Tsipras a prezentat un set de propuneri pentru un acord privind datoria Greciei

Internaţional / 21 iunie 2015

Tsipras a prezentat un set de propuneri pentru un acord privind datoria Greciei

Actualizare 16:23

Premierul grec Alexis Tsipras a prezentat azi, în cursul unor discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, un set de propuneri "pentru un acord reciproc avantajos", a anunţat Guvernul grec într-un comunicat citat de Reuters.

"Premierul (Tsipras) a prezentat un set de propuneri pentru ajungerea la un acord reciproc avantajos, care va oferi o soluţie definitivă şi nu va amâna soluţionarea problemei" legate de datoria Greciei, arată comunicatul.

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:49

Guvernul elen ia în considerare propuneri de compromis înaintea summit-ului liderilor din statele UE de mâine dintre Atena şi creditorii săi, potrivit Financial Times.

Executivul grec a fost chemat, în această dimineaţă, la vila premierului Alexis Tsipras pentru o întâlnire de ultim moment prin care să schiţeze strategia guvernului pentru întrunirea importantă de mâine din Bruxelles.

În cursul zilei de azi, Tsipras a discutat, prin telefon, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Tsipras mai avea în plan o discuţie telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit presei locale citate de FT.

Astăzi, ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a afirmat că este important ca Banca Centrală Europeană să acorde în continuare finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni, atât timp cât aceste instituţii sunt solvabile, adăugând că se aşteaptă ca băncile din Grecia să se deschidă săptămâna viitoare fără probleme, transmite Reuters.

"Mă aştept ca mâine şi în zilele următoare să nu fie probleme", a afirmat Hans Joerg Schelling la postul austriac de televiziune ORF, adăugând că nici o bancă din Europa nu ar fi făcut faţă retragerilor masive de capital precum cele cu care s-au confruntat creditorii eleni în ultimele luni.

"De aceea cred că este important să menţinem aceste programe atât timp câ va fi posibil", a explicat oficialul austriac.

(A.C.)

------------

Actualizare 11:00 Ministrul Nikos Pappas: "Atena ar dori să renunţe la ajutorul FMI"

Martin Schulz: "Ieşirea Greciei din Zona Euro ar pune capăt subvenţiilor din partea Bruxelles-ului"

Continuarea asistenţei financiare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Grecia, alături de Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), nu este de dorit, a estimat azi ministrul de stat în guvernul elen, Nikos Pappas, unul din responsabilii negocierilor cu creditorii Atenei, potrivit AFP.

"Fac parte dintre cei care cred că FMI nu ar trebui să fie în Europa. Sper că vom găsi o soluţie fără participarea sa", a declarat acest apropiat al premierului Alexis Tsipras pentru ziarul Ethnos.

El estimează că Europa "nu are nevoie" de instituţia de la Washington, care are o "agendă unilaterală şi câtuşi de puţin europeană" şi că ea "poate continua fără el (FMI) şi banii lui".

FMI a fost chemat în ajutorul Greciei la sfârşitul anului 2009 şi s-a asociat instituţiilor europene pentru a iniţia un plan de asistenţă financiară acestei ţări private de acces la pieţele de împrumut din cauza datoriei sale publice.

"Acordul trebuie să prezinte dispoziţii şi o durată astfel încât el să refacă încrederea. El nu poate fi de scurtă durată şi să întreţină incertitudinea", afirmă Nikos Pappas.

El enumeră cele trei axe ale acordului dorit de Grecia: schimbul a 27 miliarde de obligaţiuni elene deţinute de BCE din care o parte ajunge la scadenţă în această vară, via Mecanismul European de Stabilitate (MES, dispozitiv de gestionare a crizelor financiare din zona euro) cu scopul de a reanima finanţele greceşti; restructurarea datoriei către FMI; program de dezvoltare economică pentru perioada 2016-2021.

Pentru moment, propunerile Greciei asociate măsurilor economiei bugetare au fost respinse de reprezentanţii creditorilor care îşi au propriile lor recomandări. Dar ultima ofertă făcută Atenei de creditori "este inacceptabilă pentru oricare partid politic grec", a estimat Pappas.

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a avertizat Grecia, prin intermediul presei germane, că o ieşire din zona euro ar însemna ca ţara să renunţe la "capitalurile" şi subvenţiile UE, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Iată ce nu merge: să ieşi din zona euro, să nu-ţi plăteşti datoriile, dar să te aştepţi ca fondurile să continuă să vină de la bugetul UE", a avertizat Martin Schulz, într-un interviu pentru ediţia de astăzi a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Germania a subliniat totuşi că va face totul pentru a nu se ajunge acolo, precizează ziarul.

(A.C.)

-------------

Un ministru grec a declarat ieri că guvernul de la Atena va trimite noi propuneri către creditorii internaţionali înaintea summitului UE planificat pentru mâine, transmite BBC. Ministrul de stat grec Alekos Flambouraris a mai spus presei greceşti că, în opinia sa, Banca Centrală Europeană nu va permite un colaps grecesc, potrivit HotNews. Presa elenă relatează că miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti în ultima săptămâna. BCE a majorat vineri finanţarea băncilor elene, pentru ca acestea să-şi poată continua activitatea.

Miercuri, Banca Centrală a Greciei a avertizat că, în cazul în care Atena nu va reuşi să obţină din partea creditorilor săi internaţionali o asistenţă financiară suplimentară, ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea părăsi zona euro.

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am si eu o propunere. ASF-istilor nu vreti voi sa va sinucideti voi si camarila voastra! Moarte lenta si in chinuri va doresc, jigodii. Voua si tuturor celor care beneficiaza de banii din deciziile voastre ingrate (deci da si sotiilor, amantelor, copiilor etc.) Faptul ca inchideti ochii la ce se intampla in institutia in care "lucrati" nu va disculpa cu nimic.Asa ca sa crapati cu toti in chinuri groaznice!

    Se apropie calendele grecesti? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb