Trump vrea să retragă SUA din acordul nuclear cu Rusia

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2018

Donald Trump

Donald Trump

Moscova: "Ce face Trump reprezintă un pas periculos"

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, recent, că va retrage Statele Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că încalcă acest acord ce datează din 1987.

Tratatul - semnat de cele două părţi - prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

În timp ce Donald Trump spune că Rusia nu a respectat Tratatul, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat în mai multe rânduri că sis­temele balistice instalate de SUA în Europa constituie încălcări ale acordului.

Donald Trump a declarat: "Statele Unite nu îi vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Rusia încalcă de mulţi ani tratatul. Ne vom retrage din acord. Vom dezvolta armament de acest gen".

Conform oficialilor americani, Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729, prin încălcarea Tratatului INF.

Presa străină scrie că administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord nu doar pentru că l-ar fi încălcat Rusia, ci pentru că este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei sale în vestul Oceanului Pacific. China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune în condiţiile în care nu este semnatară a Tratatului amintit.

Congresul american nu are o poziţie omogenă cu privire la retragerea SUA din acord. Senatorul Rand Paul consideră ca este "o greşeală foarte mare". În opinia sa, ar trebui lansată o discuţie cu experţi în materie, care să arate dacă Washingtonul şi Moscova îşi pot rezolva neînţelegerile.

Şi senatorul Bob Corker şi-a exprimat speranţa pentru găsirea "unei căi de a rămâne în Tratat".

Dar, senatorul Lindsey Graham spune că hotărârea lui Trump "este bună, întrucât ruşii au trişat".

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că intenţia lui Trump reprezintă "un pas periculos", care va fi condamnat de comunitatea internaţională.

"Aparent, incapacitatea şi refuzul de a ajunge la aceiaşi termeni cu noi obligă anumite forţe de la Washington să încurajeze conducerea ţării să ia o decizie privind retragerea din tratat", a declarat Riabkov, potrivit agenţiei Tass.

În opinia sa, reacţia Rusiei la decizia lui Trump nu se va baza pe "porniri emoţionale", ci pe o analiză concretă a situaţiei.

Şi fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a spus că decizia preşedintelui Donald Trump este o greşeală.

"Sub nicio circumstanţă nu ar trebui să rupem acorduri vechi privind dezarmarea. Oare cei din Washington chiar nu înţeleg unde se poate ajunge? Retragerea din Tratat este o greşeală", a subliniat Gorbaciov, potrivit Interfax.

Germania: "Decizia lui Trump, dezastruoasă"

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a catalogat drept "regretabilă" intenţia preşedintelui american, întrucât "Tratatul INF este un pilon important al arhitecturii securităţii europene".

Şi Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin, a declarat, într-o postare pe Twitter, că "decizia preşedintelui Trump privind renunţarea la Tratatul INF este dezas­truoasă". Acesta a adăugat: "Vom continua să acţionăm în vederea dezarmării nucleare. Rusia trebuie să continue să-şi onoreze obligaţiile. Europa trebuie să prevină acum o creştere a numărului de rachete cu rază medie de acţiune", a mai avertizat oficialul german.

Marea Britanie susţine Statele Unite

Marea Britanie a informat că susţine "hotărât" Statele Unite, conform ministrului Apărării de la Londra, Gavin Williamson. Acesta a acuzat Rusia că pune în pericol acordul şi a îndemnat Kremlinul "să-şi facă ordine în casă".

UE vrea ca SUA şi Rusia să păstreze Tratatul

Uniunea Europeană a îndemnat, ieri, Statele Unite şi Rusia să continue dialogul ca să păstreze Tratatul.

"Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv ca să păstreze acest Tratat şi să se asigure că este aplicat în mod complet şi verificabil", a declarat un purtător de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron a adus în atenţie, într-o convorbire telefonică cu Donald Trump, "importanţa Tratatului" cu privire la armamentul nuclear cu rază intermediară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb