Tsipras spune că este aproape de încheierea acordului cu creditorii Greciei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2015

Tsipras spune că este aproape de încheierea acordului cu creditorii Greciei

Bursa din Atena continuă scăderea, dar aceasta este moderată

Actualizare 19:52 Bursa din Atena a închis tot în coborâre

Indicele ASE al bursei din Aten a închis şedinţa de astăzi tot în coborâre, de 2,53%, fiind cotat la 643,22 puncte.

---

Actualizare 17:15 BCE a menţinut plafonul liniei de finanţare de urgenţă destinat creditorilor eleni

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut nemodificată finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproximativ 91 miliarde de euro, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Plafonul a fost menţinut, deoarece Banca Centrală a Greciei nu a solicitat o majorare, susţin sursele.

Capitalul tampon de lichiditate se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.

Luna trecută, BCE a majorat de două ori finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni cu câte 900 milioane de euro, după acordul privind al treilea plan de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 86 miliarde de euro.

Aceşti bani au permis redeschiderea băncilor din Grecia în 20 iulie, după trei săptămâni. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi anterior, pentru a evita ca populaţia să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.

---

Actualizare 15:44 Grecia ar putea organiza alegeri legislative anticipate, la toamnă

Alegeri legislative anticipate sunt "probabile" în Grecia în toamna aceasta, în condiţiile în care guvernul condus de Alexis Tsipras nu mai dispune de o majoritate parlamentară, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a guvernului, Olga Gerovasili, transmite AFP.

"Alegeri sunt probabile la toamnă", a declarat purtătoarea de cuvânt la postul de radio Vima FM, precizând că "aceasta va depinde de stabilitatea guvernului în perioada următoare".

Premierul Alexis Tsipras se declarase săptămâna trecută pregătit pentru alegeri anticipate în vederea recâştigării majorităţii.

El a indicat însă drept prioritară încheierea acordului final cu creditorii internaţionali (UE, BCE, FMI, MES) pentru un al treilea împrumut, de peste 80 de miliarde de euro.

---

Actualizare 14:57

Alexis Tsipras a declarat miercuri că Grecia este aproape de încheierea unei înţelegeri în cadrul acordului de bailout, despre care premierul grec spune că va pune capăt speculaţiilor despre prezenţa ţării sale în zona euro, informează Reuters.

"Suntem în faza finală a ajungerii la un acord cu instituţiile... În ciuda dificultăţilor pe care le întâmpinăm sperăm că acest acord va încheia incertitudinea privind viitorul Greciei şi al zonei euro", a spus Tsipras în cadrul unei vizite pe care a făcut-o la ministerul elen al agriculturii.

---

Actualizare 10:35

Bursa din Atena a deschis în coborâre a treia şedinţă de când şi-a reluat activitatea, indicele ASE scăzând cu 1,22%, la 659,94 puncte.

Acţiunile băncilor greceşti au continuat şi ele să coboare pentru a treia zi consecutiv, însă indexul sectorului bancar a scăzut cu circa 15% după primele tranzacţii, faţă de 30%, în anterioarele două zile informează Reuters.

---

Actualizare 09:25 Nivelul depozitelor bancare din Grecia este în creştere

Valoarea depozitelor bancare din Grecia este în creştere după atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, deoarece creditorii se pregătesc de recapitalizare, în urma declinului economiei şi a majorării creditelor neperformante, a declarat pentru Bloomberg un oficial al Băncii Centrale a Greciei (BoG).

În 29 iunie, Guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali. Băncile greceşti şi-au redeschis porţile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit iniţial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

De la redeschiderea băncilor, valoarea depozitelor a crescut cu aproximativ un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), susţine oficialul.

Banca Centrală Europeană a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la recentul summit al liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Oficialul BoG a adăugat că verificarea calităţii activelor creditorilor eleni şi testele de stres vor fi finalizate până la mijlocul lunii octombrie, pentru a se determina necesităţile de capital.

