Actualizare 18:15 Alina Gorghiu: "Municipalitatea i-ar aduce un omagiu Reginei Ana dacă unul din bulevarde i-ar purta numele"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că municipalitatea bucureşteană i-ar aduce un omagiu frumos Reginei Ana dacă unul din bulevardele sau una din piaţetele din Capitală i-ar purta numele.
"Majestatea Sa Regina Ana are un loc special în inimile românilor. Sunt atât de mulţi cei care îi onorează memoria cu cele mai frumoase cuvinte. Cred că şi municipalitatea bucureşteană ar putea aduce un frumos omagiu, dacă unul dintre bulevardele sau piaţetele din Capitală i-ar purta numele Majestăţii Sale", a scris astăzi Alina Gorghiu pe Facebook
(G.F.)
------
Actualizare 16:21 Monseniorul Ioan Robu: "Regina Ana a fost simplă, retrasă, dar dreaptă, cu o demnitate extraordinară"
Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, monseniorul Ioan Robu, a semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Palatul Regal din Capitală, precizând că regina Ana a fost simplă, retrasă, dar dreaptă, cu o demnitate extraordinară.
"De Regină îmi amintesc că, de câteva ori, a fost la Catedrala Sfântul Iosif pentru a participa la Sfânta Liturghie de duminica. Aici este, de fapt, punctul cel mai plin de emoţie pentru mine, fiindcă am văzut-o stând în Catedrală, neînsoţită de nimeni, fără niciun protocol, ca oricare credincios şi de fapt acest lucru a fost pentru mine ca o revelaţie în sensul că, prin felul ei de a se prezenta în biserică, ne-a arătat cum a fost toată viaţa. A fost simplă, retrasă, dar dreaptă, cu o demnitate extraordinară. Ne pare rău că a plecat dintre noi, dar o însoţim cu rugăciunea noastră şi cu afecţiunea noastră. Ne rugăm pentru ea ca Dumnezeu să-i dea odihna cea veşnică şi lumina fără de sfârşit, iar celor care sunt trişti pentru plecarea ei să le dăruiască Dumnezeu mângâiere şi speranţă", a spus monseniorul Ioan Robu.
(G.F.)
-------
• ACTUALIZRE 15:35 Ambasada Franţei: Ana a României va rămâne în memoria colectivă ca un simbol veritabil al nobleţii, curajului şi discreţiei
Ambasada Franţei la Bucureşti îşi exprimă regretul faţă de moartea Reginei Ana şi apreciază că aceasta va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al nobleţii, curajului şi discreţiei.
"În urma decesului reginei Ana a României, Ambasada Franţei la Bucureşti transmite condoleanţe Familiei Regale a României şi împărtăşeşte tristeţea Familiei regale şi a poporului român. Maiestatea Sa Ana a României va rămâne în memoria colectivă ca un simbol veritabil al nobleţii, curajului şi discreţiei", se arată în mesajul postat pe site-ul Ambasadei Franţei.
(G.F.)
-------
Actualizare 14:53 Presa spaniolă: Regina Sofia va fi prezentă la funeraliile Reginei Ana
Regina Sofia a Spaniei, mama actualului monarh de la Madrid, va fi ''mai mult ca sigur'' prezentă la funeraliile Reginei Ana, potrivit celui mai citit cotidian spaniol, El Mundo, care evocă apropierea dintre cele două case regale într-un obituar consacrat Reginei Ana.
Presa spaniolă a dedicat spaţii ample, în care este este portretizată Regina Ana, relatează Digi24. Toate articolele amintesc de relaţia nu doar de rudenie dintre Regele Mihai, văr primar cu Regina Sofia a Spaniei, dar şi de prietenia care a legat cele două familii.
În cotidianul El Mundo se arată că la funeraliile de la 13 august vor veni reprezentanţi ai tuturor caselor regale europene, iar prezenţa Reginei Sofia este prezentată ''ca sigură''. De asemenea, articolul face precizarea că Regina Sofia era ''cea mai iubită verişoară a monarhilor români'', transmite Digi24.
(M.I.)
-------
Actualizare 14:35 Marius Paşcan (PNL): "Am apreciat întotdeauna delicateţea Reginei Ana"
Senatorul PNL Marius Paşcan a declarat astăzi că a apreciat întotdeauna delicateţea Reginei Ana şi faptul că nu a ţinut să ocupe cu orice preţ prima linie, subliniind că reperele identitare ale României ar trebui să fie preţuite şi cât sunt în viaţă, potrivit unor surse din presă.
