 de ţări membre ale UE, de 6,45 %, iar acest fapt poate duce la o creştere economică mai puţin accentuată şi la majorarea inflaţiei.
• România are trei atuuri faţă de alte ţări din regiune
România are trei atuuri faţă de alte ţări din regiune, însă acestea nu prea sunt cunoscute de agenţiile de rating, a declarat economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, în cadrul conferinţei "Programul şi măsurile anticriză după acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Ce aşteptăm de la Guvern, de la Banca Naţională şi de la bănci?", de la Târgu Mureş.
"Atuurile României, în comparaţie cu alte ţări din regiune, sunt următoarele: în primul rând că are o expunere mult mai mică a exportului faţă de pieţele externe. La noi raportul export/PIB este numai de 24 % faţă de 60-70% în ţări precum Ungaria, Cehia sau Slovacia. Cu alte cuvinte, dacă acele pieţe de export suferă, noi ar trebui să suferim mai puţin decât alţii care au un export mai mare", a arătat Lazea, citat de Agerpres.
Al doilea atu ar fi că în România creditul neguvernamental ca şi raport în PIB este de numai 39%, faţă de 70-80% sau chiar 100% în cazul altor ţări şi că "ori cât de rău ar performa sectorul bancar nu ar trebui să afecteze economia la fel de mult ca şi în celelalte ţări".
Al treilea argument prezentat de economistul şef al BNR este importul de produse energetice, de petrol şi gaze, adică România este singura, alături de Polonia, în această zonă care este cel mai puţin dependentă de aceste importuri şi ca atare cel mai puţin vulnerabilă la schimbările de preţuri de produse energetice.
• Taxa "Robin Hood" nu este o decizie optimă
Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că taxa "Robin Hood" propusă în programul de guvernare nu este o decizie optimă şi că propunerea BNR ar putea rezolva situaţia. "Cred că nu este o decizie optimă cea a taxei