De la redeschiderea, luni, a Bursei de la Atena, acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank au scăzut cu aproximativ 50%.

Recapitalizarea băncilor elene este pe ordinea de zi a discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului de Finanţe de la Atena şi cei ai creditorilor internaţionali.

(E.D.)

---

Atena, aşteptată să încheie săptămâna viitoare acordul de finanţare cu creditorii

Bursa din Atena a scăzut şi ieri, după ce pierduse 16% în ziua anterioară (când s-a redeschis după ce a fost închisă timp de cinci săptămâni), însă declinul a fost mult mai mic, iar la finele sesiunii, indicele major al acestei pieţe a coborât cu numai 1,2%.

Acţiunile băncilor majore au avut, însă, pierderi majore ieri, după ce, luni, au înregistrat scăderi de 30%.

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat, ieri, cu 28%, la 0,60 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 30% (limita zilnică maximă admisă), la 0,20 euro. Tot în acest sector, acţiunile "Eurobank Ergasias" SA au coborât cu 30%, la 0,07 euro, la fel şi cele ale "Alpha Bank" AE, care au atins 0,16 euro.

Indicele ASE al Bursei din Atena a ajuns la 659,94 puncte, după un declin de 1,2%. Astfel, piaţa elenă s-a mai redresat după ce, luni, a consemnat cel mai puternic declin din 1987 până în prezent.

Socrates Lazaridis, directorul executiv al Hellenic Exchanges, operatorul Bursei din Atena, a declarat, ieri, că tranzacţiile par să se stabilizeze după ce, luni, au înregistrat pierderi record.

"A doua zi de tranzacţii a arătat semne clare că ne îndreptăm spre normalizarea pieţei după o lungă perioadă în care aceasta a fost închisă", a spus Socrates Lazaridis.

Din 2007, până la momentul actual, acţiunile greceşti şi-au pierdut peste 85% din valoare.

Agenţia pentru Privatizare din Grecia, transformată într-un fond special

Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped) va fi transformată într-un fond special, care va trebui să obţină venituri din privatizare în valoare de 50 miliarde de euro în următorii 30 de ani, conform ekathimerini.com.

Publicaţia elenă notează că, în urma discuţiilor dintre Guvernul elen şi creditorii internaţionali, a fost stabilit portofoliul şi obiectivele Taiped, care va include şi deţinerile Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) în băncile locale, precum şi alte active de stat.

HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii.

Creditorii fac presiuni asupra autorităţilor de la Atena să stabilească datele până la care vor avea loc privatizările activelor de stat.

Amintim că una dintre condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este înfiinţarea unui Fond de privatizare, de 50 de miliarde de euro, care va fi utilizat pentru recapitalizarea băncilor elene şi pentru reducerea datoriei ţării. Fondul va fi supravegheat de autorităţile europene.

Acordul dintre Atena şi creditori, aşteptat în 18 august

Reprezentanţii creditorilor (UE, BCE şi FMI) negociază, săptămâna aceasta, cu autorităţile de la Atena condiţiile pentru acordarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro. Negocierile tehnice sunt aşteptate să se finalizeze în 12 august, iar acordul final până în 18 august.

Grecia şi creditorii săi au convenit, ieri, ca reforma pensiilor să se aplice numai persoanelor care au ieşit la pensie începând cu sfârşitul lunii iunie, potrivit unor oficiali eleni citaţi de Reuters.

"Am convenit, iar acest lucru nu este contestat, ca toate drepturile de pensionare stabilite înainte de 30 iunie să nu fie afectate", a declarat un oficial din Ministerul Muncii de la Atena, adăugând că Grecia va elabora în detaliu reforma pensiilor până în octombrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 30% luni, 30% marti, azi inca 30% si in curand o sa aiba o valoare de piata de toata frumusetea.

    Sa nu ne miram daca atunci va veni un fond de investitii dispus sa ofere pentru toate patru un pachet de biscuiti plus restul de la cafeaua bauta de reprezentantii sai inainte sa vina la negocieri 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb