Statele Unite pot rămâne semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice dacă li se oferă condiţii bune să facă acest lucru, a declarat ieri secretarul de Stat american Rex Tillerson pentru postul CBS, relatează Reuters.
Secretarul de Stat a declarat, potrivit News.ro: "Preşedintele a declarat că el este deschis căutării unor condiţii care să ne permită să rămânem angajaţi alături de ceilalţi faţă de ceea ce noi considerăm, cu toţii, o problemă de rezolvat".
Donald Trump a anunţat în iunie că intenţionează să scoată Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale.
Însă, adăuga el atunci, Statele Unite vor începe negocieri fie pentru a reveni în cadrul acordului, fie pentru a "intra într-o nouă tranzacţie, în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, întreprinderile lor, salariaţii lor, populaţia lor, contribuabilii lor".
La jumătatea lui iulie, preşedintele Emmanuel Macron declara, în urma unor discuţii cu preşedintele american, că Washingtonul ar putea să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord.
Potrivit lui Tillerson, Gary Cohn, principalul consilier economic al lui Donald Trump este cel care este însărcinat cu problema Acordului de la Paris.
Tillerson a spus: "Eu cred că idee este ca (Garry) Cohn să ia în calcul alte mijloace prin care să putem să cooperăm cu partenerii din Acordul de la Paris privind mediul. Noi vrem să fim productivi. Vrem să fim utili".
Acelaşi semnal a fost dat, duminică, şi pe postul ABC, unde consilierul american pe probleme de securitate naţională H.R. McMaster a spus şi el că Donald Trump este deschis "oricărei discuţii care ne va ajuta să îmbunătăţim mediul înconjurător".
"El a lăsat uşa deschisă unei rămâneri (a Statelor Unite) ulterior, dacă putem găsi un aranjament mai bun pentru Statele Unite", a adăugat el. "Dacă se poate ajunge la un acord de care să profite americanii, atunci merge".
Acordul, încheiat de aproape 200 de ţări, în decembrie 2015 la Paris, vizează să limiteze la 2° Celsius încălzirea medie a planetei până în 2100, faţă de nivelul din perioada preindustrială, în principal printr-o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi altor emisii de gaze cu efect de seră degajate de combustibilii fosili.