Dacă schimbarea bruscă a direcţiei diplomatice a preşedintelui american Donald Trump în favoarea Rusiei va redefini relaţia dintre Moscova şi Beijing, este puţin probabil ca aceasta să distrugă parteneriatul solid dintre cele două puteri, notează AFP.
Trump intenţionează să schimbe radical politica externă a SUA, punând sub semnul întrebării trei ani de unitate occidentală împotriva invaziei ruse din Ucraina. Strategia sa presupune marginalizarea Kievului şi a aliaţilor europeni în negocierile de pace, oferind Kremlinului o deschidere care ar putea altera echilibrul de forţe pe scena internaţională.
Această nouă dinamică va avea repercusiuni asupra Chinei, un partener-cheie al Moscovei, spre care Rusia s-a orientat masiv după ce a fost afectată de sancţiunile economice şi izolată diplomatic de Occident. Potrivit experţilor, o eventuală încheiere a războiului ar diminua automat dependenţa economică a Rusiei faţă de China, permiţând Moscovei să îşi recâştige libertatea de manevră în politica externă.
"Rusia este cunoscută pentru abilitatea sa de a jongla pe scena diplomatică, iar această capacitate, restrânsă de războiul din Ucraina, s-ar putea redeschide în cazul unei îmbunătăţiri a relaţiilor ruso-americane", explică Yun Sun, de la Stimson Center, potrivit aceleiaşi surse.
China şi-a menţinut o poziţie declarată de neutralitate, cerând respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei. Totuşi, Beijingul nu a condamnat niciodată explicit Moscova pentru invazie şi a continuat să îşi întărească relaţiile economice, militare şi politice cu Rusia.
Fosta administraţie americană şi liderii europeni au criticat această poziţie, cerând Chinei să îşi folosească influenţa pentru a presa Kremlinul să pună capăt războiului. Însă, preluarea iniţiativei de către Donald Trump în negocierile cu Vladimir Putin pare să reducă rolul Beijingului ca potenţial mediator al conflictului.
Decizia lui Trump de a dialoga direct cu Putin a fost comparată de analişti cu vizita-surpriză a fostului preşedinte american Richard Nixon în China, în 1972. Aceasta a dus la recunoaşterea diplomatică a regimului comunist de la Beijing şi a izolat Uniunea Sovietică, care se afla într-un conflict deschis cu China la acel moment.
Într-un scenariu similar, o apropiere între Trump şi Putin ar putea aduce Moscova mai aproape de diplomaţia americană, diminuând astfel relaţia sino-rusă. Însă experţii atrag atenţia că această paralelă este eronată.
Elizabeth Wishnick, de la Weatherhead East Asian Institute din cadrul Universităţii Columbia, explică faptul că, spre deosebire de anii '70, China de astăzi este o superputere şi are deja legături strânse cu Rusia, ceea ce face ca situaţia să fie diferită faţă de momentul în care Nixon a rupt Beijingul de Moscova, transmite AFP.
Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia, crede că Rusia va încerca să îi creeze lui Trump impresia că se distanţează de China, dar în realitate nu va face acest pas. "Moscova vede în Beijing un pilon de stabilitate, în faţa unui Trump imprevizibil şi supus capriciilor electorale. De ce şi-ar asuma riscul de a se răfui cu Beijingul, când depinde economic tot mai mult de China şi împărtăşeşte cu aceasta obiectivul de a slăbi supremaţia globală a Statelor Unite?", explică el.
Acest punct de vedere este împărtăşit şi de Yun Sun de la Stimson Center, care susţine că, deşi SUA ar putea încerca să perturbe colaborarea sino-rusă, nu va putea rupe această alianţă, bazată pe interese strategice de durată.
Un semnal clar al relaţiei solide dintre Beijing şi Moscova a fost convorbirea telefonică recentă dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul de la Beijing a lăudat "eforturile pozitive" ale Rusiei şi ale altor state în direcţia soluţionării conflictului din Ucraina, în timp ce Putin l-a informat pe Xi despre discuţiile recente dintre Moscova şi Washington.
În plus, vineri, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a aterizat la Beijing pentru o întâlnire cu liderii chinezi, inclusiv Xi Jinping. Aceasta este a doua sa vizită în capitala chineză în ultimele trei luni, ceea ce subliniază intensificarea cooperării dintre cele două ţări.
Elizabeth Wishnick consideră că, din perspectiva Beijingului, "scenariul optim ar fi ca Rusia să îşi păstreze câştigurile teritoriale din Ucraina şi să fie reintegrată în comunitatea internaţională". Acest rezultat ar oferi şi Chinei un precedent favorabil pentru propriile ambiţii teritoriale, în special în privinţa Taiwanului.
Pentru Zhao Long, expert la Shanghai Institutes for International Studies, China poate juca în continuare un rol esenţial în gestionarea conflictului, facilitând dialogul între părţi sau oferind o platformă de negociere. De asemenea, Beijingul ar putea contribui la reconstrucţia Ucrainei, folosindu-se de capacităţile economice ale companiilor chineze pentru a obţine avantaje în procesul de refacere post-conflict.
În concluzie, deşi apropierea lui Trump de Putin ar putea crea noi oportunităţi diplomatice pentru Rusia, este puţin probabil să distrugă relaţia consolidată dintre Moscova şi Beijing. China îşi menţine poziţia de partener strategic al Rusiei şi îşi va adapta strategia astfel încât să profite de schimbările geopolitice, indiferent de evoluţiile din relaţia Washington-Moscova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2025, 13:42)
Bine face Trump,
ca incearca sa se opuna,
relatiilor PREA apropiate Ruso-Chineza,
let's go Trump !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2025, 16:12)
Este vorba aia, dai vrabia din mana pentru cioara de pe gard!
Trump da foc la toate legaturile traditionale ale SUA si tot nu va putea sparge legatura ruso chineza.
Chinezii sunt ca un piton, incolacit in jurul benzinariei, nu-i mai dai jos!