"Pentru mine este dureros că repere ale României identitare, pe care nu am ştiut să le preţuim aşa cum s-ar fi cuvenit în timpul vieţii lor, le descoperim acum profund şi ne declarăm consternaţi şi ne manifestăm durerea unei pierderi. Eu cred că pe oameni trebuie să îi apreciezi, să îi pui în valoare şi în lumină atunci când sunt în viaţă. Şi noi ne-am tot ferit, ne-am tot temut să nu le creăm statui în viaţă pentru că ar da prost. Dar, ia uitaţi-vă, în România zilelor noastre, că ne-am pierdut identităţile şi reperele în toate domeniile, nu mai e nimic valid, corect, frumos de urmat pentru aceste neam. (...) Eu am apreciat şi preţuit întotdeauna delicateţea Reginei Ana, faptul că nu a ţinut să ocupe cu orice preţ prima linie, a stat ca o regină, din păcate niciodată pusă în lumină instituţional. Ar trebui să apreciem mai mult oamenii care stau în linia a doua, care nu epatează, care nu caută cu orice preţ niciun fel de glorie a rampei publice sau a reflectorului public", a spus Marius Paşcan.
El a subliniat că, din păcate, în România sunt prezentaţi la modul glorios doar cei care au murit, iar oamenii de valoare sunt uitaţi şi nu sunt preţuiţi aşa cum ar merita.
"La modul glorios îi prezentăm doar pe cei care au murit sau au săvârşit ceva în trecutul României, dar chiar am rămas fără niciun fel de reper identitar? Asta ar trebui să ne dea de gândit. Cred că sunt destui oameni valoroşi pe care îi uităm, pe care nu-i preţuim şi nu ştim să-i punem în valoare, din care nu creăm modele (...) Şi una din cauze e că nu ştim să ne cultivăm valorile, nu ştim să le punem în lumină, nu ştim să le arătăm, să creăm aceste modele, care nu pot să fie de altundeva decât din fiinţa neamului românesc", a mai afirmat senatorul Marius Paşcan, conform aceloraşi surse.
(M.I.)
-------
Actualizare 13:22 Ambasadorul Marii Britanii: "În această perioadă dificilă suntem alături de Regele Mihai şi Casa Regală a României"
Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Palatul Elisabeta în memoria Reginei Ana, context în care a arătat că ţara sa este alături de Familia Regală, potrivit unor surse din presă.
"Sunt profund îndurerat de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României. Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai al României într-o perioadă lungă şi foarte dificilă de exil forţat. Majestatea Sa a fost întotdeauna un susţinător al României şi apropiată ţărilor Europei de Vest, inclusiv al Marii Britanii. În această perioadă dificilă suntem alături de Majestatea Sa Regele Mihai şi Casa Regală a României", a declarat Paul Brummell, conform aceloraşi surse.
(L.B.)
-------
Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, sicriul cu trupul neînsufleţit al suveranei urmând să fie adus în ţară marţea viitoare, apoi va fi depus la Castelul Peleş.
"În ziua de marţi, 9 august 2016, la ora 15:15, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului şi a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui", potrivit unui comunicat de presă transmis de Casa Regală.
Conform sursei citate, publicul nu va avea acces la eveniment.
De marţi, 9 august, ora 17:00, până miercuri, 10 august, ora 18:30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei, principesa Margareta, şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia.
Miercuri sunt aşteptate oficialităţi pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş: reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, din partea Instituţiei Prezidenţiale, a Preşedinţiei Republicii Moldova; membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova. Vor prezenta condoleanţe şi reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi din partea altor culte.
Publicul şi presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Miercuri, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces.
Joi, 11 august, şi vineri, 12 august, de la ora 8:00 la ora 22:00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, precizează Casa Regală.
Potrivit comunicatului, cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana sunt rugaţi să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, în culori închise; să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii; să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei; să aibă la ei un document de identitate.
De asemenea, nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise. Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.
Sâmbătă, 13 august, la ora 10:55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La ora 11:30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.
Apoi, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal - Bulevardul Magheru - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.
De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul către Curtea de Argeş, Argeş în intervalul orar 12 - 14:45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.
Sâmbătă, la ora 15:00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Ceremonia se va desfăşura în două părţi: în faţa Noii Catedrale; ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare, menţionează Casa Regală.
Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la www.familiaregala.ro/mesaje.