Trimestrul III în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 octombrie

Trimestrul III în cifre

English Version

5 iulie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României hotărăşte scăderea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an, începând cu data de 8 iulie 2024.

19 iulie

- Are loc şedinţa Comandamentului pentru Energie, convocat de premierul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia s-a stabilit creşterea producţiei de energie în bandă.

25 iulie

- Guvernul aprobă şi înaintează Parlamentului un proiect de lege ce are ca scop modernizarea sistemului de încălzire centralizată, propunând noi soluţii juridice pentru stimularea operatorilor economici în vederea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, la noi standarde de calitate şi eficienţă.

7 august

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 8 august 2024.

8 august

- Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) decid reînnoirea unui acord-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo. Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanţare pe pieţele internaţionale şi a unor efecte nedorite asupra stabilităţii pieţelor financiare. În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2025, dacă nu va fi prelungită.

14 august

- Guvernul aprobă Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2024-2026, în care sunt prevăzute acţiuni ale Ministerului Finanţelor pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice, în principal în monedă naţională, în paralel cu accesarea pieţelor financiare externe, în funcţie de oportunităţile oferite pe aceste pieţe.

22 august

- Premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, şi alţi membri ai Cabinetului se deplasează la Bruxelles pentru discuţii cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, privind necesitatea revizuirii ţintei de deficit bugetar asumată pentru anul în curs şi stabilirea unui plan pe şapte ani în care finanţele României să reintre în nivelul de deficit de maxim 3% din PIB, aşa cum este stipulat în tratatele UE.

24 august

- Are loc Congresul PSD, eveniment în cadrul căruia Marcel Ciolacu a fost reales şef al social-democraţilor (singurul candidat pentru această funcţie), fiind totodată desemnat candidat al partidului la alegerile prezidenţiale.

30 august

- Agenţia de evaluare Fitch Ratings menţine ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la "BBB-"/"F3", cu perspectivă stabilă.

2 septembrie

- Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, o nominalizează pe Roxana Mînzatu pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cu portofoliul pentru ocuparea forţei de muncă, drepturi sociale şi educaţie.

- BNR anunţă că, la data de 31 august 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 63.187 milioane de euro, faţă de 63.579 milioane euro la 31 iulie 2024. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7.588 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2024 erau de 70.775 milioane de euro, faţă de 71.029 milioane euro la 31 iulie 2024.

4 septembrie

- Acţionarii CCP.RO Bucharest aprobă Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale, majorarea de capital al societăţii cu cinci milioane de euro, contractul de licenţă cu Euronext Clearing şi contractul cu noul furnizor de servicii tehnologice. Din cele cinci milioane, trei milioane de euro reprezintă aportul BVB.

- Guvernulul aprobă, prin ordonanţă de urgenţă, o amnistie fiscală parţială de care ar urma să beneficieze 330.000 de firme şi 848.000 de persoane fizice, care îşi vor achita până la 25 noiembrie 2024 debitele principale restante la bugetul de stat acumulate până la data de 31 august 2024.

9 septembrie

- Ministerul Energiei anunţă lansarea schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferenţă (CfD), destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile, respectiv energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică.

13 septembrie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie-iulie 2024, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 15.178 milioane euro, comparativ cu 11.328 milioane euro în perioada ianuarie-iulie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2.531 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mic cu 1.303 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mare cu 538 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mare cu 522 milioane euro.

23 septembrie

- Guvernul adoptă, printr-o ordonanţă de urgenţă, prima rectificare bugetară a anului, în vederea ajustării veniturilor şi cheltuielilor bugetare, date fiind creşterea deficitului şi necesitatea de a finanţa domenii esenţiale precum sănătatea, energia şi infrastructura. Conform estimărilor oficiale, după rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2024 va ajunge la 6,94% din PIB, faţă de ţinta iniţială de 5%.

24 septembrie

- BNR informează că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii august 2024, un sold de 693.601,3 milioane lei. Aceasta a crescut cu 0,8% (0,6% în termeni reali) faţă de luna iulie 2024, iar în raport cu august 2023 s-a majorat cu 10,8% (5,4% în termeni reali).

27 septembrie

- Ministerul Finanţelor Publice anunţă că deficitul bugetar a urcat la 80,87 miliarde de lei (4,57% din PIB) în primele opt luni din acest an, de la 42,19 (2,63% din PIB) în acelaşi interval din 2023.

- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă lansarea raportului "Offshore Wind Roadmap for Romania", realizat de Banca Mondială, document care prevede proiecte de 19 miliarde euro până în anul 2035 în capacităţi eoliene offshore din Marea Neagră, punerea în funcţiune a 7GW pentru sistemul energetic naţional şi crearea a maximum 77.000 noi locuri de muncă.

30 septembrie

- BNR anunţă că, potrivit cercetării statistice anuale realizate în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, fluxul net de de investiţii străine directe (ISD) în ţara noastră a fost de circa 6,75 milioane euro în 2023, faţă de 10 miliarde de euro în 2022.

- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a scăzut cu 3,4% în perioada iulie-septembrie, iar BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, cu aproape 2,6%.

- Acţiunile Transport Trade Services, alături ce cele ale One United Properties şi TeraPlast au fost printre titlurile cu cele mai mari scăderi din indicele BET în al treilea trimestru al anului. În cazul transportatorului fluviual (TTS), cotaţia s-a depreciat cu 19%; dezvoltatorul imobiliar One United Properties a pierdut 16,6,%, iar acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast s-au depreciat cu 11,9%.

- Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 4,7%, titlurile Romgaz, partenerul OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, cu 6,7%.

- Acţiunile Transelectrica au consemnat un declin de 13,6% în al treilea trimestru, titlurile Electrica - de 12,1%.

- Acţiunile Aquila, cele ale Antibiotice şi Sphera Franchise Group au avut cele mai mari creşteri din indicele BET, şi anume: 18,1%, 12,2%, 4,5%.

- Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 5,4%, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB care s-a apreciat în al treilea trimestru al anului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb