Trei SIF-uri, ASF şi un ping-pong scurt între cititorii Ziarului BURSA

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2020

Trei SIF-uri, ASF şi un ping-pong scurt între cititorii Ziarului BURSA

SIF Banat-Crişana: "Comunicatul SIF Oltenia induce în eroare acţionarii SIF1, motiv pentru care invităm acţionarii societăţii să se informeze corespunzător în vederea participării la AGEA din 10/11 martie"

SIF Oltenia (SIF5) recunoaşte şi ignoră poziţia oficială exprimată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) referitoare la solicitările grupului format în jurul societăţii din Craiova în legătură cu adunarea acţionarilor SIF Banat-Crişana (SIF1) din data de 10 martie, susţine SIF1, într-un comunicat remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este ultima reacţie apărută în disputa dintre SIF-Banat Crişana şi SIF Muntenia (SIF4) pe de o parte şi SIF Oltenia de cealaltă, în care a intrat pe parcurs şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În data de 6 februarie, SIF Oltenia, împreună cu un grup de acţionari ai SIF Banat-Crişana, a cerut completarea ordinii de zi a AGEA SIF1 de luna viitoare cu puncte privind reducerea capitalului social al SIF-ului, prin anularea unui număr de 72,84 milioane de acţiuni, echivalentul a circa 14,07% din societate şi suspendarea dreptului de vot pentru aceste titluri, până la înregistrarea reducerii capitalului social.

Grupul format în jurul SIF-ului din Craiova a indicat către acţiunile SIF1 aflate în posesia SIF Muntenia (SIF4), OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg şi FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, despre care susţine că nu respectă regimul juridic referitor la dobândirea propriilor acţiuni de către o societate.

SIF Banat-Crişana s-a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a analiza şi comunica concluziile sale referitoare la solicitările acţionarilor SIF1, iar supraveghetorul pieţei a transmis că, în analiza efectuată, nu au fost identificate elemente de natură să conducă la concluzia că cele trei entităţi acţionează în mod concertat în legătura cu SIF Banat-Crişana, astfel încât nu depăşesc, împreună, limita de 5%, din capitalul SIF1.

Astfel, în opinia supraveghetorului pieţei, justificările punctelor propuse a fi introduse pe ordinea de zi de grupul format în jurul SIF Oltenia, nu se încadrează în prevederile legale în materia acţiunii concertate şi operaţiunii de reducere a capitalului social.

În plus, ASF a atenţionat că "nu va putea aproba nicio operaţiune corporativă (în cazul de faţă fiind vorba de o eventuală reducere a capitalului social) care nu îndeplineşte condiţiile legale şi care este de natură a aduce atingere, în afara cadrului legal, dreptului de proprietate al acţionarilor".

SIF Oltenia reacţionat prompt şi a remis Bursei de Valori Bucureşti un raport prin care aminteşte că justificarea punctelor solicitate a fi introduse pe ordinea de zi, având ca obiect anularea acţiunilor deţinute de cele trei entităţi, nu are ca temei depăşirea limitei de 5% din capitalul social şi nici o presupusă acţiune concertată a lor, ci se referă la regimul juridic referitor la dobândirea propriilor acţiuni de către o societate, invocând în acest sens o serie de articole din Legea nr. 31/1990, o decizie a Consiliului Concurenţei din iunie 2013 şi o decizie ASF din noiembrie 2019.

Totuşi, SIF1 este de părere că Autoritatea de Supraveghe Financiară a tranşat aspectele privind legalitatea propunerii acţionarilor grupaţi în jurul SIF Oltenia.

"În opinia conducerii SIF Banat-Crişana, comunicatul SIF Oltenia publicat la Bursa de Valori în data de 17 februarie 2020 este de natură să inducă în eroare acţionarii SIF1, motiv pentru care invităm acţionarii societăţii să se informeze în mod corespunzător în vederea participării la lucrările adunării generale extraordinare convocată pentru data de 10/11 martie 2020", se arată în notificarea de ieri a SIF1.

Nu este singurul schimb de replici referitor la disputa dintre grupurile menţionate.

La articolul SIF BANAT-CRIŞANA: "Vom da curs solicitărilor grupului format în jurul SIF Oltenia", apărut pe site-ul Ziarului BURSA în data de 17 februarie, la secţiunea comentarii, un cititor anonim a furnizat următoarea listă, ca răspuns la o solicitare, tot anonimă, în care se cerea publicarea listei acţionarilor SIF1 cu mai mult de 1% din societate:

"Lista acţionarilor SIF1 la data de 06.06.2019:

Opus-Chartered Issuances - 4,99%

SIF Muntenia -- 4,97%

Aris Capital - 4,83%

Smart Capital Investments - 4,72%

Atlas-Investment Solutions - 4,36%

Romania Strategy Fund - 4,11%

SIF Oltenia - 3,77%

SIF Moldova - 3,57%

Torch Invest - 2,67%

FII Active Plus - 2,59%

Metropolitan Life Fond de Pensii - 2,47%

Morgan Stanley & Co International Plc - 2,43%

Aripi Fond de Pensii - 1,98%

Pension Reserves Investment Trust Fund - 1,48%

International Romanian Equity - 1,05%

Vital/Aegon Fond de Pensii - 1,03%

Broadhurst Investments Trust Fund - 1,02%".

Într-un alt comentariu, tot anonim, se arată:

"Primele 6 poziţii plus Torch şi FII Active Plus deţin peste 33 la sută şi sunt emitenţi controlaţi de SIF1 şi Najib. Acum înţelegem de ce SIF1 nu plăteşte dividende din 2011 şi îşi bate joc de acţionari. Ce spui ASF, Gradinescule, e lista voastră, nu există concertare? O vede şi un nevăzător".

În martie, acţionarii SIF1 se vor întâlni pentru a aproba modificarea actului constitutiv al societăţii, în conformitate cu Legea FIA, adunare ce va avea ordinea de zi şi solicitările grupului format în jurul SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Felicitari redactiei ziarului BURSA!!!...si multumesc abonimului.

    Inainte de AGEA din 10.03.2020, ASF, SIF1, Deloitte ar trebui sa prezinte detinerile prin afiliati ai SIF1 si SIF4 la fondurile inchise de investitii in care cele doua SIF-uri au pachetul majoritar, respectiv FII Active Plus, FIA Certinvest Actiuni, Romania Strategy Fund. 

    Oricum acum este evident prin ce complicitate oculta, chiar criminala, averea SIF 1 a fost transferata in ultimii 7 ani, aproape exclusiv catre SPV-ul SIFI IMOBILIARE din Cipru.  

    In acest sens achizitia, capitalizarea si apoi vânzarea, mult sub valoarea intrinseca a SIFI TM AGRO este reprezentativa.

    1. Este revoltator faptul ca toata piata stie ce se intampla la SIF1, mai putin ASF-ul.

      Din moment ce investitorii stiu mai multe decat ASF-ul, se pun intrebarile: 

      - De ce acestia trebuie sa mai plateasca "birul" catre ASF?

      - De ce mai exista ASF-ul din moment ce oricum este depasit de evenimente fiind practic inutil (ba chiar nociv, daunator bunului mers al pietei)?  

    ASF total incompetent, depasiti din toate punctele, inca o mizerie politica. Raspunsul dat in speta respectiva e de tot rasul. Pentru asta ridica tot malaiul ala doar ca sa stabileasca concertarea? Cosmarul de la BVB nu se mai termina ...

    1. ASF = politruci, amante, rude, prieteni samd. Au inchis ochii la toate prostiile si acum e prea mare rht-ul sa mai faca ceva. Cei care n-au terminat gradinita ieri, poate isi amintesc de FNI.

      ...

      Tare replica????

      ...

    Si totuși, domnilor de la SIF 1 , pe cand dividente pentru acționari ?

    1. Mai avem 2 sifuri de acaparat ,apoi mai vedem ce rascumparari mai facem...

      Doar program de rascumparare la 2.50.

    Daca nu se dadea drumpul la achizitiile incrucisate intre sifuri nu mai aveau loc atatea abuzuri ! Unde este initiatorul ?

    1. Corect punctat.

    Lipsa de adevar si jignirile voastre exprima micimea ,lipsa de competenta ,de performanta si coruptia caracteristica activitatii,managementului vostru.Sif5 si-a respectat intotdeauna actionarii,prin plati de dividende anuale,prin programme de rascumparare actiuni cu réducerea capitalului social,prin créserea prête-lui actiunii .Voi care dénigrati si jigniti ce raportati :hotia si manipularea de piata in intéresul vostru si ale grupului din care faceti parte.

    1. Hoția ??? Așteaptă sa vezi hoția lui Ciurezu la societățile din patrimoniu sif 5

      Daca Ciurezu ar reusit o sifonare mai tare decat cea de la SIF1 prin SIFI IMOBILIARE, si fondurile alea ibchise de investitii, nu s-ar fi luptat cu voi tradatorilor din gruparea infractionala de la varful lui SIF1.

      Iexact, de ce Sif 1 nu s-a constituit parte in dosarul lui Bilteanu de condamnare pentru recuperarea prejudiciului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb