Trump nu a fost preşedintele muncitorilor, susţine secretarul general al CSI

A.B.
Internaţional / 21 ianuarie

Trump nu a fost preşedintele muncitorilor, susţine secretarul general al CSI

Luc Triangle, secretar general al Confederaţiei Sindicatelor Internaţionale (CSI), s-a declarat marţi îngrijorat de riscurile unui război comercial odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, 'care nu a fost preşedintele muncitorilor' pe durata primului său mandat, transmite AFP.

'Nu cred că a fost conştient de ceea ce a făcut în primii săi patru ani. Nu a fost preşedintele muncitorilor', a declarat Luc Triangle într-un interviu pentru AFP, cu ocazia Forumului de la Davos.

Această reuniune, la care participă mari directori de companii şi responsabili politici, a început luni, în aceiaşi zi cu investirea celui de al 47-lea preşedinte american.

După un prim mandat prezidenţial marcat de introducerea de tarife vamale contra principalilor parteneri comerciali ai SUA, Donald Trump a promis luni că va majora taxele pentru produsele care intră în SUA. Totul ar urma să înceapă cu suprataxe 'de ordinul a 25%' pentru produsele mexicane şi canadiene, a precizat Trump, adăugând că se gândeşte la o intrare în vigoare de la 1 februarie 2025.

Această politică, ce riscă să fie extinsă şi vis a vis de alte ţări, ar putea avea consecinţe dureroase pentru muncitori, a avertizat Luc Triangle. 'Un război comercial nu este o soluţie bună pentru nimeni. Creează incertitudine, are efecte asupra companiilor, asupra locurilor de muncă', a precizat Luc Triangle, scrie AFP.

Potrivit majorităţii economiştilor, principalele măsuri economice ale lui Donald Trump, în primul rând majorarea tarifelor vamale şi expulzările masive de muncitori clandestini, riscă să ducă la majorarea preţurilor produselor în SUA, şi, pe cale de consecinţă, în alte părţi ale lumii, ceea ce va afecta puterea de cumpărare a consumatorilor dacă salariile nu vor ţine pasul cu scumpirile.

Centrul de reflexie american Peterson Institute (PIIE) a calculat că, în cel mai sumbru scenariu, inflaţia în SUA ar putea creşte cu şapte puncte procentuale până în 2026, comparativ cu 2024.

'Inflaţia este întotdeauna un atac asupra puterii de cumpărare pentru că muncitorii nu sunt, în aproape toate ţările, compensaţi la nivelul inflaţiei', a adăugat Luc Triangle, care a avertizat însă că 'vom vedea care sunt acţiunile concrete pe care le va lua'.

Revenirea la putere a lui Donald Trump, susţinut de cei mai bogaţi oameni de pe Planetă, care au fost prezenţi luni la ceremonia sa de investire, a alimentat îngrijorările referitoare la o adâncire a inegalităţilor, care sunt constatate luni într-un raport publicat de ONG-ul britanic Oxfam, potrivit căruia cei mai bogaţi oameni din lume s-au îmbogăţit anul trecut cu 2.000 de miliarde de dolari, notează AFP.

'Muncitorii nu obţin partea corectă din avuţia la a cărei creare au contribuit, şi asta nu este sustenabil. Asta nu permite crearea unei societăţi stabile în viitor. Riscăm să asistăm la o explozie a nemulţumirii la nivel mondial', a avertizat Luc Triangle.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb