Trump vrea Groenlanda: Ambiţiile americane, consecinţele globale

M.S.
Internaţional / 25 ianuarie

Ilustraţie concepută de Make

Ilustraţie concepută de Make

Recent, preşedintele Donald Trump a avut o discuţie telefonică tensionată cu premierul Danemarcei, doamna Mette Frederiksen, solicitând ceea ce a devenit una dintre cele mai controversate propuneri ale mandatului său - "vânzarea" Groenlandei către Statele Unite -, după cum a informat Financial Times pe baza surselor din rândul oficialilor de la conducerea Uniunii Europene.

Discuţia, marcată de un ton imperativ, a inclus şi ameninţări cu impunerea unor taxe vamale semnificative în cazul unui refuz.

Această manevră a generat speculaţii globale despre intenţiile şi strategia administraţiei Trump.

De ce Groenlanda?

Groenlanda, cel mai mare teritoriu autonom din lume, administrat de Danemarca, deţine o poziţie strategică crucială în regiunea Arctică. Resursele naturale abundente şi potenţialul de dezvoltare al rutelor maritime datorate topirii gheţarilor atrag interesul marilor puteri, inclusiv SUA, China şi Rusia. Din perspectiva administraţiei Trump, Groenlanda reprezintă o oportunitate de a consolida influenţa americană şi de a elimina competiţia rivalilor, mai ales în contextul tensiunilor economice şi geopolitice globale.

Realismul unei achiziţii

În pofida insistenţelor lui Trump, o preluare completă a Groenlandei pare improbabilă.

Danezii au declarat categoric că nu sunt interesaţi de o tranzacţie, iar o preluare ostilă ar putea duce la o ruptură majoră în relaţiile transatlantice.

Uniunea Europeană ar considera orice presiune economică asupra Danemarcei drept un atac asupra Europei, ceea ce ar putea declanşa un conflict economic global.

Pe termen scurt, cel mai plauzibil scenariu ar fi o "preluare strategică", în care SUA ar negocia drepturi exclusive de exploatare a resurselor şi de desfăşurare a activităţilor militare pe şi în jurul Groenlandei.

Acest compromis ar permite administraţiei Trump să susţină că şi-a atins obiectivele, evitând în acelaşi timp un conflict deschis cu Europa.

Risc global: Precedentul periculos

Intenţia de a "cumpăra" Groenlanda ridică întrebări mai ample despre modul în care marile puteri concep politica globală.

Acceptarea unei astfel de preluări ar transmite un mesaj periculos: utilizarea forţei economice sau politice pentru a obţine avantaje teritoriale este din nou permisă.

Aceasta ar putea încuraja China să-şi intensifice ambiţiile asupra Taiwanului sau Rusiei să continue agresiunile în fostele state sovietice.

Test pentru viitorul echilibrului geopolitic internaţional

Deşi probabilitatea unei achiziţii directe a Groenlandei rămâne scăzută, acţiunile administraţiei Trump semnalează o schimbare în abordarea geopolitică a SUA. În acest context, rămâne de văzut dacă presiunile economice şi politice vor conduce la un compromis strategic sau vor genera un conflict global de proporţii.

Groenlanda devine, astfel, nu doar un simbol al ambiţiilor americane, ci şi un test pentru viitorul echilibrului geopolitic internaţional.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Mor de râs când văd ce naivi sunt unii cred ca trăim intr o lume corectă, umană,bla bla bla, fraților sistemul economic și social care domină planeta este capitalismul, în acest sistem cel puternic o domină o subjugă pe cel slab,legea junglei,asta se vede bine de exemplu în societatea românească,aici noi avem un capitalism brutal,dar evident și relațiile internaționale tot așa sunt,acum Trump a venit și zice lucrurilor pe nume, Biden a încercat să ascundă abil aceste mizerii,ce contează în acest sistem?puterea și banii, în rest povești, până ce nu va fi schimbat acest sistem tot așa vom merge din rău în rău, vezi ce va fi cu robotizarea

    1. Daca n-ar fi fals ceea ce spui, atuncinoi, cei care stim mai multe decat tine am fi caraghiosi. In realitate, asistam la o transformare a lumii care trece de la o epoca in care au existat stradunte pentru stabilirea unui regim de echitate si drept, la una in care domina primitivismul tau de gandire.

      Am avut un timp de câteva decenii de pace după al doilea război mondial, atât,era un echilibru foarte fragil,acum ne reîntoarcem la starea normală a omenirii adică conflictul și războiul pentru dominația mondială mai studiază istoria starea normală a omenirii este războiul pacea este o raritate ,tu crezi că omenirea este ceva care funcționează de la sine și nu există forțe obscure în spate care dirijează lucrurile, hahaha ești cam naiv aceste forțe există și modelează lumea de mult timp mai ales de când a apărut sistemul capitalist,dar și înainte ,noi suntem numai niște șobolani de laborator

      Ce te face să crezi că știi mai multe decât noi ? Uimește-ne !

    Toate variantele sunt pe masa .Nu stim inca finalul .Totusi? O pace ce ar readuce Ucraina pe vechile granite este imposibil de realizat .La inceputul conflictului Europa era multumita si sa pastreze o Ucraina cu granitele pe Nipru iar Putin oferea tarilor din est Polonia ,Romania parte din teritorile Ucrainei ce cindva le-au apartinut .Ce se poate intimpla ? Fie Rusia reuseste sa cucereasca regiunile pe care acum Putin le ocupa incet ,incet, dupa ce totul este distrus la ras si accepta sa ramina pe aceste aliniamente creănd un coridor sanitar de mari dimensiuni intre Ucraina ramasa si Rusia fie Trump iese din razboi si din Europa retragind toate trupele ceea ce va produce noi aliante in aceasta parte de lume .Daca Trump nu mai da nici un ban este clar ca toate trupele SUA vor fi retrase din zona dar nimeni nu il poate asigura pe Trump ca entitatile militare aflate de zeci de ani in Europa vor asculta ordinul si vor pleca .Exista si posibilitatea ca UE sa preia si cealalta jumate , adica cheltuielile SUA pentru Ucraina, dar asta ar scoate din jocul economic cu petrol si gaze SUA cel putin in Europa .Pentru Europeni varianta cea mai buna este o Ucraina mai mica (oricum multi dintre cetatenii ei nu se vor mai intoarce sa locuiasa usa in usa cu rusii ) care poate fi controlata ca si putere militara Practic pamintul cucerit de rusi nu mai este o miza pentru Zelenski si nici pentru UE..Asta ar satisface pe toata lumea iar relatiile „after ” Putin pot fi rapid reluate .Nimeni nu are scrupule atunci cind e vorba de interese .Trump a deschis aceasta cale o cale despre care nici el nu stie unde il va duce si unde ne va duce .Acum cind Trump pare a nu-si mai respecta tratatele si prietenii tot ceea ce stiam trebuie aruncat la cosul de gunoi al Istoriei .Se vor reface relatiile si prietenii de pina acum pot deveni dusmanii si viceversa .Chestia cu Groenlanda este doar o nada aruncata UE ca si chestia cu Canada care ar fi bine sa fie atasata ca stat SUA.Raspunsul europenilor va veni curind .

    Groenlanda cu autonomie speciala,

    cei 57 de mii de locuitori, vor fi cumparati la kg,

    si vor cere unirea cu USA 

    1. Trump știe la perfecție să manipuleze oamenii,acei locuitori de acolo vor deveni cetățeni americani cu statut special cum sunt ăia din Alaska și vor cere unirea cu SUA, în Alaska a fost introdus și un fel de venit universal garantat va fi și aici la fel,sa fim serioși pentru americani nu este un efort financiar prea mare , și pun mâna pe o comoară

    Din punctul meu de vedere, s-o ia...

    Cu totul!!! Le-o fac eu cadou! 

    Știți de ce? 

    Pentru că USA o administrează și pentru că USA știe să o administreze. 

    Danemarca are în Groenlanda 5.500 de oameni, adică 10% din populație. USA asigură securitatea zonei, că e mai mult o zonă. O insulă înghețată, care brusc a stârnit interesul marilor puteri.  

    Și, ca să fiu înțeles pe deplin, măcar o dată de când scriu: 

    SUNT ÎMPOTRIVA: PUTIN, GEORGESCU, TRUMP, USA, CHINA, RUSIA, ZELENSKI, UCRAINA, FRANȚA, GERMANIA, ÎNCĂ O DATA PUTIN ȘI TRUMP.  

    SUNT ÎMPOTRIVA TUTUROR, CA SĂ STABILIM ȘI SĂ NU FIE NICIUN DUBIU! 

    Sunt și împotriva celui ce a scris și împotriva celui ce citește! Pentru că asta vreau  

    SĂ FIU ÎMPOTRIVA VOASTRĂ!!!

    E vreo problemă? 

    1. Si de ce ar trebui sa ne intereseze daca tu este sau nu impotriva?

      Da...una medicala.

      „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

    ...

    1. Sa avem compasiune fata de danezi. Acest moment seamana ca cu perioada 5-15 iulie 1940 in care Carol II si Germania nazista au avut o corespondenta in urma careia Romania a cedat portiuni din Ardeal in urma presiunilor Reichului. Danemarca este Romania anilor 1940, SUA este Germania nazista.

    Mai e o problemă: Rusia. În emisiunea lui Soloviov - ăla care îl pupă sau linge peste tot pe Putin, foști generali și chiar decanul facultății de științe politice și administrație de la Moscova au afirmat că și Rusia ar dori să preia Groenlanda, că Trump ar trebui să negocieze și cu ei. Mai mult, unul dintre generali a spus că, dacă Trump ia cu Groenlanda, atunci crește riscul la adresa securității Federației Ruse și Moscova e obligată să preia insula norvegiană Spitsbergen. Lucrurile nu țin doar de o simplă tranzacționare a Groenlandei, ci implică mai mulți factori.

    1. Daca SUA ia Groenlanda, Turcia anexeaza tot Ciprul si cateva insule grecesti. Iar China pune steagul in Taiwan.

      Atentie la nesabuitul de Trump. El va da foc planetei daca anturajul nu il opreste. 

      toata nebunia a inceput cu putin.

      normal ne gandeam ca trump va opri invaziile si razboaiele ca asa a promis la alegatori. fassss. 

      Si romanilor, ganditi-va la Tinutul Secuiesc. Ungurii vor sa fie in Ungaria. Deci, le dam voie sa declare Tinutul Secuiesc o provincie a Ungariei?

      Putin a preluat Crimeea in 2014, in urma unui proces care a mimat la perfectiune nebunia declansata de SUA in cazul Kosovo.

      Reactia Vestului a fost sa impuna sanctiuni asupra Rusiei. Va fi reactia UE la fel? Vom impune sanctiuni si embargou asupra SUA? Vor taia legaturile comerciale? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb